Putin: NATO bombardovanje Jugoslavije ogromna tragedija koju je moguće samo osuditi 1Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je NATO bombardovanje 1999. godine ogromna tragedija i akcija koju je moguće samo osuditi, a da su hipoteze o eventualnom drugačijem razvoju događaja u Jugoslaviji, sa nekom drugačijom vladom u Moskvi – beskorisne.

Putin je u intervjuu za dokumentarni film „Beograd“ (generalnog direktora TASS Andreja Kondrašova koji je danas prikazan u Ruskom domu) naveo da su članice alijanse bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti UN direktno započele rat u „samom centru Evrope“.

„Pa, to je ogromna tragedija! Potpuno je neprihvatljivo ono što je Zapad uradio“, rekao je ruski predsednik, prenosi TASS.

On je u interjvjuu takođe prokomentarisao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da Putin ne bi dozvolio NATO bombardovanje da je bio na mestu predsednika Rusije 1999. godine“.

„Činjenica je da je tamo, u Jugoslaviji, situacija bila drugačija, tamo je država bila u stanju unutrašnjeg teškog sukoba. Stoga je teško sada govoriti o tome. I čini mi se da nema mnogo smisla spekulisati o tome“, kazao je ruski predsednik.

Vučić se u intervjuu za isti film osvrnuo na svoju izjavu iz Sočija 2019. godine u kojoj je naveo da bi sa Putinom na čelu Rusije devedesetih sve bilo drugačije.

„Rekao sam (u Sočiju) šta mislim i šta svi u ovoj zemlji misle. Neki bivši lideri Rusije uveli su protiv nas sankcije samo tri dana posle Amerikanaca. Zamislite! A mala Srbija do danas nije uvela sankcije Rusiji. Oni (NATO) su to iskoristili i našli način da nas bombarduju kako bi uništili našu zemlju, jer nije bilo protivteže na globalnom nivou, nije bilo ikoga da im se tada odupre“, izjavio je on.

Putin je prokomentarisao da je Vučić „iskusan političar“ i da misli da će se složiti sa njim kada kaže da je „sve to prošlost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari