I sedmi put zaredom u opštini Bosilegrad, računajući parlamentarne i lokalne izbore, pobedila je Demokratska stranka Srbije, a ovog 16. marta sa 2.734 glasa (54,15 odsto), dok su naprednjaci dobili tek 1.209 glasova (23,95 odsto). Ovo je najbolji rezultat stranke Vojislava Koštunice u celoj Srbiji, ali joj nije pomogao da na republičkom nivou pređe cenzus.


„Građani prepoznaju snagu i moju i mog tima. Ponovo smo pobedili bez medijske kampanje, za koju nismo imali novca, za razliku od nekih drugih opština na jugu Srbije“, objasnio je za Danas Vladimir Zaharijev, koji se nalazi u četvrtom mandatu predsednika bosilegradske opštine, a od 2004. do 2007. je bio i narodni poslanik DSS.

Geografski skrajnuta opština Bosilegrad ima 8.303 glasača i u ukupnom biračkom telu Pčinjskog okruga učestvuje sa manje od četiri procenta. Iako programski DSS zastupa konzervativne stavove i protiv je članstva Srbije u EU, Zaharijevu i njegovim saradnicima ne smeta da realizuju projekte prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom i obezbeđuju sredstva iz evropskih pristupnih fondova.

„Mi preko naših partnera iz Bugarske imamo bolju saradnju sa Briselom nego sa Vladom Srbije i to, iako se kosi s važećim stavovima DSS, koristi građanima naše nerazvijene opštine. Ujedno, iako ovde većinsko stanovništvo predstavljaju Bugari, oni glasaju za DSS, što je za one koji nas ne poznaju zaista šokantno, ali mi i na ovaj način pokazujemo da smo deo Srbije“, rekao je Zaharijev za Danas.

Njegov prvi komšija Novica Tončev, rodom iz vlasinskog sela Božica, s druge strane nije žalio novac za predizborni vatromet, trubače, ogroman bilbord sa svojom slikom u centru Surdulice, odlazak sa gajbama piva i čokoladama u romska naselja. Tončev je u odnosu na naprednjake ostvario prednost od 1.582 glasa, uz izlaznost 70,45 odsto od ukupno 12.406 birača.

„Bez obzira na to da li će SPS biti u republičkoj vlasti ili opoziciji, zalagaću se da se smanje porezi i doprinosi za svako novo zaposleno lice na jugu Srbije, kako mladi ljudi ne bi odlazili odavde“, najavio je za Danas Tončev, koji se u drugom mandatu nalazi na mestu predsednika opštine Surdulica, a prvi put će sesti i u poslaničku klupu Skupštine Srbije, iako je do sada odbijao ponude da bude ministar.

Na primeru Bosilegrada DSS izgleda evropski reformisan, a kada je u pitanju Surdulica, to bi moglo da bude „mala (SPS) Havana“, uz kompletiranje metafore, jer ova opština ima i svoje more – Vlasinsko jezero.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari