Radna grupa Vlade za saradnju s ODHIR predložila izmene pet zakona 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS/ODIHR ponudila je poslaničkim grupama u Skupštini Srbije uoči sutrašnjih konsultacija o primeni preporuka ODIHR izmene i dopune pet zakona u šta je Insajder imao uvid.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je sve poslaničke grupe pozvala na sastanak u četvrtaku želji da se, kako je navedeno, u okviru parlamenta nastavi dijalog o „primena svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji“.

Ona je najavila da će „u fokusu sastanka biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa OEBS-om“, saopštenio je ranije njen kabinet.

Insjader je danas objavio da su radi primene sedam od ukupno 25 preporuka koje je dala Kancelarija OEBSa za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle decembarskih izbora u Srbiji, predložene radne verzije izmena Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

U nacrtima izmena Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika navodi se da birač može potpisom podržati i više lista kandidata za izbore.

Predviđeno je i da članovi biračkih odbora obavezno prolaze obuku, a uvedene su i odredbe na osnovu kojih bi bilo obezbeđeno sprečavanje izigravanja zakona koji predviđa posebna pravila za koje liste kandidata nacionalnih manjina.

Promenama Zakona o Ustavnom sudu navodi se da je taj sud „dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu“.

U obrazloženju izmena Zakona o sprečavanju korupcije je navedeno da se u preporuci 17 iz izveštaja ODIHR ukazuje da je potrebno da Agencija za sprečavanje korupcije promptno objavljuje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama.

Predložene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti predviđaju da stranke koje nisu bile parlamentarne, nemaju obavezu polaganja jemstva, ali su dužne da, ukoliko ne ostvare određeni broj glasova, vrate novac dobijen za kampanju – preneo je Insajder.

Brnabić je pozvala sve posleničke grupe da za sastanak pripreme predloge i komentare izmena zakona čiju su im predlozi dostavljeni, da bi, kako je navela, na sastanku došli do rešenja i krenuli u proceduru njihovog usvajanja.

Predstavnici opozicije su ranije izneli različite stavove o tom pozivu.

Presednica Skupštine Srbije: Na sastanku sutra izmene pet zakona radi sprovođenja preporuka ODIHR

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je danas rekla da su za sutrašnji sastanak s predstavnicima poslaničkih grupa pripremljene izmene pet zakona kojima se omogućava sprovođenje sedam preporuka Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o unapređenju izbornih uslova, koje je ODIHR dao posle decebarskih izbora u Srbiji.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da su su preldožene izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o sprečavanju korupcije.

Skupština Srbije je ranije saopštila da je Brnabić pozvala sve poslaničke grupe u želji da se, kako je navela, nastavi dijalog „o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji“.

Brnabić je kazala da očekuje i predloge i sugestije opozicije u vezi izmene tih pravnih akata, te da će, ukoliko i čim bude postignu zajednički dogovor biti u plenumu – na glasanju u Skupštini Srbije.

Kazala je i da je do sada Vlada Srbije već primenila četiri preporuke ODIHR, ali nije precizirala koje.

„Za sve koji su rekli da neće doći sutra na dijalog, pošto je to irelevanto jer su izbori u Beogradu već raspisani (za 2. jun), ovo je takođe izuzetno važno, a i u stvari je najvažnije za parlamentarnei izbore… a (poslanički) izbori idu za četiri godine“, kazala je ona.

Rekla je da je „bez obzira na to da li bojkotuju ili ne izbore (u Beogradu), ovo (implementacija preporuka ODHIR) je je važno za Srbiju i to treba da se uradi što pre“.

Rekla je da je otvoren njen poziv opoziciji za taj kao i za sve buduće razgovore o primeni preporuka o unapređenju izbornih uslova i da će, kako je kazala, nastaviti i dalje da ih poziva.

Dodala je da je ispunjenje svih preporuka ODIHR važno i za građane i za državu, za sve buduće izbore.

ODHIR je posle decembraskih izbora objavio 25 preporuka za unapređenja izbornih uslova u Srbiji.

Još nije poznato da li će opozcione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA, čiji su prestavnici tvrdili da su decembarski izbori bili pokradeni, doći na sutrašnji sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari