Protest podrške Vladi Kosova i protiv "nametanja" formiranja ZSO u Prištini tokom sastanka u Ambasadi SAD 1Foto: Printscreen/TV Most

Protest protiv „nametanja“ formiranja Zajednice opština sa srpskom većinu, odnosno Zajednice srpskih opština, počeo je nešto iza 12 časova u Prištini, gde se održava i sastanak u Ambasadi SAD, na kojem predstavnici vlasti, opozicije i civilnog sektora razgovaraju upravo o ispunjavanju ove obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma.

Na protest je pozvao Sadri Ramabaja iz Albanskog instituta za geopolitiku, prenosi Koha.

Ramabaja je u statusu na Fejsbuku napisao da je „nametanje Zajednice srpskih opština hronika novog najavljenog albansko-srpskog rata”, nazvavši ZSO instrumentom Beograda.

Oko 10 časova u Ambasadi SAD u Prištini, na inicijativu ambasador Hovenijera, započeo je razgovor o formiranju ZSO, a među učesnicima su i predstavnici kabineta kosovske predsednice i kosovskog premijera, kao i predstavnici više opozicionih stranaka i nevladinih organizaciji iz srpske i albanske zajednice sa KiM.

Demonstranti su izašli da podrže vladu, čiji su predstavnici do sada mahom izlazili sa stavom da ZSO ne treba formirati i da ne postoje dovoljni argumenti za to, prenosi Albanian Post. Različitoga stava je ministar Nenad Rašić.

Inače, u ponedeljak je Fondacija Fridrih Ebert (FES) predstavila nacrt predloga Zajednice opština sa srpskom većinom, navodi se da će „Zajednica/Zajednica imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koju će dizajnirati predsednik odbora Asocijacije/Zajednice u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i lokalnim zakonima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari