Protest u Prištini zbog nasilja nad ženama i devojčicama 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

U u 12 časova na trgu Zahir Pajaziti u Prištini trebalo bi da počne još jedan protest protiv nasilja nad ženama, koji organizuje Kolektiv za feminističku misao i akciju, prenosi Kosovo onaljn pozivajući se na portal Telegrafi.

Nakon slučaja silovanja maloletnice u Prištini u utorak je održan sastanak Grupe za hitne intervencije, na kojoj je rečeno da je maloletnici ponuđena zaštita i adekvatne usluge podrške.

U saopštenju Ministarstva pravde rečeno je da će Vlada formirati Stručnu komisiju, koja će analizirati i preporučiti konkretne radnje.

Muhabi Osmani, otac preminule Marigone Osmani, koja je fizički pretučena na smrt zatražio je da se na Kosovu uvede smrta kazna.
„Treba da se napravi zakon kao u Americi, smrtna kazna… sad neka probaju drugi… ovako više ne funkcioniše“, rekao je on.

Koalicija NVO za zaštitu dece – KOMF, koja predstavlja 34 nevladine organizacije, izrazila duboku zabrinutost zbog zanemarivanja, neaktivnosti institucija i lošeg rada sistema dječije zaštite, u sprečavanju situacija napada i seksualnog zlostavljanje dece i rešavanje slučajeva gde su deca žrtve seksualnog zlostavljanja.

Ova organizacija je takođe izrazila duboko ogorčenje zbog stvaranja kulture nekažnjivosti za počinioce seksualnih zločina nad decom, koju neguju pre svega same institucije zadužene za zaštitu dece.

Pet osoba u Prištini je osumnjičeno za silovanje 11-godišnje devojčice, saopštila je kosovska policija. Slučaj se dogodio u subotu 27. avgusta, a oštro ga je između ostalog, osudila i Vjosa Osmani, predsednica Kosova.

Osamnaestogišnja Marigona Osmani preminula je 2021. u Uroševcu nakon nasilja, što je takođe izazvalo veliku osudu nevladinih organizacija i vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari