Protest protiv nasilja u Čačku: Zatražena ostavka i Aleksandra Vučića (FOTO/VIDEO) 1Foto: Tviter/Narodna stranka

Na trećem protestu protiv nasilja u Čačaku večeras je traženo gašenje televizija Pink i Hepi, kao i ostavke članova REM-a, rukovodstva RTS-a, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Na početku protesta, ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru Čačka, intonirana je pesma „Vostani Serbije“ i istaknut veliki transparent na kome je pisalo „Vučiću odlazi! Ostavka, Milune!“.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Nasilje nije opcija“, „Kada će biti usvojen Aleksin zakon?“ i sithove pesme „Vostani Serbije“ Dositeja Obradovića.

Meštanin sela Preljina kod Čačka Dragan Gidra Božović, koji se već nekoliko godina žali na nesnosnu buku, prašinu, smrad i vibracije koje pravi betonjerka koja je napravljena u blizini njegove kuće, nosio je transparent na kome je pisalo „Mojoj osmočlanoj porodici je oduzeto pravo na zdravlje i život dostojan čoveka. Krivci su urbanizam i inspekcije Grada Čačka. Zahtevam krivičnu odgovrnost za počinioce“.

Okupljenima se obratio profesor srpskog jezika u osnovnoj školi u Katićima kod Ivanjice Miloš Mrdak koji je pozdravio sve okupljene za koje je rekao da imaju hrabrosti da se odupru „saterivanju u autobuse“ i čija cena nisu sendvič i flaširana voda.

On je rekao da je novi zahtev protesta ostavka predsednnika Srbije Alksandra Vučića, a na pomen Vučićevog imena okupljeni su skandiarali „Ua, Ua“.

„Bliži se zora, ničija nije gorela do zore, pa neće ni njihova. Zato se u Srbiji ponovo događa narod. Danas je trećina tvoga naroda protiv tebe, Aleksandre Vučiću, oni misle da nisi dobar vladar, druga trećina nije mogla doći, ali nas podržava, a treća trećina gleda Pink“, rekao je Mrdak.

On je pozvao prosvetne radnike da prisustvuju protestima protiv nasilja i istakao da je školska godina nedavno skraćena bez razloga i objašnjenje.

„Neka hulja sa lažnom diplomom je pritisla dugme kako bi odzvonilo onda i kako oni žele. Na sve to nam poručuju da nije onako kako mi osećamo i vidimo, već kako on kaže na Pinku“, rekao je Mrdak.

Protestu su prisustvovali i rukovodstvo i članovi gradskih organizacija opozicionih stranaka u Čačku – Dveri, Narodne stranke, Nove Srbije, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde i Grupe građana „Čačak je naš“, koji su ranije pozvali na protest, ali se nisu obraćali.

Na protestu je bio prisutan i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao novinarima da je protestima protiv nasilja u Srbiji napravljen korak napred kada je reč o buđenju svesti kod građana i o oslobađanju od straha.

„Bojim se da više neće biti dovoljna samo dobra volja, već da je pred nama period u kome bi morali da dobro razmislimo kojim putem dalje. Građani su razočarani i ne bih voleo da budem u koži onih koje će građani videti kao krivce za neispunjena obećanja“, rekao je Jeremić novinarima.

Posle obraćanja održana je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Na početku kolone građani su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Čačak protiv nasilja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari