Protestima se pokreću birači 1

Opozicija pozivanjem građanima da izađu na ulicu i učestvuju u protestima motiviše i oslobađa ljude straha od izražavanja neslaganja sa aktuelnim režimom.

Osim cilja da vlast ode sa tih pozicija, opozicija se trenutno bori i za stvari koje su suštinski vezane za demokratiju a to je nenasilje i borba za reč odnosno borba protiv eliminisanja opozicije u parlamentu, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali ima li opozicija jasan i prepoznatljiv cilj kada poziva građane na proteste.

Podsetimo da je polazna osnova za prvi opozicioni skup prošle subote, pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, bila borba protiv nasilja u svim sferama društva, počev od politike u kojoj ne sme biti napada na političke protivnike. Jedna od glavnih parola novog subotnjeg protesta, sa parolom „Hajde da se prebrojimo“, biće borba za fer i demokratske uslove u kojima se izbori odigravaju, a koji će danas biti predstavljeni javnosti. A cilj bi mogao biti i da RTS, kao javni servis počne da izveštava o opozicionim akcijama na ulicama.

Ako se ozbiljno shvati izjava predsednika države da on uslove opozicije neće ispunjavati i da jedino može da im da izbore, kao i odgovor pojedinih opozicionih stranaka da na izbore neće izaći u ovakvim uslovima i okolnostima, postavlja se pitanje šta je cilj opozicionih stranaka da organizuju proteste, da li su to novi izbori ili nešto sasvim drugo.

Boban Stojanović, doktorand FPN, za Danas kaže da je cilj opozicije da mobiliše aktiviste i birače i da pokuša da ih osloboditi straha kroz proteste.

– Da se pokaže da se sme izraziti politički, ekonomski i socijalni protest. Opozicija mora da mobiliše građane na borbu za demokratiju i slobodne i poštene izbore. To je cilj. Opozicija ne želi nove izbore u ovakvim okolnostima, već želi pre svega normalne izborne uslove. I to bi trebalo da budu ključni ciljevi. Protiv političkog nasilja, protiv ucena ljudi, protiv straha – ukazuje Stojanović.

Politički analitičar Vladimir Goati, za naš list navodi da je zajednički cilj svih opozicija u svetu pa i ove u Srbiji negativan, odnosno da vladajuća koalicija ode sa vlasti.

– Osim ovog cilja postoje i oni koji su zaista suštinski vezani za demokratiju. A to su želja da nema nasilja i želja da se stane na put eliminisanju opozicije u parlamentu na vrlo kreativan način koji nisam video ni u jednoj demokratskoj zemlji u svetu. Vladajuća koalicija to radi tako što na svoje zakonske predloge podnosi na stotine amandmana koje po isteku roka za raspravu povlači. Time opozicija gubi pravo na reč i biva eliminisana – navodi on. Kako dodaje, ciljevi koji sada okupljaju opoziciju nisu dovoljni za program. A uz to, kako kaže, opozicija ne govori o stvarima o kojima bi trebalo da se izjasni, poput rešenja kosovskog problema, odnosu prema Evropskoj uniji i Rusiji.

„Ja sam jedan od pet miliona“

Na društvenim mrežama počela je akcija „Ja sam jedan od pet miliona“, u kojoj javne ličnosti i građani najavljuju svoje učešće na opozicionom skupu u subotu. Povod je izjava predsednika države da na ulice može da izađe i pet miliona ljudi, ali on neće popustiti pod pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari