Građani se u petak okupljaju kod srušenog koprivića u Novom Sadu na 10. protestu protiv nasilja 1Foto: A. L./Danas

Deseti protest „Novi Sad protiv nasilja“ održaće se u petak i započeće okupljanjem i obraćanjem kod stradalog koprivića u Ulici Modene od 19 časova.

Nakon toga će se okupljeni građani i građanke uputiti u protestnu šetnju do zgrade Skupštine grada Novog Sada u kojoj je prošle nedelje naprednjačka većina izglasala odluku o izradi Plana generalne regulacije za prostor između primarnog odbrambenog nasipa i Ribarskog ostrva.

– Tom odlukom je Novi Sad, uprkos mnogobrojnim protivljenjima stručnjaka iz više oblasti, Društva arhitekata Novog Sada, aktivističke zajednice i građana, ušao u finale procesa započetog donošenjem GUP-a, sa jasnim ciljem da se omogući ralizacija elitnog stambeno-poslovnog kompleksa „Novi Sad na vodi“ – kažu organizatori protesta.

Za to vreme, ukupne zelene površine umesto na poželjnih 20 do 25 odsto prostiru se na površini od 5 odsto u centru i do 15 odsto na širem području grada.

Novim GUP-om, kako nastavljaju novosadska vlast je iz planova izbrisala sedam ranije planiranih parkova.

– Svedočimo da na tim mestima niču takozvani „opštegradski centri“, desetine hiljada kvadrata stambenog i poslovnom prostora čijom prodajom se pune džepovi investitira povezanih za vladajućom nomenklaturom. Na svakom koraku vidimo devastaciju kulturnog i arhitektonskog nasleđa – bahatost, nestručnost i nebrigu. Kompleks Banovine, jedan od simbola Novog Sada, oštećen je nestručnim i nepažljivim postupanjem tokom izgradnje podzemne garaže u njegovoj neposrednoj blizini, a koprivić, stoletno stablo i spomenik prirode pod zaštitom, nedavno je stradao u oluju jer su, kako se pretpostavlja, njegov koren ugrozili radovi – saopštili su organizatori protesta.

Novim okupljanjem, akcijama i govorima ukazaće na „ova i druga nedela i kontinuirano nasilje nad gradom i ljudima, kome smo u Novom Sadu izloženi više od decenije“.

Organizatori protesta u Novom Sadu su Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, GP Bravo, Nova – Da se struka pita, Zajedno, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Srbija centar – SRCE, Zeleno – levi front, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Most solidarnosti, a sada i Narodni pokret Srbije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari