Putin potpisao ukaz: Vučiću orden Aleksandra Nevskog

Ostavite komentar


  1. Ako mu Putin daje orden za zasluge prema Rusiji, to se može i razumeti. Dobili su NIS za badava. Što se mene tiče, odavno ne mogu da smislim Vučića, a od danas ni Putina!

    1. Kakve tačno veze ima Vučić sa prodajom Naftne industrije Srbije? NIS je prodat krajem 2008. godine kada Vučić nije bio na vlasti, a pregovore sa ruskom stranom vodio je Borko Stefanović. Nije na odmet malo se informisati pre komentarisanja.

      1. Bravo Helena, bitnoje da se popljuje Vučić, kad ono žuti uprskali ! Kontravizija II !!!

      2. Fakticki tacno ali sustinski nije, zato sto su radikali u Skupstini cutali i tako podrzali predaju NIS-a. Gensek Vucic je tihovao. Seselj u Hagu cutao. Stoga je ‘bogdan trojkas’ u pravu.

    2. Šetaču NIS je Rusima dao DOS-Dinkić. Pitaj mamu i tatu, šetače iz 96.-te.

    3. bogdan trojkaš:Kada bi ti znao da je NIS prodat za vreme bivše vlasti, onda ne bi mlatio gluposti.

    4. NIS nije prodat u vreme Vucica, a vas je izbor da li cete nekog da podnosite ili ne.

  2. Vucicu ovo je velika cas i treba radom da opravdas ovaj orden, ipak zadnjih 100 godina niko od srba ga nije dobio.

    1. Pa niko nije mogao ni da ga dobije 100 godina, jer je ukinut 1917. Ovaj sadasnji je „obnovljen“ 2010. i daje se sakom i kapom. Dobio ga je i selektor ruske fudbalske reprezentacije i predsednik Belorusije Lukasenka. Znaci, to mu je isti rang kao onaj „Zlatni lav“ iz Venecije. Samo se pitam koliko je nas gradjane Srbije ovaj orden kostao. Uostalom ima ga i Abramovic.

  3. Ako se ovo ispostavi kao istina, Vladimir Vladimirovic Putin za mene licno vise nece postojati ni kao politicar ni kao covek. Ne vredjam nikoga, ne sirim govor mrznje i molim vas zaista da objavite ovu moju najiskreniju odluku.

    1. Evo sve se Putin potresao zbog tvoje izjave, mislis da je nekog to briga. Covek dao coveku orden koji je znacajan za Srbiju, i trebamo biti ponosni da neko posle toliko godina ponovo dobije, sigurno da je zasluzeno!

  4. Izuzetno velika čast za predsednika! Orden Aleksandra Nevskog dobijaju samo najbolji! Hvala Putinu što je prepoznao našu privrženost Rusiji .

  5. Ja tebi serdaru…
    Bitno je sledeće:
    „Javni dug Srbije je na dan 31. oktobar 2018. godine iznosio 24,6 milijardi evra. Ovaj podatak uključuje javni dug svih nivoa vlasti, kako direktan dug centralne države i indirektan dug (javna preduzeća sa garancijom države) tako i dug jedinica lokalne samouprave.
    Najveći deo javnog duga, preko 80 odsto, nastao je nakon 2012. godine, kada su na vlasti SNS i SPS. I ne samo da je dug u tom periodu značajno rastao, već je većina duga u stranoj valuti: kada dinar oslabi u odnosu na evro ili dolar, javni dug poraste. To znači da su apsolutno svi građani Srbije, hteli ne hteli, u položaju vlasnika kredita „u švajcarcima“.“

  6. Велика грешка председника Русије г. Путина. Велика.

  7. „Bravo Rajna, bravo Rajna“ (Bata Stojković na pjevanje Olje Marković u: Urnebesna tragedija, Beograd 1993).

  8. „Reč je o najvišem ordenu ruske države koji poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin, a pre toga dobilo ga je samo šest – Nikola Pašić, Aleksandar Karađorđević kao regent, Karađorđe, naveo je Vučić, piše RTS.“
    Još jedna velika laž i manipulacija!
    Tačno je da taj orden nije dobio nijedan Srbin u poslednjih 100 godina. Ali nije ga dobio ni niko drugi, iz vrlo opravdanog razloga: taj orden je UKINUT još 1917. godine!
    U pitanju je orden SVETOG Aleksandra Nevskog, koji se dodeljivao u CARSKOJ Rusiji i tada je bio treći po rangu državni orden.
    Od 1991. država Rusija dodeljuje orden Aleksandra Nevskog (bez onog „Sveti“ ispred) i iako to danas jeste prilično visok orden u Rusiji i retko se dodeljuje strancima, nije ni blizu „onom“ carskom ordenu i osim sličnog naziva, praktično nema nikakve veze s njim!
    Ali to malo ko u Srbiji zna, uključujuči i mene, dok nisam malo istražio i saznao da dobitnika tog ordena dosad već ima oko 4000. Dakle, nije da je baš na nivou onih igračkica iz kinder jaja ili ordenja koje je naš Toma voleo da deli lopatama, ali nije ni nešto stvarno izuzetno kao „onaj“ orden!

  9. Orden Svetog Aleksandra Nevskog kojega navodite da su dobili Obrenovic, Karadzic i Pesic, je dodeljivan od 1725. do 1917.godine. U čast vladičenja u Petrogradu, 6. avgusta 1833.godine ruski imperator Nikolaj I Pavlovič dodelio je Petru II Petroviću Njegošu, duhovnom i svetovnom vladaru Crne Gore orden Svetog Aleksandra Nevskog. Orden je ukinut 1917. godine . Istine radi, Orden sa istim imenom , nesto izmenjenog izgleda i uglavnom namenjen za vojne zasluge, dodeljen je prvi put 2010.godine, tako da nema govora o kontinuitetu dobitnika.

  10. Pa zna se kako Putin vlada Rusijom.
    Moskva i St. Petersburg zive dobro a ostatak Rusije beda ziva.
    Diktator Putin daje orden svom poturici-podaniku Vucicu.
    Vreme ce pokazati sta Putin hoce za uzvrat.
    Poznavajuci mentalni sklop Vucica ovaj podanik i izdajnik ce dati i vise nego sto mu se trazi, naravno sve ide preko grbace naroda.
    Zajednicko za Putina i Vucica je da nece mirno otici sa vlasti
    ali ce kad tad morati da odu, tada ce svanuti i srbskom i ruskom narodu.

  11. Svaka čast Dušanu Petričiću. Ovo je predvideo još pre 2 meseca karikaturom u NIN-u…

  12. Ovo je prava stvar i pravi orden.Tu je i TITO.
    Орден победе (рус. Орден „Победа“) је био највише војно одликовање у Совјетском Савезу
    Орден Победе је највише војно одликовање, додељивано за засалуге у Другом светском рату и једно од најређе додељиваних одликовања у свету. Овим орденом су одликовани генерали и маршали за успешно извођење операција, у којима су учествовали једна или више група армија, а које су за резултат имали радикалну промену ситуације на фронту у корист Црвене Армије. Додељен је све укупно двадесет пута, дванаесторици совјетских и петорици страних команданата, са једним опозивом (Леониду Брежњеву).

    Орден је званично установљен 8. новембра 1943, а први пут додељен 10. априла анредне године.

    Орден Победе је израђен од платине, у облику петокраке звезде са зрацима између кракова. Пречник ордена је 72 мм и украшен је са 174 дијаманата .Укупна тежина дијаманата је 16 карата. Кракови звезде су израђени од вештачких рубина. У средини звезде се налази сребрни медаљон са приказом Кремља, Спаске куле и Лењиновог маузолеја, окруженим гранчицама ловора и храста. Између ловорове и храстове гранчице се налази црвена трака са натпиом „ПОБЕДА“. На позадини сребрног медаљона, тј. на небу од плавог емајла, налази се натпис „СССР“. Укупна маса ордена је 78 грама, од чега је 47 грама платине, 2 грама злата, 19 грама сребра, 25 карата рубина и 16 карата дијаманата.

    За разлику од осталих совјетских ордена, Орден Победе нема серијски број, већ је он наведен у указу о додели ордена. Након смрти носиоца ордена, орден се враћа држави. Изузеци у враћању су ордени којима су одликовани Ајзенхауер, Моонтгомери и Броз, а који су после смрти носиоца пренети у музеј. Остали ордени се чувају у Дијамантском фонду у Кремљу.

    Носиоци Ордена Победе:
    совјетски маршал Константин Рокосовски
    совјетски маршал Иван Коњев
    совјетски маршал Александар Василевски (2 пута)
    совјетски маршал Георги Жуков (2 пута)
    председник Савета министара СССР Јосиф Стаљин (2 пута)
    совјетски маршал Родион Малиновски
    совјетски маршал Фјодор Толбухин
    совјетски маршал Леонид Говоров
    совјетски маршал Семјон Тимошенкo
    совјетски генерал Алексеј Антонов
    амерички генерал Двајт Ајзенхауер
    британски генерал Бернард Монтгомери
    румунски краљ Михаил I
    пољски маршал Михаил Жимјерски
    совјетски маршал Кирил Мерецков
    југословенски маршал Јосип Броз
    председник Президијума Врховног савета СССР-а Леонид Брежњев

  13. Pazi ovo orden za orden,drug Vlada dobio orden od cika Tome,a sada ce Alek da dobije orden od druga Vlade.Kao u SFRJ nedavno, jedan predsednik nekog lokalnog KPJ-a , daje kolegi iz durog lokalnog KPJ-a. Urnebesna tragedija.

    1. Ovde u rusiji narod nesme da izadje na proteste,zive gore od nas. Sve je farsa i laz,silom vlada.

  14. koliko li će nas to koštati. Do sada se slikao sa zapadnim političarima, sada su ga pustili niz vodu pa trči da kupuje ordenje kod Putina. Šta li će sada biti dato u bescenje.

  15. Jos to da dozivim. Ovaj orden bi bio vrhunac bezobrazluka obojice, ok bi bilo da odbije to, medjutim mora necim da dokaze svoju ljubav prema Rusiji,da se gosn.Putimirovich ne uvredi, vec sada zamisljam njegovu facu i onaj njegov famozni osmeh, njemu sve bolje,Srbiji sve gore.

  16. Rusofilima, tj. putinofilima, ljubiteljima kremaljske satrapije apsolutno ništa nije jasno.. Sada ćemo biti svedoci glasnog ćutanja Jeremića, još jednog kandidata za Putinovog lakeja u Srbiji.. I tako, dok se takmiče u divljenju toj diktatorskoj propasti od zemlje i tiraninu na njenom čelu, Srbija je sve više na začelju savremenog sveta.

  17. Cenim Putina, ali mislim da je ovom prilikom pogrešio. Da sačekamo da vidimo još koje će reči biti izgovorene prilikom dodele. Narod sa ulica ima pravo da pita Putina da tačno objasni koje je značenje ovog ordena propalom navijaču, čoveku bez dana radnog staža i čoveku koji je uništio Srbiju i svake godine isteruje iz zemlje 40000 do 70000 ljudi iz zemlje? Putin mora da objasni koju vrstu “časti” je namenio čoveku koji će ostati upamćen po najnečasnijoj ulozi dok je traćio decenije života napaćenog srpskog naroda.

  18. Mene samo zanima, KOME MOŽE DA SMETA ORDEN JEDNE OVAKO VELIKE DRŽAVE DODELJEN PREDSEDNIKU ILI BILO KOM GRADJANINU SRBIJE?! Do juče su kružile priče, i komentari, kako je ovaj orden osmislila Vučiževa propagandna mašinerija i da od ordena nema ništa?! Da li će se danas neko od njih postideti? Možda pocrveneti? Doduše, za to se mora posedovati makar malo obraza, a to je ovde retka pojava.

  19. S obzirom da je toliko dobar, vredan, zaslužan što ga bre brate Putine ne uzmeš malo kod tebe. Tebi bi bio od koristi a mi bi malo predahnuli.

  20. Ovo je čast pre svega za Srbiju pa onda za naše političare koji su predstavnici naroda. Dokle god razmišljate kako će komšiji da crne krava uvek će neko drugi da vam bude kriv.

  21. Ovaj orden bi trebalo da pojasni stanje nase zemlje medju velesilama. Nije Putin slucajnim izborom ovo dodelio.

    1. Pa nije dzaba , zabole Putina sto Vučić siluje srbiju , njemu je vazno da je siluje za njegov račun.

  22. Dolazi uskoro u Srbiju pa mora zavarati Ruse da se sastaje sa nekim koji nije baš više korumpiran čak i od njega!

  23. Ne razumem zašto negativni komentari? Ovo je znak poštovanja ruske federacije i njihovog predsedniku ka našoj državi i njenim predstavnicima.

  24. Ako Rusi misle da je Vucic za orden Aleksandra Nevskog za koga li radi ova opozicija srpska.

  25. Dva brata blizanca (u nacinu vladanja)! Uskoro im se u dodeljivanju ordeja prikljucuju i Lukasenko, Erdogan, Orban, Kacinski…

  26. Velika i znacajna stvar za Srbiju, jer je Vucic prvi Srbin koji je dobio ovakav orden i to od Rusije.

  27. Veliko priznanje za velikig coveka! Posle 105 godina, ovakvo odlikovanje je potvrda da Vucic ulazi u istoriju!

  28. Putin ne deli svakom svaka cast Aleksandre znaci da si bas zasluzio i prvi si koji dobija.

  29. Posle 100 godina opet ce se naci na grudima jednog Srbina orden Aleksandra Neveskog i zasigurno nece biti urucen preko Katarske ambasade vec licno od predsednika Putina kada stigne u Srbiju!

  30. Waooo, svaka čast!! Ovo uopšte nije mala stvar i to posle koliko godina !
    Pričajte šta hoćete ali za našu zemlju u ovom trenutku je itekako značajno

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.