PSG o odlikovanju Vulina: Stavljena tačka na sumnju da je vojna neutralnost paravan za meki uticaj Rusije 1Foto: Zoran Mišić

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je dodelom ordena ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) doskorašnjem direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, „stavljena tačka na sumnju da je takozvana vojna neutralnost u stvari samo paravan za meki uticaj Rusije na ovim prostorima“.

Funckioner PSG Aris Movsesijan ocenio je da posle vesti o odlikovanju ostaje „više pitanja za Aleksandra Vučića a ne za Vulina“.

„Prvo, ko je i zašto postavljao Vulina na tako značajne bezbednosne funkcije, od direktora vladine Kancelarije za Kosovo preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe. Postavlja se i pitanje da li je termin ‘srpski svet’ u stvari Vulinov eufemizam za ‘ruski svet“, naveo je Movsesijan a preneo PSG.

Ocenio je da Srbija treba da se ogradi od „Vulinovog ordenovanja“ ako „nastavlja svoj put ka EU i u tom pravcu kreira svoju spoljnu politiku“.

Doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin odlikovan je u Moskvi Ordenom za saradnju ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), saopštio je danas Pokret socijalista čiji je Vulin predsednik.

Kako se navodi, Vulina je u sedištu Federalne službe bezbednosti u glavnom gradu Rusije odlikovao direktor FSB general armije Aleksandar Bortnikov za „izuzetan profesionalizam i doprinos saradnju srpske i ruske službe“.

Vulin je početkom novembra prošle godine podneo ostavku na funkciju direktora BIA pošto ga je ministarstvo finansija SAD u julu stavilo na listu sankcija zbog navodne umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu drogom ali i zbog veza sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari