Kako je izgledao protest Kreni-promeni u Kragujevcu: Prvo na skup stižu veterani iz 90ih 1foto Zoran Mišić

Po organizatorima protest Kreni promeni u utorak uveče je uspeo i sa njega je poslata jasna poruka vlastima ali nije baš tako delovalo na početku. Sa razglasa u Pešačkoj zoni „kod Krsta” odjekuju Balaševićevi borbeno-angažovani stihovi, „o, da” ali na licu mesta petnestak minuta pre početka samo tridesetak ljudi.

– Samo veterani iz devedesetih, vajkaju se stare protestne kuke.

Oni koji se pak bolje razumeju u tehnikalije novomitinških okupljanja u novijoj istoriji, iskusno cene „da je još prerano” i da će „ljudi tek da dođu”. Vala, bili su u pravu. Vremenom se okupi više stotina Kragujevčana, pojačani ekološkim aktivistima i saborcima iz Rekovca, Jagodine i Beograda.

I muzika se promeni i krenu Bajaga. Sad, kao i uvek neki zadovoljni, drugi pak i ne.

– Ovo je odličan broj, ceni „baš, baš zadovoljan” mlađi Kragujevčanin.

I za drugog, njemu bliskog po godinama, okupilo se dosta ljudi, obzirom „da je radni dan, mrak, zima… a, i neki od glavnih zahteva su bar, naoko ispunjeni”.

– Očekivala sam mnogo više ljudi. Moja generacija je aktivna na društvenim mrežama, sve lajkuje i šeruje po Fejsu i Instagramu ali kad trebaju da se lično pojave na protestu tu njihov aktivizam potpuno zakaže, smatra, revoltirana zbog te činjenice mlađana Kragujevčanka.

Oni vremešniji koji pamte i baštine slavne dane Kragujevca kao opozicije misle da je „moralo da bude mnogo više ljudi”.

Jedan od njih je i naš kolega u penziji Toma Todorović autor knjige „Lekovite vode Srbije” koji je na noćni protest potegao čak iz Vučkovice.

– Za ovoliki grad ipak je došlo malo ljudi. A, valjda je svima jasno šta će da nas zadesi po pitanju životne sredine i zagađenja ako se samo deo najavljenih planova eksploatacije realizuje, zabrinut je on.

– Malo, malo, dobacuje i kumovski dvojac, kako se predstavljaju, sa štrikanim kapama.

Ipak, i jedni i drugi se slažu da ovakva okupljanja nisu uzaludna, da moraju da se organizuju u svim gradovima „zbog održavanja tenzije” i „ne spuštanja garda pred planovima i namerama vlasti” i konačno budemo „oslobođeni ne samo od Rio tinta, već i drugih sličnih komapanija”.

Ide Cane i „Brejkersi”, „Sars”, a posle Beograda i Valjeva tu je i Sava Manojlović iz Kreni-promeni koji nije zaboravio da podseti da je Kragujevac je bio prvi grad i prestonica oslobođene Srbije.

Kako je izgledao protest Kreni-promeni u Kragujevcu: Prvo na skup stižu veterani iz 90ih 2
foto Zoran Mišić

On nije krio svoje zadovoljstvo što je ponovo video i susreo se savim onim ljudima koji su hodali i učestvovali u nedavnoj, po njemu „istorijskoj pobedi u Srbiji”. Za njega okupljeni u Kragujevcu su pokazali i dokazali „da je ovo njihov grad njihov a ne grad Tomislava Nikolića”.

Manojlović je pozvao građane da se prikluče protestu u četvrtak u Beogradu, a takođe je taj poziv ponovio i Luka Tripković, pisac ispred SEOS-a i Kreni promeni po kojem je „naš predsednik poput upravnika zgrade koji ne zna da obavlja svoj posao, parazitira a i nema kupljen stan u zgradi ali nam priča sve vreme kako nam je super”.

Prigodno ide muzička podloga „u šupku civilizacije” i „Dubioza kolektiv”.

Starija gospođa je iskreno začuđena „što ekipa RTS-a uzima izjavu od Manojlovića?”.

– Za svaki slučaj. Nikad se ne zna, poručuje joj u medijske transformacije, očigledno upućenija žena do nje.

Ispred jagodinske Eko brigade Llijana Čutura upozorila je koliko je sam Kragujevac ugrožen rudnicima koji su planirani na teritorijama opština Jagodina i Rekovac. Površina istražnog područja u atarima Rekovca i Jagodine je ukupno čak 270 kilometara kvadratnih, a krajnja tačka predviđena za istraživanja je samo 20 kilometara udaljena od Kragujevca.

Tokom šetnje užim gradskim jezgrom nošen je transparent „Srbija nije na prodaju” na čelu kolone. Saobraćajni policajci su zaustavljali vozače na raskrsnicama na putu kojim je povorka učesnika protesta prolazila. Kragujevčani koji sa prozora i balkona podržavaju protest fotkali su učesnike kolne i vikali „bravo!” a skup se završio gde je i počeo.

Kokanović: Biće radikalizacije

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar potvrdio je da će ekolozi od četvrtka uveče radikalizovati svoj protest tako što će organizovati kampovanje ispred Predsedništva Srbije. On je Beti kazao da će SEOS u saradnji s Kreni-promeni organizovati celodnevne proteste sve dok se ne usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije minerala koji sadrže litijum i bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari