Rada Trajković prebačena sanitetom u Prokuplje, zdravstveno stanje pogoršano 1Foto: Twitter / Rada Trajković

Rada Trajković je nakon skoro 24 sata koliko je bila zadržana na adminstrativom prelazu Merdare na ulasku iz Srbije sa Kosova prebačena sanitetskim vozilom u Prokuplje jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano.

Tu informaciju je, kako piše, objavila njena ćerka na Tviter nalogu Rade Trajković.

„Pregled pokazuje rane znake upale pluća. Zahvaljujemo vam se na podršci i obaveštavaćemo vas o njenom stanju“, napisala je na Tviteru.

Podsetimo, Radu Trajković je juče zadržala policija Srbije na administrativnom prelazu sa Kosovom i nije joj dozvoljavala ulazak u zemlju od sinoć,

Srpska policija na administrativnom prelazu Merdare zaadržala je predsednicu Evrpskog pokreta Srba sa Kosova još sinoć oko 19 sati i 30 minuta. Trjkovićeva se vraćala u Srbiju, a nakon sastanaka sa američkim ambasadorom Džefom Hovenijerom u Prištini.

To je bilo drugo zadržavanje Trajkovićeve, jer ju je juče ujutru srpska policija držala na administrativnom prelazu Merdare više sati, dok je putovala na sastanak u Prištini.

Trajkovićeva se sve vreme zadržavanja na Merdaru oglašavala na društvenim mrežama, a u svojim tvitovima za čitavu situaciju u kojoj se ona našla i to kao dijabetičar, bez insulina, okrivila je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

 

„Nijedan državnik u regionu ne sprovodi ovakvu mentalnu torturu nad političkim neistimišljenicima. Evo u nečemu si pobedio. Aleksandre Vučiću – najveći si antievropski varvarin na Balkanskom tlu“, napisala je Trajkovićeva.

Veliki broj opozicinih političara i intelektualaca apelovao je na srpske vlasti da dozvole ulazak Trajkoviće u Srbiju. I amarički ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da su pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima.

Na zadržavanje Rade Trajković reagovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Desetočasovno zadržavanje Rade Trajković, dijabetičarke i savetnice ministra kosovske vlade Nenada Rašića, od strane srpskog autokratskog režima, drugi put ove nedelje, je grubo kršenje ljudskih prava i tipična odmazda nad Srbima koji poštuju zakone Kosova“, napisao je Kurti na Tviteru.

Jedino se u toku protekle noći i dana o zadržavanju savetnice Nenada Rašića, ministra u Kosovskoj Vladi i predsednice Evropskog pokreta Srba sa KiM, nije oglasio niko iz srpske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari