Pulja: Podignuto 14 optužnica protiv 18 osoba u vezi sa ometanjem kosovskih parlamentarnih izbora 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nacionalni koordinator Tužilaštva za izbore na Kosovu Laura Pulja saopštila je da je podignuto 14 optužnica protiv 18 osoba zbog ometanja kosovskih parlamentarnih izbora, prenosi Kossev.

Ona je rekla da je će krivični postupak protiv osoba koje su prekršile pravila izbora početi pošto Centralna izborna komisija (CIK) potvrdi rezultate izbora.

„Čekamo krivične prijave iz CIK i Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) kako bismo nastavili sa postupcima predvidjenim zakonikom o krivičnom postupku. Medjutim, takodje smo preduzeli neke konkretne korake na sopstvenu inicijativu, identifikovali smo nekoliko slučajeva i neki slučajevi su pod istragom“, rekla je Pulja u intervjuu za RTK.

Ona je istakla da je do sada podignuto 14 optužnica protiv 18 osoba.

„Ove optužnice su podnete u svim kosovskim tužilaštvima, u vezi sa ometanjem izbora kao što su: kršenje principa glasanja, povrede slobodne volje birača“, rekla je Pulja.

Izborni panel naložio prebrojavanje 1.472 biračka mesta i ne priznavanje glasova poštom iz Srbije

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) je naložio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova da prebroji 1.472 glasačkih mesta i da iz konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora ukloni glasove pristigle poštom iz Srbije.

„IPŽP je prihvatio 53 žalbe i na osnovu njih u odnosu na 52 žalbe, Panel je odlučio da naloži CIK-u da ponovo broji 1.472 biračka mesta. Što se tiče žalbe koalicije Socijaldemokratska inicijativa Alijansa novo Kosovo i Partija pravde panel je prihvatio žalbu kao osnovanu i naložio CIK-u da iz konačnog rezultata izbora ukloni glasove birača van Kosova koji su došli iz Srbije poštom“, navodi se u saopštenju.

IPŽP je saopštio da je odbio kao nedopustive i van roka 23 žalbe , 25 žalbi je odbijeno kao neosnovane, dok je jedna žalba povučena.

Prema prvim procenama odluka o uklanjanju glasova poštom iz Srbije dovodi do prelaska izbornog prava koalicije Socijaldemorkatska incijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde.