PSG: Odlukom o zabrani šetnje Evroprajda, MUP označio LGBT+ zajednicu kao legitimne mete 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Odlukom o zabrani šetnje u okviru Evroprajda, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) označilo je kao legitimne mete sve slobodomisleće ljude i pripadnike LGBT+ populacije koji su najavili da će se uprkos zabrani okupiti 17. septembra ispred Skupštine Srbije, ocenili su danas iz Pokreta slobodnih građana (PSG).

Ocenili su i da je MUP trebalo da donese odluku o „zabrani najavljenih litija na kojima se poziva na paljenje udžbenika, progon i nasilje prema manjinama, čime bi pokazao da je tako nešto nedopustivo u našem društvu“.

„Nemogućnost države da omogući bezbedno okupljanje jedne manjinske grupe koja ne zastupa ni jedan stav koji bi mogao doći pod udar Krivičnog zakonika predstavlja njen poraz i trijumf male grupe nasilnika koju podržavaju funkcioneri i poslanici vladajuće SNS, zajedno sa nacističkim organizacijama, čime su pokazali celom svetu svoje pravo konzervativno i klerikalno lice“, naveli su iz PSG.

Najavili su da će „doći na Evroprajd i učestvovati u odbrani slobode, prava i ravnopravnosti najugroženijih zajednica u Srbiji i tu i na svakom drugom mestu“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je danas da nije dozvolilo održavanje šetnje učesnika Evroprajda 2022 ali ni šetnje u organizaciji takozvanih Antiglobalista, koja je takođe bila zakazana za subotu, 17. septembar u Beogradu.

„Nakon bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visoki rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih gradjana. Imajući u vidu da, prema prijavama, šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih narušavanja javnog reda“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari