Metež u Skupštini: Opozicioni poslanici blokirali sednicu, Martinović prinuđen da je napusti 1Printsrkin RTS

Nastavak sednice Skupštine Srbije počeo je neredom i metežom, poslanici opozicije su odbijali da sednu uprkos opomenama predsednika parlamenta, tražeći da Aleksandar Martinović napusti salu, sve dok Orlić nije dao pauzu.

Tokom pauze i konsultacija je, kako Danas saznaje, opozicioni zahtev prihvaćen. Sednica je posle pauze počela nešto posle 12 časova, a Aleksandar Martinović nije bio u sali.

Očekuje se da do kraja dana bude završena tačka dnevnog reda o zahtevu opozicije za smenu Bratislava Gašića, a da do uveče počne rasprava o smeni ministra Radeta Baste.

Početku burne sednice prisustvovao je i Aleksandar Jovanović Ćuta, kome je Vladimir Orlić juče izrekao tri opomene i odredio meru udaljavanja sa sednice u trajanju od 20 dana.

Jovanović je danas ušao u salu parlamenta zajedno sa kolegama opozicionim poslanicima, a obezbeđenje nije reagovalo, niti ga izbacilo iz sale.

Metež u Skupštini: Opozicioni poslanici blokirali sednicu, Martinović prinuđen da je napusti 2
Printskrin RTS

Sednica Skupštine Srbije počela je burno. Opozicioni poslanici stojeći i uz skandiranje i povike „Vučiću odlazi“, zatražili su da Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, napusti sednicu.

Tražena je i njegova ostaka zbog jučerašnjih uvreda na račun poslanika i političkih aktivista.

Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, objasnila je da opozicija neće dozviliti početak sednice, dok je Martinović ne napusti.

„Dok ovaj čovek ovde prebrojava decu narodnim poslanicima nećemo dozvoliti da počne sedmica. Ovaj čovek je najgrublje povredio dostojanstvo svakog građanina Srbije. On mora da napusti sednicu“, rekla je Manojlovićeva.

Martinović je juče uputio pitanje poslanicima koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece „već hrane kučiće i mačiće i ribice“ nemaju pravo da „drže lekcije o deci“.

Vladmir Orlić, predsednik Skupštien, je dok je trajala buka, bezuspešno tražio od opozicionih poslanika da sednu, uz komentre da je to sramota, i da treba da se vrate na svoja mesta.

Prozivao je poslanike koji su na redu za obraćanje, ali oni zbog velike buke nisu mogli da govore, tražeći pritom od njega da napravi red u sali.

U jednom trenutku poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević nasrnuo je na poslanika Zajedno Đorđa Miketića. Umešao se i lider JS Dragan Marković Palma.

U trenutku dok je govorio Vladimir Đukić, poslanik SPS, Đorđe Miketić iz poslaničke grupe Zajedno, snimao je telefonom skupštinsku salu.

U tom trenutku prišao mu je Života Starčević iz JS, koji je na silu pokušao da mu uzme telefon.

Među njima je zatim počela žestoka rasprava i povlačenje za ruku, ali se u prenosu nije čulo šta su jedan drugom rekli.

Potom su prišli i drugi poslanici, a Dragan Marković Palma (JS) pokušao je da smiri situaciju. Međutim, poslanici vlasti i opozicije nastavili su da se raspravljaju.

Metež u Skupštini: Opozicioni poslanici blokirali sednicu, Martinović prinuđen da je napusti 3
Printskrin RTS

Čulo se skandiranja „Napolje, napolje“, dok su poslanici opozicije i dalje odbijali da sednu, dok ne izađe Martinović, a Orlić je uzalud pokušavao da reši situaciju i da nastavi sednicu.

Poslanici opozicije pravili su buku, a Marković Palma pokušavao je sve da nadglasa i da kaže da se ministar ne može izbacivati.

Metež u Skupštini: Opozicioni poslanici blokirali sednicu, Martinović prinuđen da je napusti 4
Printskrin RTS

„Zaboravili ste zbog čega je sednica sazvana. Ponašate se nasilno, vratite se u svoje klupe, zašto nasrćete na poslanike Socijalističke partije Srbije. Dobro je da se vidi razlika između vas i nas“, poručivao je Orlić.

Dok je trajala gužva u sali Aleksandar Martinović se sa svog mesta, namenjenog izvršnoj vlasti, smeškao i odmahivao glavom.

Slavica Radovanović, poslanica Narodne stranke, zatražuila je da Martinović izađe napolje, da izađe iz sale jer vređa i žene i muškarce koji nemaju decu.

Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije, pokušao je da objasni da je Martinović ministar i njega niko ne može da izbacuje iz sale.

„Ovako šaljete sliku Aljbu Kurtiju i celom svetu da u Srbiji ništa ne valja. Jel vam to program“, rekao je Marković i dodao da je ovo demonstracija sila, a ministra Martinovića su izabrali poslanici koji imaju većinu, a ne opozicija.

„Kome se ne sviđa može da završi u hodniku. Nije ovo Srbija koju prikazuju ovi sa moje desne strane, Srbija je nešto drugo. Molim predsednika skupštine da primeni poslovnik“, rekao je Palma.

Dragan Nikolić, poslanik Zavetnika, zatražio je od Orlića da proglasi pauzu i da se dogovori sa šefovima poslaničkih grupa.

On je rekao da niko nije manje vredan zato što nema decu, a Martinović je juče upravo izvređa sve ljude koji nemaju decu.

Dejan Bulatović, samostalni poslanik, obratio se građanima da pogledaju ovu sramotu od opozicije.

„Pogledajte ovu bruku i sramotu, da li je ovo borba protiv nasilja, ovo je sramota, ovo su provokatori koji provociraju, poslanici koji nemaju digniteta i poštovanja. Građani Srbije, najvažnije je ostati priseban, smiren. Jel ovo borba protiv nasilja“, upitao je Bulatović završavajući rečima „živela Srbija i sve što je u njoj normalno“.

Vladimir Orlić ipak je, nakon podužeg meteža i saveta da prekine sednicu, dao pauzu od petnaest minuta i pozvao šefove poslaničkih grupa na dogovor.

„U ovom domu se danas održava jedna komemoracija. Imajte to u vidu“, poručio je Orlić, aludirajući na komemoraciju zakazanu u holu zbog smrti Milana Milutinovića, socijaliste i bivšeg predsednika Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari