Protest zbog blokade dinara na KiM, Priština tvrdi da to nije tema za Brisel 1foto: FoNet/AP

Nastavljaju se problemi Srba zbog odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa. Prosvetnim radnicima stigle su plate iz Srbije, ali nisu mogli da ih podignu. Poručuju da je sve teže živeti. Priština najavljuje mere za prelazni period, ali ih još ne saopštava.

Mitrovčanka Dragana Stanojević profesorka je na Filozofskom fakultetu. Ispred Banke poštanska štedionica čekala je da podigne drugi deo januarske plate. Nije uspela jer dinara na Kosmetu nema, prenosi RTS.

„Nastavnici i profesori su najuglednija profesija, i mi ne možemo da svoj novac koristimo onako kako hoćemo. Iz tog razloga apelujem na međunarodnu zajednicu da shvate naše probleme i da pomognu u njihovom rešavanju“, kaže Stanojevićeva.

U redu još oko 150 nastavnika i profesora koji nisu mogli da podignu platu. Na mirnom protestu izrazili su nezadovoljstvo odlukom centralne banke u Prištini. Poručuju da im život postaje sve teži.

„Prosvetni radnici stalno uče decu o pravu i pravdi, a mi se svakodnevno suočavamo sa nepravdom, međunarodna zajednica mora ozbiljno da se uključi i reši ovaj problem isplate zarada i za zaposlene u prosveti i za penzionere i sve ostale, socijalna davanja i da rešimo konačno taj problme“, kaže jedan od učesnika protesta.

Osim Srba, mere pogađaju i Albance koji primanja dobijaju iz budžeta u centralnoj Srbiji.

„Došla sam da uzmem penziju, ali je nema. Ne znam kako ću dalje“, kaže penzionerka iz Gljilana Redžija Ibrahimaj.

„Danas smo ovde kako bi podigli novac koji nam je uplatila naša država kao drugi deo plate za januar, ali zbog ukidanja dinara nismo u mogućnosti da podignemo novac“, ističe učiteljica iz Šilova Marina Zakić.

Da su svesni da uredba može da stvori poteškoće za Srbe na Kosmetu, čulo se iz Vlade u Prištini. Besnik Besljimi kaže da je iz Brisela stigao poziv za sastanak sledeće nedelje o zabrani upotrebe dinara. Neće ići jer, kako kaže, pitanje dinara nije deo dijaloga.

„Nema nikakvog razvoja. Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se bude razgovaralo o osnovnom sporazumu, pa ćemo videti ko može da ide da razgovara o dinaru“, kaže Besljimi.

Iz Prištine i najava da će u narednim danima izaći sa merama za tranzicioni period primene uredbe o zabrani dinara. Do tada, Srbi po svoja primanja moraju u centralnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari