Rada Trajkovićfoto FoNet Milica Vučković

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković poručila je da „de fakto“ živi u kućnom pritvoru u Beogradu jer u javnost izlazi jedino na ročišta po tužbama kontroverznog biznismena sa Kosova Milana Radoičića i, kako je rekla, „njegovog prijatelja, Bojana Dimića, inače visokog funkcionera BIA“.

Trajković je saopštila da je „iz istorije mog progona očigledno da postoji nivo koordinacije i saradnje malignih aktera iz srpskog i kosovsko-albanskog sistema“.

“Moje svedočenje u predistražnom postupku (za ubistvo Olivera Ivanovića) je bilo na stolu g. (Aleksandra) Vučića i on ga je čitao, optužujući da sam ja navodno odgovrona što su neki ljudi uhapšeni pod sumnjom da su učestvovali u organizaciji ubistva”, rekla je Trajković na konferenciji za medije.

U saopštenju prosleđenom uoči konferencije kazala je da je progon nje započet kada je „sa javnošću podelila osnovane sumnje o umešanosti kriminalne grupe sa severa Kosova u ubistvo Olivera Ivanovića“.

Navela je da joj je nakon te izjave onemogućeno da nastavi rad u Domu zdravlja u Gračanici, da je penzionisana sa mesta profesora na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a njen sin je dobio otkaz u Beogradu.

Prema rečima Trajković, u aprilu 2019. započet je koordinisani medijski napad na nju, koji je poveo tadašnji šef Kanclarije za KiM Marko Đurić zajedno sa tabloidom Alo, a u pomoć im priskočio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je kazala na konferenciji, Vučićevim navodima je bila „najdirektnije ugrožena“, jer su počele da joj stižu „žestoke pretnje“ i najave da će se „na vrlo težak način iz svega ovoga izvući“.

Optužila je zvanični Beograd da je u istrazi ubistva Ivanovića „činio napore da sve ostane u predistražnom postupku“, i rekla da zabrinjava to što su institucije u Prištini njen iskaz istrage dostavili Vučiću, što, kako je rekla znači da između Prištine i Beograda postoji „neka netransparentna veza“.

Advokat Božo Prelević je poručio da u slučaju Rade Trajković zabrinjava to što postoji „mnogo sličnosti sa Oliverom Ivanovićem“.

Kako je kazao, Trajković iz policije neformalno govore da joj prete „nekakve albanske mafije“, ali na pitanje koja to albanska mafija, oni nemaju odgovor.

“Ako znate ko preti, onda bi bilo pametno da je o tome obavestite. Ako znate ko preti, znate tačno od čega je ona ugrožena”, rekao je Prelević.

Ističe da je ugrožen i sin Rade Trajković, koji je izgubio posao, a to „nije mogao da izgubi zbog albanske mafije“, kao i da je osoba kod koje Trajković odlazi kada ide na Kosovo doživela neprijatnosti.

“To su sve srpska mesta i jasno je odakle su pretnje”, rekao je Prelević i istakao da je problem kada predsednik i premijerka govore da su pojedine ličnosti koje se nalaze na optužnici za ubistvo Ivanovića „važne za srpsku zajednicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari