Održan 21. protest "Srbija protiv nasilja", građanima se prvi put obratili političari 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ispred zgrade RTS-a građanima okupljenim na 21. protestu „Srbija protiv nasilja“, još jednom se obratio Smiljan Banjac koji je pročitao zahteve protesta i time je ovaj protest završen.

Građani su večeras ispred ulaza u Radio-televiziju Srbije (RTS) u Takovskoj ulici u Beogradu, gde glasno duvali u pištaljke i uzvikivali „Ua, ua“ i „Pustite nas uživo“.

Protestnu kolonu predvodili su veliki transparenti „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“, a učesnici tokom šetnje najčešće uzvikivali „Ostavke, ostavke“ i „Vučiću odlazi“, javlja reporter agencije Beta.

Odmah iza transparenata, građani su nosili kartonske likove predsednika Srbije Aleksandra Vučića, generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, predsenika Skupštine Srbije Vladimira Orlića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića u prugastim odelima.

Prvi put su govorili i političari čije su stranke jedne od tehničkih organizatora protesta – opozicioni poslanici u Skupštini Srbije Srđan Milivojević iz Demokratske stranke i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Na početku protesta građanima se obratio novinar i konferasije protesta Smiljan Banjac, a ovo je i prvi protest na kojem su govorili političari, koji su do sada bili samo tehnički organizatori protesta.

„Kriza u zemlji ogleda u sve težem ekonomskom položaju svih naših građana, ali se može najbolje videti u odsustvu sluha da se ispunjavanjem zahteva protesta ‘Srbija protiv nasilja’ učini sve da se  tragedije poput onih u „Ribnikaru“ i okolini Mladnoevca nikada više ne dogode“, rekao je Banjac.

Nakon njega građanima se obratila pravnica Sofija Mandić iz CEPRIS-a.

Ona je rekla da je vlast u ovoj zemlji pala 3. i 4. maja, ali niko joj nije rekao.

„Pala je onda kada su ragovali onako oholo na najveću tragediju koja se desila Srbiji u miru. Zatim su četiri meseca ignorisali naše zahteve i samo nastavili svoj slobodan pad“, rekla je ona.

Nakon Sofije Mandić građanima se obratila Jelena Mihajlović iz Pećinaca, čija su deca godinu dana bila isključena iz vrtića, poručila je u emotivnom obraćanju da je došlo vreme za veliko čišćenje Srbije od svog đubreta koje se nakupilo od početka vladavine Aleksandra Vučića.

„Sa ovog istog mesta tražili smo da se ispune zahtevi, ali režim Aleksandra Vučića bio je gluv, nem i slep na našu bol i naše urlike. I sada opet poručujemo – dugujete nam odgovore. Uništili ste sve čega ste se dotakli, ali decu vam ne praštamo“, rekla je Mihajlović.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka prvi je političar koji se obratio okupljenima, dok su njegove kolege iz opozicionih redova stajale iza njega, a deo njih nosi majice na kojima piše „sloboda ili ništa“.

Jovanović je rekao da je Dogovor za pobedu vrlo jednostavan, jer „dok nam gori kuća, nemamo vremena za političke programe“.

Nakon Jovanovića okupljenim građanima se obratio narodni poslanik Srđan Milivojević (DS) obratio se okupljenima stihovima pesme Alekse Šantića „Mi znamo sudbu“. On je na binu doneo jaram i bacio ga ispred sebe.

„Dostojanstveni građani Srbije, pozivam vas da bacimo sramni jaram robstva s naših vratova, da pokažemo tiraninu kako u Srbiji lako okovi postaju krila“, kazao je on.

Milivojević je rekao da se niko ovde ne bori za vlast, već za slobodu.

U sredu je najavljeno da će se na protestu sa velike bine obratiti „žrtve režima“, ljudi koji su govorili i prethodnim okupljanjima.

Podsetimo, protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su nakon masovnih ubistava u okolini Mladenovca i OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Od kada se protesti završavaju ispred RTS-a, dodati su i posebni zahtevi, gde se od javnog medijskog servisa, između ostalog, traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije u odnosu na broj poslanika u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari