Mini-delegacija Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije u Evropskom parlamentu, boraviće u Srbiji 19. i 20. novembra, saznaje Danas od izvora u Briselu. Kako ističu naši sagovornici, predviđen je dolazak Edvarda Kukana, šefa delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, Sandre Kalniete, potpredsednice kluba EPP u Evropskom parlamentu, te poslanika Evropskog parlamenta Andora Delija i Franca Bogoviča.

– Program posete je još u pripremi, ali predviđeni su susreti sa predstavnicima srpskih vlasti. Cilj dolaska je upoznavanje sa aktuelnom situacijom u zemlji i posebno sa napretkom u različitim oblastima u kontekstu procesa približavanja EU – kažu izvori u EP.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je nedavnom kongresu EPP u Madridu, na kojem je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel. Na tom skupu razmatrana je izbegličko-migrantska kriza u Evropi, te budućnost proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije i internacionalna sekretarka Srpske napredne stranke, izjavila je da SNS očekuje da sledeće godine postane deo EPP. „Evropska grupacija narodnih partija okuplja oko 75 stranaka iz 40 zemalja i apsolutno je dominantna i najuticajnija u Evropskom parlamentu“, reklaje ona.


Skup PES-a i DS-a

Partija evropskih socijalista i demokrata, druga po snazi grupa u EP, i Demokratska stranka organizuju 7. novembra skup „Izazovi socijaldemokratije u regionu“. Planirano je da na konferenciji u Beogradu govore Sergej Stanišev, predsednik PES, Đani Pintela, predsednik poslaničke grupe PES u Evropskom parlamentu, francuski senator Žan-Iv Lekont, te poslanica britanskog Doma lordova baronesa Džen Rojal, navodi se u pozivnom pismu u koje je Danas imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari