Pušica: Nogu je montiran proces 1Foto: FoNet/ Marrija Đoković

Tužilaštvo je na potezu.

Mi kao branioci smo zajednički konstatovali da se radi o politički montiranom procesu i da je optuženje čisto političko, poručuje Marko Pušica, advokat bivšeg poslanika Srđana Noga, koji je zajedno sa takođe bivšim poslanikom Zoranom Radojičićem uhapšen u ponedeljak u Sarajevskoj ulici, kada je krenuo na protest ispred Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, kuriozitet je to što je Nogu i Radojičiću na teret stavljeno takozvano „političko delo“, to jest pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 309 Krivičnog zakonika.

– Pre te inkriminacije i tog krivičnog dela, u našem zakonodavstvu u vreme SFRJ postojalo je krivično delo „neprijateljske propagande“, pa je vrlo interesantno da je tužilaštvo posegnulo za tom kvalifikacijom. Mi ne znamo šta se konkretno stavlja na teret Srđanu Nogu i Zoranu Radojičiću, niko od branilaca to ne zna. To ćemo saznati danas. Jedino što nam je poznato jeste da je on u ponedeljak praktično zadržan u Sarajevskoj ulici, gde se kretao vozilom zajedno sa Radojičićem i da je u vozilu pronađena jedna „pejntbol“ puška sa „pejntbol“ municijom – navodi Pušica.

On ukazuje da se sve što se nalazilo u autu nalazi u slobodnoj prodaji i da svaki građanin Srbije može da kupi „pejntbol“ pušku i municiju.

Pušica ističe da ne zna kakve to veze ima sa pozivanjem na nasilnu promenu ustavnog uređenja. On dodaje da nema drugih informacija, osim da je za danas zakazano sprovođenje Noga i Radojičića kod tužioca.

– Danas prestaje policijsko zadržavanje, a tužilac će nakon saslušanja da odluči da li će predložiti određivanje pritvora ili ne. S obzirom da smatramo da je reč o političkom procesu i da je optuženje apsurdno u odnosu na ono što im se može uopšte pripisati u krivicu, mi ne verujemo da je moguće odrediti pritvor, ali politika čini čuda. Tamo gde prestaje pravosuđe, tu počinje politika. Politika počinje tamo gde prestaje pravo – poručuje Pušica.

Pripadnici beogradske policije uhapsili su Srđana Noga i Zorana Radojičića 3. avgusta. Nogu i Radojičiću je u vreme hapšenja prestao poslanički imunitet, budući da je potvrđen mandat poslanika u novom sazivu. Stranka na čijoj su listi izabrani i koju su u međuvremenu napustili zbog neslaganja sa Boškom Obradovićem – Dveri, zatražila je u saopštenju da se puste na slobodu.

Nogo od maja meseca poziva na okupljanja i dolazi da protestuje ispred Skupštine. Najviše se medijski istakao 7. jula na demonstracijama bez formalnog organizatora, kada su demonstranti, nezadovoljni najavom vraćanja policijskog časa zbog korone, nakratko upali u Skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari