Stepanović na ProGlas-u u Kraljevu: Poklanja nam se naš novac, i tako nam se uzima budućnost 1Foto: Printscreen/N1

U Kraljevu su večeras, na tribini „Podrži i potpiši ProGlas“ građani pozvani da izadju na decembarske izbore koji bi, kako je rečeno, „mogli da promene krvnu sliku Srbije“.

Incijativa „ProGlas“ koju je pokrenula grupa javnih ličnosti, saopštila je da ju je do sada potpisalo više od 167.000 gradjana.

U Kraljevu su govorili novinarka Biljana Stepanović, reditelj Srdan Golubović, akademik Vladica Cvetković i profesor Univerziteta u Beogradu Filip Ejdus.

Golubović je kazao da „nijedne izbore ne treba posmatrati kao sudbonosne i presudne“ jer to, kako je ocenio, vodi ka političkom fatalizmu, zbog čega, kako je dodao, posle nekih izbora koji su izgubljeni „dolazimo u situaciju razočaranja i predaje“.

„Međutim, ovi (decembarski) izbori jesu strašno važni, jer bi mogli da promene krvnu sliku Srbije. Mislim da bi promene u nekim gradovima i opštinama u velikoj meri napravile pukotinu u sistemu ove vlasti“, rekao je Golubović.

Ejdus je na tribinu došao u majici na kojoj je slika „Krik“ norveškog umetnika Edvarda Munka (1863 – 1944) i kazao da je „kolektivni krik prvi element ProGlasa“, koji je, kako je naveo, pokrenuo lavinu, a dokaz je reakcija vlasti.

Naveo je da „za RTS mi ne postojimo –  nisu rekli ništa o nama… na televizijama s nacionalnom frekvencijom i u prorežimskim tabloidima vode bespoštednu kampanju protiv potpisnika ProGlasa“.

Ejdu se je rekao da je „očigledno da se neko u vlasti uplašio ove inicijative“ i da je zato važno da se njena „lavina ne zaustavi na pola puta“, a zato je bitan i dan glasanja 17. decembar.

Novinarka Biljana Stepanović je povodom najave predsednika Srbije da će studentima biti isplaćeno po 1.000 dinara ocenila da će time nastao džavni dug biti trostruko veći od tog iznosa.

„To što ste danas dobili 1.000 dinara, sutra ćete da vratite 3.000. Mi to uzimamo od naše dece, to je njihova budućnost“, kazala je ona.

Po njenim rečima, država je u proteklih desetak godina zadužena za još 21 milijardu evra.

„Ne znamo gde su te pare tačno potrošene, ali veliki deo je otišao na takozvane poklone stanovništvu – nama se poklanja naš novac i tako nam se uzima budućnost, i budućnost naše dece“, rekla je Stepanović.

Akademik Vladica Cvetković je pozvao gardjane da izadju 17. decembra na izbore, da se čuje njihova volja.

„Želimo li mi da živimo u ovakvoj državi ili ne? U Srbiji u kojoj se vlada po manirima iz 19. veka, i koji se razlikuju samo po obliku nasilja?“, pitao je on i odgovorio da on ne pristaje da živi u takvoj zemlji.

U saopštenju sa skupa piše da je nekoliko stotina ljudi bilo na tribini u Kraljevu gde sala nije bila dovoljno velika za sve, pa je nekoliko stotina ostalo napolju.

Organizatori „ProGlasa“ su izrazili žaljenje zbog toga i zamolili za razumevanje, budući da im, kako su naveli, ni ovoga puta nije bilo omogućeno iznajmljivanje prostora adekvatne veličine.

Inicijativu „ProGlas“ su pookrenuli Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić,Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo više od 167.000 građana, među kojima i nekoliko stotina javnih ličnosti, a može se potpisom podržati na: proglas.co.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari