Prva zajednička institucija u regionu 1

U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Trstu je danas otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma – prva zajednička institucija u regionu koju je osnovalo šest privrednih komora.

U fokusu rada Sekretarijata biće jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i efikasnija podrška jačanju konkurentnosti privrede.

„Poslovna zajednica traži konkretna rešenja. Naše ciljeve definišemo i buduće rezultate merićemo sasvim konkretnim kriterijumima – pojednostavljenjem administrativnih procedura, rešavanjem izazova sa kojima se kompanije suočavaju i unapređenjem efikasnosti poslovanja“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, ukazao je da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u protekle dve godine izgradio stručni, tehnički i administrativni kapacitet, da u ime svojih članica priprema i realizuje regionalne projekte, što potvrđuje i veliki broj sastanaka i ugovora potpisanih tokom današnjeg biznis foruma u Trstu.

„Čini mi se da će ključ razvoja regiona biti platforma za omladinu, u koju ulaze i start ap i inovacione kompanije, IT, digitalizacija, obrazovanje, ono što mislim da će biti ključ potpuno nove perspektive za ceo region“ izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Iz Evropske komisije poručeno je da će Sekretarijat imati finansijsku podršku od dva miliona evra, a EBRD će pomoći nastavak realizacije zajedničkih regionalnih projekata.

Svečanosti su prisustvovali istaknuti privrednici, zvaničnici i predstavnici vlada, među kojima i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kome je predsednik Privredne komore Venecija Đulija uručio plaketu za uspešnu saradnju i partnerstvo.

Težište aktivnosti KIF-a u narednom periodu biće čvršće povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana radi povećanja razvojnih mogućnosti za mala i srednja preduzeća u regionu, kroz projekte i saradnju sa Evropskom komisijom. Takođe radiće se i na jačanju uloge komora u dualnom obrazovanju, promociji preduzetničkog obrazovanja, podršci startapovima, inovacijama.

Na prepodnevnom poslovnom forumu, Evropski komesar Johanes Han izjavio je da EU priprema zemlje regiona za dan kada će postati deo jednog ekonomskog sistema Unije i istakao da su obezbeđena dodatna sredstva od 220 miliona evra namenjena za oko 6.000 kompanija u regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Trstu da, dok članice Evropske unije preispituju njeno funkcionisanje kao najvišeg stepena regionalne integracije koji svet poznaje, Srbija i Balkan upravo EU vide kao uspešnu tvorevinu, čiji deo žele da postanu.

Prva zajednička institucija u regionu 2

Danas u Trstu je potpisan i sporazum o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana.  Tu informaciju je potvrdila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Svih šest naših partnera na Zapadnom Balkanu izrazili su čvrstu volju da budu više integrisani. Građani regiona podržavaju njegovu evropsku perspektivu. Mi, sa druge strane, pružamo garancije da će vrata ostati otvorena i dajemo garancije da za njih postoji budućnost u EU. Kada sve što je neophodno bude ispunjeno – oni će se naći na našoj strani“, rekla je Mogerini.
Bosna i Hercegovina danas u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Sporazuma o pristupanju Transportnoj zajednici koja predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture, prenosi N1.

Mogerini je potvrdila i da Bosna i Hercegovina nije bila među potpisnicama Sporazuma, izrazivši nadu da će BiH „uskoro biti spremna da to učini“. Ideja Sporazuma o transportnoj zajednici je mogućnost da se unaprede investicije u saobraćajnu infrastrukturu i napravi jedinstveno tržište.

Sastanku u Trstu prisustvuju i premijer Slovenije Miro Cerar, Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Vlade Italije Paolo Đentiloni, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson.

Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić, a tu su i premijeri Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Kosova Isa Mustafa.

Ana Brnabić je u okviru Samita, razgovarala sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Vlade Slovenije.

Prva zajednička institucija u regionu 3

Brnabić i Merkel razgovarale su o evrointegracijama Srbije, a Merkelova je premijerki Brnabić uputila poruku da Srbija uživa snažnu podršku na putu pristupanja Evropskoj uniji. Brnabić i Merkel su se složile da digitalizacija, inovativna industrija i jačanje startap zajednice mogu biti nova perspektiva zemalja Zapadnog regiona, u kojoj mladi vide svoju šansu.

Brnabić je razgovarala i sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom koji je istakao da proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji mora da se nastavi i da će Slovenija nastaviti da joj pruža podršku na tom putu. Sagovornici su se složili da je saradnja dve zemlje dobra, naročito u oblasti razvoja i uspostavljanja elektronske uprave, ali da ima prostora i za dalje jačanje ekonomskih odnosa.

Brnabić i Cerar su ocenili da je stabilnost Zapadnog Balkana od ključnog značaja i da akcenat treba da se stavi na ekonomsku saradnju zemalja, a da digitalizacija može biti od ključnog značaja za brže povezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari