Prvi susret posle nekoliko godina: Vučić i Đilas danas o rešavanju krize u Beogradu 1Foto: Beta/Milan Obradović; FoNet/Milica Vučković

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas juče je potvrdio da je dobio poziv na sastanak u Predsedništvu Srbije sa predsednikom Srbije i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, za danas u 16 časova.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas sastaće se danas u 16 sati u Predsedništvu Srbije kako bi razgovarali i rešavanju „politilke krize u Beogradu“, kako je saopštio juče Đilas.

„Dobio sam poziv iz kabineta Aleksandra Vučića za sastanak u Predsedništvu Srbije danas u 16 časova. Tema razgovora će biti rešavanje političke krize u Beogradu“, naveo je Đilas u pisanoj izjavi za medije i dodao da predstavnici njegove koalicije u GIK-u nastavljaju borbu za ponavljanje izbora na određenom broju izbornih mesta.

Pre zvaničnog poziva, predsednik Aleksandar Vučić u subotu uveče, tokom obilaska vojne vežbe „Vatreni štit“ u Pasuljanskim livadama, rekao je da će od nedelje biti u Beogradu pa će uputiti poziv za sastanak Đilasu u ponedeljak, najkasnije u utorak.

Ranije u toku tog dana, iz kabineta predsednika Srbije za Danas je rečeno da će se sastanak održati „najverovatnije u ponedeljak“.

Tome je prethodila inicijativa Đilasa za sastanak, odnosno njegova izjava pri odgovoru na pitanje novinarke da li bi razgovarao sa Vučićem, da je spreman da sa Vučićem razgovara o ponavljanju celokupnih izbora u Beogradu, odnosno o održavanju novih izbora zbog toga što prema trenutnim rezultatima, niko nema mandat za sastavljanje vlasti u glavnom gradu (odnos 55 mandata za SNS i SPS zbirno, i 55 za ostatak opozicije), te da u takvim uslovima nije realno da bilo ko formira stabilnu gradsku vlast.

„Jasno je da su građani Beograda glasali za promene u glavnom gradu. Hvala svim ljudima koji su bili kontrolori, pritisci su bili strašni, vidite koliko je nepravilnosti. Vučić je dobio najviše glasova, to je činjenica i tu volju poštujemo. Isto tako verujem da će se volja Beograđana poštovati da se menja vlast“, rekao je Đilas ranije.

U međuvremenu je opozicija podnela prigovore Gradskoj izbornoj komisiji Beograda na uočene nepravilnosti na više od 300 biračkih mesta, ali GIK nije uspeo da procesuira i odluči o prigovorima u zakonskom roku od 72 sata od predavanja prigovora, te je dalja procedura i sudbina rezultata beogradskih izbora neizvesna.

GIK je održala poslednju sednicu u subotu uveče, neposredno pred istek pomenutog zakonskog roka, a u tom trenutku bilo je podneto i neprocesuirano 381 prigovora koji se odnose na 320 biračkih mesta. Na sednici je formirana komisija od predstavnika GIK – i iz redova vlasti i iz redova opozicije, koja je otvarala džakove sa izbornim materijalom i vršila uvid kako bi ispitala prijavljene nepravilnosti. Kako je juče izvestio portal Nova.rs, u subotu do 23 sata prebrojano je samo pet džakova, nakon čega su članovi Gradske izborne komisije iz redova vladajuće većine prestali sa radom a brojanje je nastavljeno i juče (u nedelju).

Zoran Alimpić, član GIK-a ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda, naveo je da on nije učestvovao u radu ove komisije jer „nema poverenja da ti džakovi nisu otvarani“ kao i da nije dobio informacije u toku samog brojanja jer je predstavnicima opozicije koji su učestovali u tome bilo zabranjeno korišćenje mobilnih telefona.

Otvaranje džakova komentarisao je i predsednik Vučić neposredno pre nego što je potvrdio da će o tome razgovarati sa Đilasom.

Drago mi je da su pregledane stotine džakova i svima je bilo jasno od prvog trenutka kakva je situacija, ali to su dečje bolesti naše demokratije i činjenice da u eri socijalnih mreža morate da se pravdate nekome za rezultate“, rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade.

On je naglasio i da su „izbori završeni“, ali da je odmah „krenula kampanja za druge“, umesto da se civilizovano čestita pobednicima.

Ukoliko ovo ostane stav Vučića i nakon današnjeg razgovora sa Đilasom, teško je očekivati da se ostvari ideja lidera SSP da se održe novi izbori, odnosno kako je on to obrazložio da se formira tehnička vlast u Beogradu kojoj će jedini zadatak biti priprema sledećih izbora.

Neizvesno kada će Beograđani ponovo glasati

U slučaju da se ne ide na nove izbore, Beograđane bi svakako moglo da očekuje ponovljeno glasanje na biračkim mestima za koje su utvrđene nepravilnosti, odnosno nije bilo moguće utvrditi rezultate. Za sada je takva odluka doneta samo za četiri biračka mesta, a iako je istekao zakonski rok za donošenje rešenja o prigovorima, za ostala mesta koja su sporna nisu donete odluke i nema zakonskih sankcija za probijanje roka. To bi značilo da se pregledanje izbornog materijala i odlučivanje o prigovorima može odužiti i tek kada taj proces bude završen može doći do ponavljanja. Ponavljanje glasanja na izborima na republičkom i predsedničkom nivou zakazano je za 16. april, a kako je i za beogradski nivo poslednji rok 17. april, u slučaju da je sve regularno, glasanje bi trebalo da se ponovi u istom danu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari