Rada Trajković: Vučić radio Merkelovoj iza leđa 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Nemački zvaničnici su doživeli razočaranje Aleksandrom Vučićem jer su očekivali da ispoštuje dogovor u vezi sa kosovskim rešenjem.

Obećao je da u konačnici neće tražiti podelu Kosova, razgraničenje, razmenu teritorija, a onda im je iza leđa upravo to uradio – ocenjuje za Danas Rada Trajković, političarka sa Kosova, komentarišući izjavu poslanika Bundestaga Petera Bejera, poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Sagovornica Danasa tumači ovu izjavu Bejera upravo kao reakciju na ponašanje predsednika Srbije i njegovo zastupanje ideje o podeli nekadašnje južne srpske pokrajine, čime je, smatra ona, izigrao poverenje koje mu je poverila nemačka kancelarka Angela Merkel.

– Nemci su to nepoštovanje dogovora doživeli lično. Izvesno je da će Vučić biti potpuno odbačen, ako već i nije. Nemačka je, s druge strane, najmoćnija država u Evropskoj uniji, koja je vrlo oštro protiv podele ili razgraničenja, tako da je očekivan takav ishod, da se oni okrenu nekim novim sagovornicima u Srbiji – kaže Trajković za Danas.

Dan nakon što je nemački poslanik izjavio da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova za članstvo u EU, Aleksandar Vučić dao je intervju agenciji Blumberg, u kojem je predstavljen kao najveći ruski saveznik na Balkanu. Agencija je prenela Vučićevu poruku da se neće suprotstaviti nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. „Moramo da pokažemo pravednost i lojalnost“, rekao je Vučić, navodeći da razgovori sa Angelom Merkel „nisu laki“, ali da „nikada neće reći ništa protiv nje“.

Rada Trajković za naš list ponavlja da su „Nemci presudili Aleksandru Vučiću“, odnosno da je on, kako kaže političarka sa Kosova, već „u procesu otpisivanja“.

– Nemci će sada naći neke druge ljude da rade sa njima… Izvesno je da će biti vrlo oprezni zbog ovog lošeg iskustva. Mislim da će se okrenuti ljudima sa Kosova, što je dobro. Vraćanje pravom i realnom životu – ističe Rada Trajković.

Sagovornica našeg lista navodi da je srpska mafija na severu Kosova najveći problem Srbima, običnim ljudima, koji žive na Kosovu.

– Mi na Kosovu nemamo problem sa Albancima, već sa Srbima. Odnosno, naš prioritet je uklanjanje problema koje imamo sa mafijom na severu Kosovu, a normalizacija, pomirenje i suživot sa Albancima, to se već odvija, a i u odnosu na problem sa mafijom, predstavlja manji problem – zaključuje Rada Trajković za naš list.

Poslanik Bundestaga Peter Bejer, poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je pre nekoliko dana u Prištini da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU. „Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova“, kazao je Bejer na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

„To je centralni uslov da se ide ka Evropi“, rekao je, prema Rojtersu, Bejer. On je dodao da je to isto poručio zvaničnicima Srbije ranije tokom dana u Beogradu. Bejer je dodao da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka. „Prirodno, omogućiti članstvo u EU je krajnji cilj. Jedan od uslova za to biće ubediti pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovu da takvo priznanje ima smisla pošto Kosovo nikada više neće biti deo Srbije“, istakao je Bejer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari