Radman i Gervala na obeležavanju godišnice dolaska Hrvata na Kosovo: Zagreb podržava svaki sporazum Beograda i Prištine 1Kossev/Klan Kosova

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Prištini da Hrvatska podržava svaki sporazum između Kosova i Srbije koji vodi ka normalizacijo odnos i ocenio da je članstvo Kosova u Savetu Evrope veliki korak.

Takođe je izrazio podršku deklaraciji Kosova i Srbije o nestalim licima tokom rata, dok je rekao da Hrvatska već 30 godina traga za 3.000 nestalih osoba.

„Na sastanku smo pomenuli i značaj ostanka male kolonije od oko 150 ljudi koji žive u Janjevu, što je siromašna zajednica kojoj treba da pomognemo. Potrudimo se da obezbedimo njihovu ličnu sigurnost i njihovu imovinu… Hrvatska je među prvima prihvatila nezavisnost Kosova. Pozdravljamo i nedavnu odluku Saveta ministara koji je izglasao i podržao aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope. Mislimo da će ovo biti veliki korak za članstvo Kosova u Savetu Evrope“, izjavio je Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Donikom Gervala.

Prema rečima hrvatskog ministra, njegova poseta Kosovu ima za cilj jačanje bilateralnih odnosa, dok je ;odbio da kaže da li je model koji se primenjuje za nacionalne manjine u Hrvatskoj primenjiv i na Kosovu.

Radman je rekao da mu je drago što se model koji se primenjuje u Hrvatskoj pominje kao rešenje za pitanje pridruživanja opština sa srpskom većinom i da je takav model bio uspešan u Hrvatskoj.

Ministarka Gervala je ocenila da je proces liberalizacije viza koji je nepravedno dugo trajao, ali da će građani konačno moći da putuju bez viza u januaru 2024. godine.

Kosovska šefica diplomatije je rekla da su razgovarali o evropskoj perspektivi Kosova za članstvo u EU za aplikaciju koja je počela da se oblikuje.

Dodala je da u pregovorima sa Srbijom još ništa nije odlučeno i da će se među predstavljenim modelima birati najbolji.

Prema njenim rečima, regionu je dovoljno Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, a i to je „previše“.

„U procesu smo pregovora, danas se ništa ne prihvata, dali smo reč i držimo reč, očekujemo od EU da isti kriterijumi važe i za Srbiju, koja ostaje iznenađenje na svakom sastanku. Očekujemo da će EU biti upornija u njihovim zahtevima“, dodala je Gervala.

Nakon sastanka i konferencije za medije Radman i Gervala otišli ​​su u selo Janjevo, opština Ljipljan na proslavu 720. godišnjice dolaska prvih Hrvata na Kosovo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari