Radić: Ideja da se srpska vojna industrija vrati na tradicionalna jugoslovenska tržišta 1Sajam naoružanja Foto: Fonet/AP (Arhiva)

Nije slučajno što se Sajam naoružanja „Partner 2021“ održava u vreme kada predstavnici zemalja Pokreta Nasvrstanih na Beogradskom Sajmu obeležavaju 60. godišnjicu od osnivanja te organizacije. Neko je vodio računa o tome – ocenjuju sagovornici Danasa.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, namera je bila da se povežu te dve stvari. On objašnjava da se srpska vojna industrija oslanjala na tradicionalna tržišta, to jest u vreme kada su sa zemljama članicama Pokreta Nesvrstanih razvijani prijateljski i trgovinski odnosi. Radić kaže da nekadašnja Jugoslavija nije mogla da proda oružje najrazvijenijim zemljama, te da se to dešavalo tek ponekad.

– Prva zemlja koja je kupila naoružanje od tadašnje Jugoslavije bila je Burma (današnji Mijanmar) 1953. godine, a onda se krenulo u razvoj trgovine kroz Pokret Nesvrstanih. Tačno je da su zadnjih godina, od sredine prošle dekade, glavno tržište Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su sve osim nesvrstani, znači zemlje koje nisu deo te političke priče iz prošlosti. Ali, konjuktura koja se pojavila na tržištu bila je proizvedena ratom na Bliskom Istoku i pitanje je da li je sa takvim klijentima održiva na duže staze. Očigledno je da je ideja da se Srbija vrati na jugoslovenska tradicionalna tržišta, da se tu pozicionira i nastavi sa poslovima – smatra Radić.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ocenjuje da je verovatno o datumu održavanja sajma naoružanja neko vodio rarčuna, imajući u vidu dugu tradiciju srpske namenske industrije, koja je uglavnom svoje proizvode izvozila u zemlje Bliskog Istoka, gde uglavnom egzistiraju države koje su članice Pokreta Nesvrstanih.

– Verovatno je da je neko o tome vodio računa i da je gledao da uklopi da ti ljudi mogu da posete i ovaj sajam. Ali to nije od presudnog značaja, s obzirom da znam kako funkcioniše cela ta trgovina. Apsolutno nije od presudnog značaja to što bi sad neko od tih zvaničnika ili državnika posetio sajam. Zaista, takve stvari se ne rade na sajmu. Zna se kako to funkcioniše, ko su trgovci i kakve oni veze imaju svuda – navodi Antić.

On zaključuje da to nije od važnosti za neke značajne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari