Protest "Sve mora da stane!" u ponedeljak i u Novom Sadu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

 

Grupa opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija pozvala je danas građane na protest „Sve mora da stane!“ povodom masovnih ubistava u Srbiji, koji će biti održan 8. maja u Novom Sadu na Trgu slobode u 18 sati, saopštio je Građanski pokret Bravo.

„Mi, građani Srbije, u ovom trenutku imamo samo dve mogućnosti: da sedimo kod kuće, gledamo lažove i inspiratore nasilja na televizijama Pink i Hepi, i čekatmo sledeću tragediju ili da ispravimo kičmu, podignemo glavu i glas, i kažemo: ‘Sve mora da stane!’. Opcija ‘ne tiče me se’ ne postoji“, navedeno je u pozivu na protest .

Organizatori protesta su naveli da zahtevaju „momentalnu odgovornost onih koji sa pozicije vlasti decenijama proizvode nasilje“ i dodali da pružaju punu podršku centralnom protestu u Beogradu „Srbija protiv nasilja“ koji će istog dana i u isto vreme biti održan ispred Doma Narodne skupštine.

Organizatori su ponovili zahteve koje je deo opozicionih partija uputio vlastima, odnosno smenu Saveta REM, gašenje štampanih medija i tabloida koji „objavljuju lažne vesti i podmetačine“ i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi koje „sluđuju građane, truju i promovišu nasilje“ i hitno ukidanje rijaliti programa koji „promovišu nasilje, nemoral i agresiju“.

Traže i institucionalnu odgovornost i smenu ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra
Vulina i ministra prosvete Branka Ružića, „jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih“ i hitno zasedanje Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari