Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 1Foto: Udruženje građana "Bez straha Apatin"

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras (petak) u više od 25 gradova i opština širom Srbije.

Protesti su večeras održani u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Leskovcu, Kruševcu, Šapcu, Pećincima, Užicu, Vranju, Valjevu, Pančevu, Zaječaru, Kikindi, Apatinu, Požarevcu, Lazarevcu, Velikoj Plani, Šidu, Kraljevu, Smederevu, Bogatiću…

Dvanaesti protest „1 od 5 miliona“ u Nišu: „Vučić je potpuno uplašen od nas“

Podrska Aleksandru Vučiću je najmanja u poslednjih sedam godina, a samo od početka ovih protesta izgubio je pet odsto glasova. Svima je već jasno da je Vučić završio svoju političku priču u Srbiji, da je gotov i da više neće moći da radi ono što je do sada radio, poručio je večeras jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas na 12. građanskom protestu „Niš bez straha“, koji je deo protesta „1 od 5 miliona“, javlja dopisnica Danasa iz Niša Zorica Miladinović.

Pred više stotina okupljenih na centralnom gradskom trgu, Đilas je rekao da učesnici protesta ne žele zemlju u kojoj se ljudi zapošljavaju da bi motali kablove za platu od 200 evra ili gledaju kako da iz nje što pre pobegnu, već zemlju u kojoj je minimalna plata 350 evra, a većina pristojno zarađuje, pravi porodice i ostaje ovde. On je kazao da  je iz Srbije 2011. godine otišlo 13 hiljada ljudi, a prošle godine, posle sedam godina Vučićevog „blagostanja“ skoro 100 hiljada ljudi.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Vesna Torović

„Bez obzira na sve sto mislim o Aleksandru Vučiću, a svaki svoj govor započinjem rečima da većeg lažova nije bilo u istoriji Srbije, i sve laži koje iznosi o meni iz dana u dan, ako se najave da će u Srbiju doći Folksvagen ispostave kao tačne, obećavam da ću mu lično čestitati zbog toga. Naša je ideja – Srbija u kojoj se živi bolje, u kojoj se ne delimo na patriote i nepatriote ili po tome kako smo glasali“, rekao je Đilas, dodajući da danas u Srbiji vlast deli građane i proizvodi nasilje, koje potom pripisuje učesnicima protesta i opoziciji.

Glumac Branislav Lečić je na početku govora, u gradu Filmskih susreta, predsedniku Srbije simbolično dodelio Gran pri za najbolju ulogu i glavno glumačko ostvarenje, nazivajući ga u obrazloženju i „najboljim studentom prava u univerzumu i najboljim opsenarom u istoriji Srbije“.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 3
Foto: Vesna Torović

Lečić je kazao da su Vučićeve namere jasne – da građane pretvori u puke podanike i opljačka sve što može, a da to čini kroz govor mržnje i podelu naroda na „naše i njihove“. Ali, građani danas ne „ratuju“ protiv Vučića, koji je manje ili više nevažan, niti vode običnu političku bitku za demokratsko društvo sa jakim institucijama, već vode rat sami sa sobom, odnosno sa svojim kukavičlukom, spremnošču da budu korumpirani i da mirno gledaju isred sebe one koji su gori od njih.

„Oni žele da budemo pognute glave i nestanemo u sopstvenom anusu od straha. Ali, neće im uspeti. Pobedićemo ako verujemo i ako budemo uporni. Videćete 13. aprila, kada se svi okupimo u Beogradu, kakva je taktika. Tada ćemo znati šta dalje. Ovaj građanski pritisak na Vučića je iznenadio sve, a on je potpuno uplašen od nas, kao i svaki autoritarac“, rekao je Lečić.

On je dodao da je Zoran Đinđić i ubijen da bi sadašnjem „ološu bilo dozvoljeno da nas ponižava i pljačka“.

„On ga je i ubio“, rekao je Lečić, ali i dodao da je Đinđić podneo krvnu žrtvu da bi pokazao da postoji i drugačija Srbija, sa strategijom pobede i društvom u kojem će se ceniti sposobnost, rad i talenat.

Nakon okupljanja na trgu, građani su otišli u protestnu šetnju do dopisništva RTS-a, gde su izlepili nalepnice protesta „1 od 5 miliona“. Kada su prolazili pored zgrade Opštinskog i Okružnog suda skandirali su „Lopovi“.

Sledeći protest je zakazan za petak 5. april.

Mirjana Karanović i Srbijanka Turajlić na protestu u Gornjem Milanovcu

U Gornjem Milanovcu je održan 12. po redu protest „Jedan od pet miliona“ na kome su govorile glumica Mirjana Karanović i profesorke Srbijanka Turajlić i Karolina Aleksandrović.

Protesti „Jedan od pet miliona“ održavaju se u Gornjem Milanovcu od 12. januara.

Janko Veselinović na 11. protestu u Novom Sadu: Vučiću, ostale su ti još dve nedelje

“Novi Sad je postao veš mašina za pranje prljavog novca Mila Đukanovića i mafijaša sa severa Kosova i Metohije koji su sada u Novom Sadu! Nije Novi Sad kao što neki kažu u komunalnoj koaliciji, kao što kažu neki rukovodioci Lige socijaldemokrata Vojvodine, Novi Sad je u kriminalnoj koaliciji”, rekao je prof dr Janko Veselinović okupljenima na protestnom skupu u Novom Sadu.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 4
Foto: S. O.

Veselinović se osvrnuo i na požar koji se sinoć desio na krovu tržnog centra Promenada, rekavši da je gorela zgrada koju su napravili kriminalci, te da će vojvođanski paori postati robovi ili u najboljem slučaju kmetovi na svojoj zemlji jer u njoj grade Vučićevi Arapi, javlja dopisnica Danasa iz Novog Sada Tamara Kopestinskij.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/824439597918340/?notif_id=1553879025704087&notif_t=live_video_explicit

Veselinović je pozvao sve prisutne da dođu na veliki protest zakazan 13. aprila.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 5
Foto: S. O.

“Mi moramo da oteramo ove hohštaplere i dok se to ne desi ne možemo da budemo ni dobri roditelji, ni dobri profesori, ni dobri građani, ni dobri ljudi. Moramo završiti ovaj posao zajedno! Aleksandru Vučiću smo dali rok do 13. aprila. Ostale su ti još dve nedelje Vučiću, četrnaest dana ti je ostalo da ispuniš vrlo jasne zahteve. Ako se to ne desi, dragi prijatelji pozivam vas da se 13. aprila nađemo u Beogradu i da čekamo da zahtevi bdudu ispunjeni”, rekao je Veselinović.

Na skupu su govorili i student Nikola Sibinić, kao i balerina Narodnog pozorišta u Beogradu Bojana Leko, koja je između ostalog izjavila da narod protestuje u više od 100 gradova i mesta u Srbiji, te da zahteva oslobađanje medija, stvaranje neophodnih uslova za slobodne demokratske izbore, i promenu sistema iz korenam, te da zato “poštovani građani nema povlačenja, nema predaje, diktator mora pasti!”.

Protestnom skupu „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu i ovog petka su se pridružiti novosadski studenti, koji se svakog petka okupljaju kod fontane ispred studentskog doma „Slobodan Bajić“ u 17 časova.

Učesnici protesta su posle skupa na Pozorišnom trgu koji je počeo u 18 časova, krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama, i to duž Bulevara Mhajla Pupina, Keja žrtava racije i Ulice Maksima Gorkog.

Ispred zgrade „Radio-televizije Vojvodine“, kao i prošlog petka, organizovan je “Građanski dnevnik” u kojem učesnici protesta obaveštavaju javnost o najvažnijim događajima u gradu i društvu, a o kojim, kako navode organizatori “javni medijski servisi i ostali mediji pod kontrolom režima nisu izveštavali objektivno i profesionalno, ili nisu izveštavali uopšte.”

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/1502664376536443/?notif_id=1553884397585689&notif_t=live_video_explicit

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 6
Foto: S. O.
Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 7
Foto: S. O.

Sedmi protest u Ivanjici: „Nikada gore ovaj narod nije živeo“ 

Sedmi po redu protest građana „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Ivanjici. Okupljenim Ivanjičanima obratili su se Mišo Marković istoričar, Jovan Marković, bivši gradonačelnik Užica i Radenko Marić iz Udruženja malinara zapadne Srbije. Posle skupa u centru grada, učesnici protesta šetali su od centra grada do trga Doma kulture.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 8
Foto: M. B.

Organizatori protesta su ponovili zahteve za ostavkama Aleksandra Vučića, Maje Gojković i Ane Brnabić, kao i stvaranje uslova za normalne izbore, aludirajući na slobodu medija.

Istoričar Mišo Marković je rekao da je ova zemlja imala turbulencije u prošlosti, ali da budućnost mora da bude drugačija.

“Poniženi smo i to ne možemo da podnesemo. Neverovatne stvari nam se dešavaju i nikada gore ovaj narod nije živeo”, naveo je Marković.

Jovan Marković bivši gradonačelnik Užica je rekao da ovih sedam godina simbolizuje vladavinu samo jednog čoveka i jednog sistema koji mora da postane prošlost.

“U odnosu na period od 2000. godine kada se sve sabere mi smo nešto i uradili i ono što je nama bitno je da to građani vide. Bio sam svedok kada su mnogi građani gubili veru i nadu. Svi koji su bili preplašeni i bili negde u prikrajku su bili ponosni kada smo se 5. oktobra vratili iz Beograda kada smo osvojili slobodu. Tako će biti i ovaj put. Potpuno sam uveren u to”, rekao je Marković.

Radenko Marić, predsednik Udruženja Podgolijski plodovi, istakao je da lokalna vlast u Ivanjici nije mnogo uradila da pomogne malinarima.

“Na njihovom predizbornom flajeru je bila malina, svi su se lepo slikali i stali iza nje, a kada je poljoprivrednicima bila potrebna njihova pomoć nigde ih nije bilo. To mora da se menja i nema nam druge nego da pravdu potražimo 13. aprila”, naglasio je Marić.

Organizatori su sledeći protest najavili za petak 5. april u 20 časova.

Na protestu Jedan od pet miliona u Čačku poziv na veliko okupljanje 13. aprila u Beogradu

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Čačku pozvali su večeras građane da dođu masovno u Beograd na veliko okupljanje 13. aprila, i zatražili ostavke predsednika Srbije, Vlade i Skupštine Srbije Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković, kao i slobodne medije i izbore na svim nivoima.

Nekoliko stotina građana okupilo se na skupu koji je održan 11. put, i zahtevalo ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Vojvodine i članova Regulatornog tela za elektronske medije, prenosi Beta.

Okupljeni građani potpisivali su Sporazum sa narodom i lepili nalepnice sa „Vučićevim lažima“ na stub za lepljenje reklama.

Na protestu su govorili vojnik sa Košara Slobodan Nenadić iz Čačka, istoričar i pukovnik u penziji Dragan Krsmanović, kolumnista Aleksandar Bećić i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, koji je najavljen kao „borac za slobodu“.

Krsmanović je rekao da je svakoj generaciji postavljeno u zadatak da mora da se izbori za slobodu jer „sloboda nije osvojena jednom za svagda“.

On je dodao da je jedna mala grupa ljudi „uzurpirala srpsku državu“ i da se država mora vratiti „u ruke srpskih građana“.

„Ova vlast nije uspela da obezbedi ni parlamentarnu demokratiju, ni slobodu, ni medijsku ravnopavnsot, nije učinila ništa da speči da mladi ljudi odlaze masovno iz zemlje, a neće uspeti ni da zaštiti Kosovo, ni da obezbedi mir i stabilnost. Mi im poručujemo da je došlo vreme da odu i da nećemo trpeti njihove laži i manipulacije“, rekao je Krsmanović.

Bećić rekao je da je pre nekoliko dana Brnabić, koju je nazvao „gospođa fikus“ opet „slagala“ kada je rekla da neće da da ostavku zato što su nju izabrali.

„Gospođo fikus niko tebe nije birao, tebe je imenovao veliki vođa, tebi je gospodar Vučić izdiktirao ko će ti biti u kabinetu. I ne možeš ti da tvrdiš kako si izabrana velikom većinom građana, jer niko za tebe nije glasao“, rekao je Bećić.

On je dodao da je predsednica Brnabić rekla da od nje ostavku ne traže građani nego oni koji su za nasilje, pa je zato izvadio svoju ličnu kartu i poručio joj da kao građanin od nje i Vučića traži ostavke.

„Veliki vođa Srbije tvrdi kako smo mi za nasilje, kako smo mi divljaci. On tvrdi kako neće da da ostavku jer se brine o budućnosti Srba na Kosovu i o bezbednosti zemlje. Vučiću, tamo gde si se ti brinuo o budućnosti Srba, Srba više nema, tamo gde si se ti brinuo o boljitku, boljitka nema“, rekao je Bećić.

Milivojević pozvao je građane da dođu 13. aprila u Beograd „pobede zlo“, upalio baklju i zapevao pesmu Vostani Serbije.

„Dolazimo u Beograd da kažemo i (vlasniku TV Pink) Željku Mitroviću i njegovom gazdi da po Beogradu više neće moći da gazi ni njegov sin, ni gazdin brat, da Srbijom više neće vladati onaj ko ima veći džip, veću štanglu, bolji snajper, nego onaj ko sme da izađe na crtu i da se suprotstavi tom zlu, a to su pre svega Čačani“, rekao je Milivojević.

Nakon govora, okupljeni građani su prošetali ulicama u širem centru grada uz zvuke pištaljki, truba i sa dobošarom.

Na početku kolone građani su nosili veliki transparent „Čačak bez straha, jedan od pet miliona“, dok su u koloni brojni građani nosili tranprente na kojima je pisalo „Mi ili on, 13. april Beograd“.

Građani Žitorađa ne odustaju od ideje da sačuvaju stadion

Na još jednim protestima u Žitorađi, ponovljeni su stari zahtevi nezadovoljnih građana ove opštine, pre svega traže da se odustane od rušenja stadiona i izgradnje bazena na tom mestu, ali i preispitivanje odgovornosti predsednika opštine Ivana Stanojevića, nakon što je kako tvrde protestanti, pre desetak dana u njegovoj kancelariji pretučen Milan Blagojević, jedan od organizatora „1 od 5 miliona“.

Gosti na protestu bili su Marko Dimić iz Saveza za Srbiju i Tijana Hegić, prenose Južne vesti.

Oni su govoreći pred okupljenim građanima još jednom pozvali sve slobodoumne ljude da za 15-etak dana krenu put Beograda.

https://twitter.com/Kolar1992/status/1111662940091023360

Vršac

Marčelo u Leskovcu: Vreme je da se probudimo

Nezadovoljstvo rezultatima aktuelne vlasti Leskovčani su večeras deveti put izrazili protestnom šetnjom, koja je počela u Širokoj čaršiji, a okupljenim građanima se obratio Marko Šelić Marčelo, koji je rekao da ovu vlast trpimo već sedam godina i da je vreme da se probudimo.

On je istakao da se ne slaže sa zahtevom za podnošenje ostavki državnih čelnika, jer bi one izgledale kao ona koju je podneo predsednik Opštine Brus. Nije poenta u ostavkama, nego u promeni sistema, slobodi medija, prestanku vladavine straha. To donosi promenu, a ostavke su tu idi mi-dođi mi, kazao je Marčelo, prenosi novinska agencija FoNet.

Marčelo je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi da iz ove situacije, posebno sa Kosovom, izađe kao otac nacije, poručivši da neće biti tako, jer će biti zapamćen kao zla maćeha.

Marčelo je rekao i da ne treba govoriti o prelaznoj vladi, u kojoj će biti samo stručnjaci, ako se ne kaže ko su ti ljudi, kako se zovu i prezivaju. Nakon njegovog obraćanja, građani su uz zvižduke iz pištaljki i vuvuzela i uzvikivanje parola prošetali Leskovcem.

U Kruševcu protest Jedan od pet miliona i kontra protest

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Kruševcu uz kontra protest članica Saveta za rodnu ravnopravnost iz tog grada, koje pripadaju vladajućim strankama.

Beta prenosi da su se na Trgu mladih okupile žene, među kojima i Vesna Lazarević zamenica gradonačelnice tog grada čiju ostavku zahtevaju građani na protestu Jedan od pet miliona.

One su kazale da žele da odbrane grad od nezvanih gostiju, jer su tvrdile da među okupljenima na građanskom protestu nema stanovnika Kruševca.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je o kontra skupu da je žalosno kako vlast deli ljude u Srbiji te da su to situacije koje treba izbeći.

„Moramo izbeći bilo kakve sukobe, moramo insistirati da vlast ispuni naše zahteve, fer i slobodne medije, zajednički dogovor sa državnim organima kako to da sprovedemo“, rekao je Stefanović.

https://twitter.com/OnajStoVidi/status/1111680373371662338

On je dodao da to žele da sprovedu jedino kroz dijalog i da zabrinjava „tvrdi stav“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih predstavnika vlasti da ne žele dogovor sa građanima koji protestuju i sa opozicijom.

Lider Levice Srbije poručio je da do ispunjenja zahteva protesta treba ići mirno, strpljivo, staloženo, te da ako do toga ne dođe do 13. aprila, opozicija će pozvati građane i na neke druge akcije, mirne, u skadu sa zakonom.

Stefanović je, komentarišući to što je Više javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo optužnicu četiri meseca nakon napada koji se na njega i na još dve osobe desio u Kruševcu, kazao da je u svakom slučaju prijatno iznenađen, ali da se ne slaže sa time što su optuženi za izazivanje opasnosti na javnom skupu, a ne za pokušaj ubistva.

On je ocenio da su okupljeni na protestu „Jedan od pet miliona“ budućnost, dok su zvuci sa kontra skupa prošlost.

„Mi znamo da svaka glava, svaki čovek koji je večeras u ovom protestu vredi desetine, stotine drugih koji su zarobljeni strahom i ucenom i sada stoje iza svojih zavesa iza prozora i krišom nas gledaju“, kazao je on.

Glumac i voditelj Marko Stepanović kazao je da je Kruševac večeras primer demokratije, jer su na dve strane okupljene grupe koje različito misle i uzvikuju različite parole, te da to znači da ima nade za Srbiju.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović ponudio je okupljenima na kontra skupu da im napiše tužbe protiv onih koji su ih ucenili ostajanjem bez posla ako se ne pojave na tom skupu.

Demonstranti su krenuli u šetnju glavnim ulicama, dok su žene okupljene na kontra skupu, koje su stajale na trotoaru, uzvikivale suprotne parole i dobacivale poneku psovku.

https://www.facebook.com/volimks/posts/2457859274232869?__xts__[0]=68.ARAaPXrYNAOjve0rqke7SUZr8rZNwyxZ2j8AWcDPXkXXvKXMunAyi0mAog1E2Pbw33Xzm1WyeOZ_0tSGLn9vlTwQrkAhEeE8HEoz0tt-o_JBCe7qdbRDeQ5vFZOjf1KQ4itRGrpY4MTnXzWkkMBqHWqaTyKhMtmrWx_MNraLDGta61cxi3zU84uKV1PCFeaN15l5ZVS8_vgsaKf-Oor-M4DOLNTm6lbWYw7WPzdDJmQNh8zOlaXKzPpN-YUgVbhuup–0AYWqZDoVbWcNDA6NzU5k7N11oX8_qA_jWqvZnJ7ibmKIfwncO28aK2tHoJsgEpE6q1f6LGrYB_ndidGPmp87eLX&__tn__=-R

Na protestu u Šapcu redari sami morali da regulišu saobraćaj jer nije bilo saobraćajne policije

Na večerašnjoj šetnji #1od5 miliona u Šapcu, saobraćajna policija nije osigurala bezbednost učesnika protesta. Tim povodom, Savez Mladih Šabac, kao jedan od organizatora osudio je ovaj nedemokratski čin, i izdao saopštenje, koje objavljujemo u celosti:

„Čemu (kome) služi policija?

Kroz holivudske filmove naučili smo da je slogan američke policije „To serve and protect“ (Da služi i zaštiti), pa smo valjda, kao generacija odrasla na tim filmovima, pretpostavili da naša policija ima sličnu ulogu. Znamo da im je na čelu ministar koji je kupio diplomu, i koji poziciju šefa unutrašnjih poslova koristi za ličnu promociju, i klevetanje političkih protivnika.

Ali to je politika, a policija bi, kao služba koji je osnovana da zaštiti građane, trebalo da funkcioniše profesionalno, bez obzira na odluke šarlatana sa vrha. Bez predrasuda, i bez diskriminacije, prema svim građanima Republike Srbije.

Večeras (petak, 29.03.2019. godine) održan je 11. po redu protest #1od5miliona, gde je Savez Mladih Šabac učestvovao kao jedan od organizatora. Nakon više od dva meseca šetnje, doneta je odluka da se promeni trasa, i da se ide prema naselju Trkalište. Tačan raspored ulica je uredno prijavljen policiji, i to sedam dana unapred, sa napomenom da se menja trasa šetnje, a policija je dala dozvolu.

Osnovano je bilo očekivati da će saobraćajna policija izaći, i regulisati saobraćaj tokom šetnje, kao što je to činila prethodnih nedelja, i kao što to čini na protestima u drugim gradovima, te na taj način zaštititi građane koji protestuju protiv režima koji je svakog dana jedan korak bliže autokratiji. Ovo nije samo moralna dužnost policije, nego i zakonom definisana obaveza.

No, na večerašnjoj šetnji je bilo više nego upadljivo odsustvo policije na ključnim raskrsnicama u gradu. Redari organizatora su morali sami da zaustavljaju saobraćaj i usmeravaju vozila koja su bila na trasi šetnje. Ovo nije posao organizatora!

Građani, koji traže osnovna ljudska prava i slobode (za koje su se civilizovane države izborile još u 18. veku), su se osetili nesigurno, i nezaštićeno. Na sreću, redari su bili na visini ovog neočekivanog zadatka, i osigurali bezbednu šetnju za sve učesnike.

Kao Savez Mladih Šabac, oštro osuđujemo odluku Policijske uprave Šabac da ne pruži zaštitu svojim sugrađanima na večerašnjem protestu.

I istovremeno pitamo načelnika saobraćajne policije u Šapcu – ko je doneo ovakvu odluku protivnu zakonu? Da li je ovo bilo političko naređenje, ili profesionalna odluka? I u čijem interesu oni obavljaju svoju dužnost – interesu svog naroda, ili interesu partije koja je uzurpirala državu?

Želimo da podsetimo sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova da država ima ovlašćenje upotrebe sile, samo zato što joj je narod poverio tu dužnost, ali, na kraju, građani naše zemlje su vrhovni nosioci legitimiteta.“

Pećinci

Užice

Jovanović u Vranju: Vučić blefira najavom kontramitinga za 19. april

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 9
Foto: Vojkan Ristić

Budite spremni da kada dođete u vaš i naš prestoni Beograd 13. aprila nema povratka u Vranje dok ne završimo ono što ste vi ovde započeli, ali i građani Srbije u više od sto opština“, poručio je okupljenim građanima Vranja na desetom protestnom skupu „1 od 5 miliona“ Nikola Jovanović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, javlja dopisnik Danasa Vojkan Ristić.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 10
Foto: Narodna stranka

„Naš skup u Beogradu je skup za slobodne izbore u roku od šest do devet meseci, skup za ostavku julovskog dezertera na mestu ministra odbrane, ministra finansija koji ima 45 računa u inostranstvu, predsednice vlade i parlamenta“, rekao je Jovanović.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je večeras u Vranju na protestu „Jedan od pet miliona“ da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić „blefira“ najavom da će 19. aprila održati kontramiting u Beogradu.

„Reč je o čistom blefu. Isključiva svrha najave kontramitinga je podizanje poljuljanog morala Vučićevih simpatizera i moguće je da tog mitinga na kraju neće ni biti“, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Jovanović je ocenio da je smešno da Vučić, koji je morao da šalje 70 autobusa u Smederevo na svoj miting, sada preti Beograđanima velikim mitingom u prestonici.

Okupljenima se, prenoseći pozdrave iz Novog Sada, obratio i Miroslav Vasin naglašavajući da od „sveopšteg blagostanja mladi odlaze iz Srbije, radnici rade za tridesetak hiljada dinara, a poljoprivrednici svoj paorski posao smatraju neisplativim“.

„Ne želimo taj Vučićev med i mleko i zato moramo da menjamo, a prilika za to je 13. april, kada ćemo u istoriju poslati vlast laži i obmane“, rekao je Vasin.

Protestna kolona je u pratnji dobošara uz zvuke pištaljki, prošetala novom trasom u centru grada skandirajući „Gotov je“ i „Vučiću lopove“.

„Beograđani su dobri domaćini i svi su 13. aprila dobrodošli. Pozivam vas da zajedno iskažemo nezadovoljstvo zbog lošeg života u Srbiji i protestujemo zbog nepoštenih izbornih uslova koji nas onemogućavaju da probamo nešto drugo i izaberemo bolju vlast od ove“, rekao je Jovanović.

https://twitter.com/nikola94vr/status/1111693192867516416

Valjevo

Protestu Jedan od pet miliona u Pančevu pridružili se i nezadovoljni poljoprivrednici

Protestu „Jedan od pet miliona“ u Pančevu večeras su se pridružili poljoprivrednici nezadovoljni aktuelnom državnom agrarnom politikom, i zatražili vraćanje subvencija na 100 evra po hektaru, prenosi Beta.

Predstavnici Udruženja „Pančevački ratari“ zahtevaju da se dizel gorivo oslobodi akciza za poljoprivrednike, da im se povećaju penzije za 100 odsto i da se otpiše naknada za odvodnjavanje.

Poljoprivrednici su ocenili da je aktuelna vlast razorila porodično poljoprivredno gazdinstvo i zatražili od gradske vlasti da se novac od licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta troši namenski u skladu sa zakonom.

„Do ispunjenja naših zahteva – apsolutno podržavamo proteste i opštu građnsku neposlušnost! Živeli slobodni građani“, navodi se u saopštenju koje su potpisali navedeno Udruženje i „Građanska neposlušnost Dolovo“.

Protest u Zaječaru: „Vučić je sebi u vreme rata obezbedio veliki, državni stan. Toliko o njegovom poštenju“

U Zaječaru je večeras održan jedanaesti protest #1 od 5 miliona“. Ove večeri okupljenima kod spomenika Nikoli Pašiću obratila se prvo Selena Ristić-Vitomirović, glumica i jedna od organizatorki građanskog protesta, a prvi govornik je bila Dragana Rašić, odbornik i funkcioner lokalnog DS-a.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 11
Foto: Vlado Madžoski

Ona je najveći deo svog obraćanja okupljenim građanima posvetila  lokalnim prilikama. Suština njenog obraćanja je da je u Zaječaru na delu nesposobna i korumpirana vlast, a posebno je govorila o izneverenim obećanjima bivšeg i aktuelnog gradonačelnika Boška Ničića, označivši ga najodgovornijim za katastrofalno stanje u gradu, javlja dopisnik Danasa Vlado Madžoski.

„Zar za ostavku gradonačelnika nije dovoljna činjenica da mu je zbog korupcije uhapšen jedan od najbližih saradnika, koji je inače vodio sektor nabavki i tendera u GU? Da li znate da grad Zaječar „besplatna“ Gitarijada košta 300 hiljada evra, a da se novac razbacuje na zimsko klizalište koje je bilo neupotrebljivo, na zatvoreni bazen u kojem nije bilo kupača ove zime? Ti i slični „projekti“ su pojeli novac za neke preče poslove koje treba obaviti u gradu, tako da je smena ove lokalne vlasti zaista neophodna“, rekla je prisutnima Dragana Rašić.

Drugi govornik je bio Lazar Đurović, iz Narodne stranke, koji je govorio o urušenim institucijama Srbije. Posebno je naglasio da ne bismo imali Jutku, Palmu, Boška Ničića da institucije funkcionišu, kao ni Aleksandra Vučića, koji je toliko puta slagao srpski narod kao nijedan političar do sada. Optužio je Vučića da svojim ponašanjem defakto pomaže stvaranje Velike Albanije i da u tome mora biti sprečen.

Đurović je podsetio prisutne da je svojevremeno Vučić bio dužan mnogo para za komunalne usluge i da godinama nije plaćao fiksni telefon, a da je sebi u vreme rata obezbedio veliki, državni stan. Toliko o poštenju Vučića, te je sasvim prirodno što se u Srbiji demonstrira i traže promene.

Na kraju skupa dogovoreno je da se narednog petka u isto vreme održi dvanesti protest. Nakon toga nekoliko stotina građana je šetalo gradskim ulicama.

Gradski odbor „Dosta je bilo“ u Zaječaru već je obavestio javnost da smatra da protesti protiv naprednjačke vlasti, koji su započeli kao građanski, moraju i da ostanu građanski a da glavni zahtev protesta treba da bude zahtev za fer izbore.

Živi zid komunalaca oko zgrada u centru

Portal Glas-zajecara.com javlja da su pripadnici zaječarske komunalne policije formirali živi zid oko pojedinih zgrada u centru i zgrade Gradske uprave Zaječar kalo bi sprečili učesnike protesta da lepe nalepnice, kao i da su fotografisali učesnike protesta.

Kikinda: Nakon teškog vremena dolaze padavine, a potom sledi razvedravanje

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 12
Foto: Kikindske novine

Na osmom protestu „1 od 5 miliona“ pred oko 300 okupljenih Kikinđana govorili su novinar Saša Mikić, mladi ekonomista Ivan Olajić i narodni poslanik Marko Đurišić, javljaju reporteri Kikindskih novina.

Nekadašnji sportski novinar RTS-a pročitao je vesti u „Slobodnom dnevniku“ koji su organizatori uveli kao, kako su rekli, alternativu pravom Dnevniku RTS-a na kojem se prave vesti ne čuju.

Nakon vesti o političkim i ekonomskim događajima u zemlji i gradu, Mikić je „Dnevnik“ završio vremenskom prognozom.

„I u narednim danima očekuje nas teško i tmurno vreme, iz kojeg će se ubrzo izroditi padavine, i tek nakon toga će doći do razvedravanja“, objasnio je Mikić.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 13
Foto: Kikindske novine

Narodni poslanik Socijaldemokratske stranke, Marko Đurišić, konstatovao je da nakon sedam godina vlasti Aleksandra Vučića nema nikakvih naznaka da je došlo zlatno doba.

„Obećali su borbu protiv korupcije i kriminala, a mi danas imamo nikad veću korupciju i nikad veći kriminal. Tome moramo da stanemo na put i pozivam vas da se okupimo 13. aprila u Beogradu, svih pet miliona nas, i da poručimo Vučiću da je njegovo vreme isteklo“, poručio je Đurišić.

Potom je protestna kolona prošla standardnom trasom centralnim gradskim ulicama, uz muziku sa razglasa i bez ijednog incidenta.

Predrag Voštinić na protestu u Apatinu: Srbija je puna đubreta

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 14
Foto: Udruženje građana „Bez straha Apatin“

Na devetom po redu protestu u Apatinu govorili su Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo, Branislav Milojičić i Dejan Bačić iz udruženja građana „Bez straha“.

Pozvani su svi građani da se oslobode straha i izađu na ulice.

Voštinić je rekao kako je Srbija puna đubreta koje valja očistiti, te da građani to moraju da učine sami, navodi se, između ostalog, u saopštenju udruženja građana „Bez straha“.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 15
Foto: Udruženje građana „Bez straha Apatin“

Milojičić je naveo da Vučić izgleda nije predsednik svih građana te da ga od ovog momenta “ i ne smatramo svojim predsednikom“.

Na kraju šetnje ispred zgrade opštine obratio se i Dejan Bačić koji je kritikovao sve odbornike koji mesecima ćute na sve zloupotrebe od strane čelnika opstine Apatin, kao simbol njihovog rada okačeno je 29 toalet papira koliko ima i odbornika, a najveći toalet papiri rezervisani su za čelnike Opštine.

 

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 16
Foto: Udruženje građana „Bez straha Apatin“

U Požarevcu održan deseti po redu protest 1 od 5 miliona

Desti put zaredom građani Požarevca okupili su se na centralnom gradskom trgu kako bi u okviru protesta 1 od 5 miliona iskazali nezadovoljstvo stanjem u državi. Ovog petka građanima su se obratili Suzana Goranović, Marica Đokanović i Violeta Tomić, javlja dopisnik Danasa iz Požarevca Momčilo Veljković.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 17
Suzana Goranović Foto: M. Veljković

Požarevljanka Suzana Goranović je rekla da sadašnja gradska vlast na čijem je čelu Srpska napredna stranka ne čini ništa kako bi poboljšala život građanima Požarevca.

„Pitam Vas građane Požarevca jesmo li ovako navikli da se ophode prema nama, jesmo li zaista toliko otupeli. Najsurovije ste se obračunali sa mnom, sa nama i nećemo Vam oprostiti diskriminatorsko postupanje zato što ne mislimo kao i vi. Ja nisam kao Vi iz vlasti, jer imam svoje mišljenje i svoj stav“, naglasila je Suzana Goranović.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 18
Marica Đokanović Foto: M. Veljković

Marica Đokanović, učiteljica iz Požarevca rekla je da je gradska vlast Požarevca poslednjom racionalizacijom ukinula sedam seoskih škola.

„Ukidanje škola oni nazivaju racionalizacijom, a ne znaju da se ukidanjem škola ukida i rasad znanja. Ukida se sreća mladim naraštajima, ukida se mesto kulture. Ako je racionalizacija tako dobra, zašto, gospodo iz gradske vlasti, ne krenete sa racionalizacijom Vas samih. Ukinite vaša radna mesta, abdicirajte i ukinite obitavanje u vašim foteljama“ istakla je Đokanović.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 19
Violeta Tomić Foto: M. Veljković

Violeta Tomić, istoričar umetnosti iz Požarevca naglasila je da joj je čast da se obrati hrabrim ljudima Požarevca.

„Sadašnja gradska vlast želi da sruši deo rodne kuće poznate slikarke Milene Pavlović Barili i pretvori je u stakleni izlog. Umesto da se kuća rekonstruiše na osnovu istorijskih dokumenata oni novim zdanjem u staklu u potpunosti negiraju orginalni prostor Milenine kuće. Ova vlast predviđa da u galeriji Milena Pavlović Barili otvori kafanu gde bi se po planu arhitekte pila kvalitetna vina iz regiona i konzumirala jela“, kazala je Violeta Tomić.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 20
Foto: M. Veljković

Posle održanih govora oko 350 Požarevljana učestvovalo je u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama.

Lazarevac

Velika Plana

Šid

Kraljevo

Zelenović pozvao Smederevce u Šabac da vide kako može da izgleda drugačija Srbija

Smederevci koji protestuju okupili su se ovog petka po deveti put na Trgu kod duda, gde im se prvi obratio student Nikola Đurić.

„Došao sam ovde u Smederevo, u jednu od srpskih prestonica, da u ime svih mladih dam obećanje da nećemo otići iz ove države. Bliži nam se 4. april, Dan studenata, dan kada su 1936. godine studenti poput nas ustali protiv fašizma. Mi smo danas ponovo u toj situaciji. Mogu da nas hapse, mogu da nam prete, da nas tuku, mi se nećemo povući. Uništili su nam institucije u koje je naš narod imao najviše poverenja, našu crkvu i našu vojsku. Patrijarh verskog krila Srpske napredne stranke rekao je da ne znamo šta radimo. Znamo, vrlo dobro. Onda kada patrijarh počne da šeta sa svojim narodom tada će imati pravo da iznese svoje stavove. Do tad, hvala mu na savetu i vidimo se na ulici“, rekao je između ostalog Đurić.

Potom je pred Smederevce okupljene kod Duda izašao Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, kako je najavljen, prvi čovek retkog grada koji dokazuje da je moguć i drugačiji život.

„Ne možemo Srbiju da oslobodimo, ako veliki broj naših sugrađana ne dobije priliku da odlučuje o svom novcu. Mi smo to u Šapcu uradili, nazvali smo to referendumima, i čak smo uspeli u jednom trenutku da ove nesretne naprednjake u našem lokalnom parlamentu nateramo da glasaju za to. Da glasaju za nešto što inače nije u njihovoj prirodi, a to je da dozvole građanima da odlučuju neposredno o svom novcu. Kada to otvorite, date građanima da odlučuju o novcu, onda nema više nameštenih tendera, nema „prijatelja i rođaka“, nema „ugrađivanja“ u cenu… Imate narodnu volju, stvarne potrebe ljudi, i onda da vidite kako glasaju za svoje ambulante, svoje škole, svoje vrtiće, puteve, navodnjavanje…  Štogod oni misle da im je važno i potrebno da bi živeli bolje. Kada ljudima date tu priliku, i kada imate slobodne medije da to kažete, onda više Vučić nije tema. Nikome. Prestaje da bude tema kada pustite život, da o njemu razgovaramo“, kazao je Zelenović pozvavši Smederevce u Šabac da se uvere u njegove reči, da vide kako izgledaju ustanove, javna preduzeća sa najmanjim brojem zaposlenih i najmanjim cenama usluga, kako izgleda najveća proizvodnja jagoda i malina u Srbiji, kako izgleda tamošnja industrijska zona…

„Sve to može da se vidi, može da se pipne, da se proveri…  Pitanje je samo da li želimo takvu Srbiju. Onog trenutka kada izgradimo Srbiju u kojoj ima dovoljno vode, kanalizacije za sve, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u kojoj su autoputevi svuda, od naših para, ne od tuđih, sa našim uštedama, poštenim javnim poslovima, sa pametnim i sposobnim ljudima, onda ćemo ući u novu epohu. Nova epoha je da Nikola i ovi ljudi koji su ovde govorili – ne idu iz Srbije. Da oni ne odu, ali i da se 650.000 ljudi koji su otišli u inostranstvo, najsposobniji od nas, odluče da se vraćaju. Mi moramo da stvorimo takvu Srbiju, da je oslobodimo. Zato vas pozivam da ne odustajete, iako vam govore da nema šanse da se promeni Vučić, govorili su tako i za Slobodana Miloševića, da je faktor stabilnosti na Balkanu, pa se za dva meseca sve promenilo. Moramo da budemo uporni, da budemo dostojanstveni, jer on na naše dostojanstvene proteste nema odgovor.  Mi želimo drugačiju Srbiju, bolju Srbiju, i ja vas pozivam da takvu i napravimo“, rekao je okupljenima kod Duda Zelenović, prenosi Podunavlje.info.

Protest u Bogatiću: „Najnovije vesti na državnoj televiziji su da krastavci, naš proizvod, ne mogu da se prodaju, uvoze se iz Albanije“

Šesti po redu protest „Jedan od pet miliona“ održan je u četvrtak u Bogatiću. Kao i na prethodnim skupovima, građani su se najpre okupili na platou ispred zgrade Skupštine Opštine, gde im je Goran Lacković predstavio govornike, Dragana Markovića iz Salaša Crnobarskog, Srđana Mitrašinovića, predsednika gradskog odbora Narodne stranke Šabac i Srđana Milivojevića, jednog od osnivača „Otpora“.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 21
Foto: Pokrenimo Mačvu #1od5miliona

Snaga je u nama i našem jedinstvu, rekao je Dragan Marković, i naveo da su opština i Srbija naše dvorište i naša domovina, prenosi Udruženje građana „Pokrenimo Mačvu #1od5miliona“.

„Najnovije vesti na državnoj televiziji su da krastavci, naš proizvod, ne mogu da se prodaju, uvoze se iz Albanije. Mačva je nekad bila veliki povrtarski kraj, toga više neće biti, gasi se jedno po jedno. Ne možemo da se takmičimo sa ljudima koji uvoze sve i svašta. Cena bikova sišla je ispod dva evra, svinje 115 dinara. A gde su ti izvozi za Tursku i Kinu? Koliko ćemo još moći egzistirati na ovim prostorima na takav način. Dajte osnovno, što nama život znači. Doći će jednog dana da za račune nećemo imati. Subvencije se ne isplaćuju 13 meseci, a probajte vi da ne platite njima. Prošle i pretprošle godine kupus se uvozio iz zemalja koje subvencionišu svoje proizvođače, mi njima ne možemo biti konkurencija“, dodao je Marković.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 22
Foto: Pokrenimo Mačvu #1od5miliona

„Kao jedan od vas, kao ponosni Mačvanin, ja ove proteste doživljavam kao još jednu obavezu prema našim starim koji su se borili za svoju zemlju“, počeo je svoje obraćanje Srđan Mitrašinović.

„Mesecima se na ulicama Srbije nalazi veliki broj ljudi, koji pokušavaju da skrenu pažnju na teške uslove u kojima danas funkcionišu. Jedan čovek, jedna partija, ukinuli su sve institucije i u ovom trenutku sve funkcioniše apsolutno tako kako oni hoće. Imamo situaciju da nemasistema, da je urušeno pravosuđe, zdravstvo, školstvo i da ne postoji vera mladih ljudi u to da je u ovoj državi od poštenog rada moguće pristojno živeti. Da bi uspeli da stvorimo sistem i vratimo državu institucijama, a institucije približimo narodu, on mora da ode“, rekao je Mitrašinović.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 23
Foto: Pokrenimo Mačvu #1od5miliona

Srđan Milivojević naveo je da je građanima Bogatića, Mačve i Srbije neophodno obezbediti uslove za pristojan život, slobodan izbor i da bez namirenja pravde nema iskoraka napred.

„Ja sam ovde došao da građanima Bogatića uputim pozivnicu za protest u Beogradu, 13. aprila. Pored mene tu pozivnicu šalju i najviši funkcioneri Srpske napredne stranke, svakodnevnim ponavljanjem besmislica, iritirajući građane, dodajući nov plamen na oganj narodnog nezadovoljstva. Takođe sam došao da im kažem da Aleksandar Vučić planira da raspiše izbore za jun mesec, jer je premijerki istekao rok trajanja. On je našao novu kandidatkinju za premijera, to je Mirjana Marković, koju sud ubrzano oslobađa svake odgovornosti za počinjena nedela u prethodnom periodu. I ono što je najvažnije, došao sam da kažem građanima da ćemo mi odbraniti naše dostojanstvo, vladavinu prava u ovoj zemlji, da ćemo vratiti institucije i da ćemo vratiti kod građana sigurnost, da  ljudi mogu pristojno da žive od svog rada i da više neće biti nikoga ko će ih prisiljavati da glasaju za ovu ili onu opciju“, izjavio je Srđan Milivojević.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 25 gradova i opština (FOTO, VIDEO) 24
Foto: Pokrenimo Mačvu #1od5miliona

Okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju, novom rutom, ulicom Vojvode Stepe, a sledeći protest najavljen je  za četvrtak, 4. april, od 20 sati.

*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari