Rade Basta pozvao Anu Brnabić da zatraži Martinovićevu ostavku ili da je on sam podnese 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO PRIVREDE SRBIJE/Zoran Vujasinovic

Ministar privrede u postupku razrešenje Rade Basta upitao je premijerku Anu Brnabić hoće li zatražiti ostavku ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleskandra Martinovića zbog vređana opozicionih poslaniak koji nemaju decu.

Basta je uz snimak iz Skupštine na Instagramu poručio da je Martinovićeva izjava da “neki poslanici hrane „kuče, mače i zlatnu ribicu” umesto dece je diskriminišuća na mnogo nivoa i ima za cilj da predstavnike opozicije u republičkom parlamentu predstavi kao nepodobne za bavljenje politikom”.

“Bračni i porodični status bilo kog pojedinca ne sme da ga čini metom diskriminacije, a naročito da se kroz tu prizmu daju ocene da li je neko podoban da se bavi politikom ili ne. Nedopustivo je da se u 21. veku u srpskom domu demokratije razgovara na ovakav nipodaštavajući način zarad ostvarivanja jeftinih političkih poena i zato pozivam predsednicu Vlade i ministre u Vladi da pozovu na odgovornost ministra Martinovića koji je svojim činom uvredio sve one koji nemaju decu”, dodaje Basta.

On  poručuje da ovakva ministrova izjava navodi na sumnju da je to stav politike koju vodi Vlada Ane Brnabić, a ako to nije tako očekuje da ograđivanje vladajuće koalicije od Martinovićevog neprimerenog postupka.

“Još jednom postavljam pitanje, da li će nakon ovog krajnje neprimerenog stava i diskriminacije opozicionih poslanika ministar podneti ostavku ili će se Vlada složiti sa njegovim stavom?!”, pita Basta.

Poručuje da je odlika evropskog demokratskog društva “briga protiv diskriminacije po svakom pitanju”.

Ministar Martinović u par dana targetirao je dvoje omladinskih aktivista zbog podrške i učešća na protestima „Srbija protiv nasilja“ – Pavla Cicvarića i Ivana Bjelića, a deo opozicije zbog toga traži da ministar napusti sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari