Prvi račun za struju za Srbe sa Severa Kosova u januaru 1Foto: Twitter @MiroslavLajcak

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU. Ovo je veliki korak napred“, napisao je Miroslav Lajček , specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, na svom Tviter nalogu odmah nakon dogovora koji su u Briselu postigli srpski i kosovski pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi. Dogovor je pozdravila i kosovska i srpska strana, a sagovornici Danasa navode da nakon početka naplate struje na Severu Kosova može uslediti pobuna Srba u Beogradu.

Mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane, a oni počinju da teku od trenutka kad Elektrosever dobije licencu za snabdevanje. Između Kosova i Srbije postignut je dogovor o pitanju naplate električne energije u opštinama na severu Kosova kojim se predviđaju konkretne obaveze i radnje obeju strana.

Sporazumom je dogovoreno da će Kancelarija regulatora energije Kosova (KRE) Elektroseveru izdati dozvolu za snabdevanje. KRE će obezbediti usklađenost uslova navedenim u licenci za snabdevanje sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova. U roku od sedam dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever će KEDS-u i KOSTT-u preko Evropske unije dostaviti najnovije podatke o kupcima.

U roku od 10 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke karakteristike sporazuma sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum za prihvatanje pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Ugovor o balansnim obavezama sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, u skladu sa stavom 1. člana 5. Sporazuma iz 2013. godine.

Petar Petković smatra da je posebno važno što je Elektrosever je dobio i distributivne usluge, na čemu se sve vreme insistirali. Tokom svih ovih sastanaka u Briselu, Priština je odbijala da to da Elektroseveru.

“Nakon dobrih razgovara u Istanbulu, uspeli smo sa KEDS da se dogovorimo, tako da će Elektrosever imati i te važne distributivne usluge, kao što su izdavanje računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača. To je mnogo važno jer to znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova i Metohije“, poručio je Petković iz Brisela

Sporazum o električnoj energiji pozdravio je i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je to nazvao dobrom vešću koja je rezultat rada Vlade koju vodi ,a najavio je i da će uskoro početi naplata struje za opštine na severu.

Glavni pregovarač kosovske Vlade u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da će se danas postignutim sporazumom u Briselu o energetici severnim opštinama Kosova naplaćivati energija koju potroše.

„Konačno, odobrili smo Vodič za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri severne opštine Kosova, u skladu sa zakonima i regulatornim sistemom Kosova“, napisao je Bisljimi na Tviteru.

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose smatra da će upravo zbog početka naplate struje u januaru uslediti pobuna Srba sa severa Kosova, protiv vlasti u Beogradu, zbog računa za struju

„Sporazum koji je danas postignut u Briselu između Beograda i Prištine o energetici je samo jedan u nizu koji je dogovoren i potpisan još 2017. godine. To se vuče godinama i dobro je da je bar nešto rešeno Janjić.
Međutim, dodaje on, u realizaciji ispostavljaju se dva problema, iako će obe strane, i srpska i kosovska pokušati da to predstave kao svoju „pobedu“.

– U takozvanoj mapi puta postoje vrlo precizni termini, tako da bi prema tom planu građani severa Kosova u januaru trebalo da očekuju račune za struju. Ne samo aktuelne već i dugovanja. Izvesno je da će Vlada Srbije preuzeti deo dugovanja, što uključuje ona koja se odnose na privredu, ali je, takođe, izvesno da će i građani severa Kosova, Srbi, morati da plate deo dugovanja, jer struju ne plaćaju godinama unazad, preciznije od 2008. i proglašenja nezavisnosti Kosova – ističe Janjić.

Stoga, ističe naš sagovornik, očekuje pobunu Srba sa severa Kosova početkom zime jer će se suočiti sa računima i izneveravanjem od strane vlasti u Beograda.

– Bitno je napomenuti da operativni posao i distribuciju struje ne radi kosovska vlast već turska kompanija. Ali, kosovska vlada će distribuirati račune koje će buduća vlada Srbije morati da preuzme – zaključuje naš sagovornik.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine saopštio je danas da su Kosovo i Srbija usvojili Mapu puta za primenu energetskog sporazuma.

Za Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta Energetski sporazum koji će Beograd i Priština očigledno vrlo brzo potpisati predstavlja još jednu kapitulaciju Aleksandra Vučića kojom plaća svoj opstanak na vlasti.

Napominje da će, tim sporazumom biti legalizovano potpuno izdvajanje prenosne elektro mreže iz sistema upravljanja Republike Srbije, ujedno biće i faktički ugašen EPS na sveru KiM i zamenjen novom firmom koja će poput Telekoma biti osnovana prema zakonima tzv Republike Kosovo.

“Tome svemu treba pridodati i rešavanje konačnog statusa jezera Gazivode koje je važno za termoelektrane u Obiliću i to po modelu iz Vašingtonskog sporazuma. Zauzvrat nije čak ni postavljeno, a kamoli rešeno bilo koje pitanje koje se tiče prava države Srbije koja je decenijama iz sopstvenih srestava razvijala kapacitete za proizvodnju uglja i električne energije na KiM”, objašnjava Parović.

On ocenjuje da je Vučić prvi i jedini lider neke države koji je samovljno odustao od energetskog bogatsva na nekom delu svoje teritorije, ili makar teritorije koja je u statusu zamrznutog konflkta i to u trenutku kada se na tlu Evrope vodi rat za energente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari