Radnici su jedini koji mogu da izvedu revoluciju

Sociolozi za Danas o tome koja društvena grupa može da podstakne i suštinski utiče na društveno političke promene

Ostavite komentar


  1. Radnici izvedu revoluciju,a fukare dodju na vlast I zajasu ih.Jer zaboga kako radnici mogu da upravljaju drzavom I kapitalom koga nemaju?Znaci napraviti haos za tudje interese.Neka hvala.DOS nas je sve preveo zedne preko vode.Samo posteni izbori,I kazna na iborima za pocinjene greske I lopovluk.

    1. Opet nas potpaljuju sa raznih strana (sveta) da upropastimo sebe, a oni-potpaljivači, rekli bi nam verovatno da smo opet „našli svoju dušu“ i sl.

    2. Poštovani Oče Makarije , ne razumem to „kazna na izborima“ . Šta vredi kazniti nekoga na izborima , kad posle , sve isto i još gore Kao , kaznili smo socijaliste na izborima , a ono Dačić i kompanija još uvek vedri i oblači po Stradiji . Kako kažu u mom selu „spanđaju“ se oni ponovo . Da li neko negde preleti , kao što je sada mnogo primera , ili stvore neku lopovsku koaliciju , uglavnom , čim sjaše Kurta , on opet uzjaše samo preobučen .

  2. Zato su dosmanlije zajedno sa radikalima i monarhistima preduzeli sve da bi uništili Socijaldemokratsku stranku.

  3. Ovi „sociolozi“ iz doba davno prošlog socijalističkog samoupravljanja ne mogu da shvate realnost u kojoj žive. Ovde onih pravih, industrijskih radnika, ima jako malo – jer ima jako malo pravih fabrika. A i one su većinom u stranom vlasništvu.

    1. Tacno tako! Ne mogu da verujem da su ovi tzv. sociolozi toliko plitkoumni i koliko se i dalje drze socijalisticke matrice i zive u proslosti.

  4. Vama nije problem da maštate o revoluciji, ali, onda razmislite šta ćete kad vas pojure kontrarevolucionari. Ono što ne shvatate je da vas narod prezire, ni ove na vlast ne volle, ali vas preziru.

  5. Neka ste shvatili napokon da ste vi gradivno tkivo od kojeg je sazdana Vuciceve Srbija, a kukanjem na stranica må portal koji radi za stranu zemlju samo mizerno perete svoju savest

    1. Kad sjaše jedan Bakić, uzjaše drugi! Ali, svi sanjaju revoluciju i krv! Ako, nedajbože, revolucija krene Bakići će se sakriti u neku rupu i čekati.

  6. Uopste mi se ne svidja ideja da sav teret opet iznese radnicka „klasa“, odnosno ljudi koji posteno i uglavnom krvavo zaradjuju i prezivljavaju, a onda ce pozicije opet zauzeti „elita“ jer radnici naravno opet moraju da rade, a elita ce da upravlja. . Ne svidja mi se takva filizofija… Ne svidja mi se moj status i to sto moram da radim dva posla da bi preziveo, to sto shnotmalne stvari luksuz, ali ne svidja mi se ni da mi neko iz fotelje soli pamet kako mi treba revoluciom da nekok dovodimo ili skidamo sa vlasti,nisu ni ovi revoluciom dosli, bice izbora pa ko hoce nek glasa kako hoce…

  7. Sve trcim da vas neradnike dovedem na vlast u fotelju sa 2000€ platom a ja da nastavim da rintam za 250€. Necu.

    1. Slažem se, samo što u srpskoj istoriji nisu najviše ginuli radnici , nego seljaci!!! E nama seljacima je više muka da vas izdržavamo , hranimo , branimo….

      1. Читам ове глупости које пишу ове Вучићеве слуге и робови и по ко зна који пут схватам колико је ограничених и заведених људи.Сам Гебелс би се постидео кад би видео шта Вучићева пропаганда чини од некада поносног народа.Далеко од тога да су они пре ових били идеални,али су били бар писменији и културнији и нису имали своје фаланге и плаћене хулигане и убице.Најблаже речено у Србији влада фашизам,који на жалост све више полуписмених прихвата и оправдава

      2. Nas problem je sto smo u Evropi. Nase medto je uz Domaliju, Etiopiju.. Takvi smo, halo. Balkan se odvojio od Afrike nekim trikom, neprirodno. Evropa i normalan svet je nasa nesreca, ne znsmo se vladati kao oni, ne mozemo i – necemo! Mi jos koljemo, pljackamo susede, sebe, silujemo, premedtamo masovne grobnice po nekoliko puta… Nismo mi civilizovani svet, samo glumimo, citiramo bez shvatsnja i oblacimo se kao oni…

  8. Stvarno mi nije jasno ponasanje opozicionih lidera. Narod je setajuci skoro 60 subota nosio transparent „ovi da odu ,oni pre njih da se ne vrate.“. I to izgleda nije dovoljna poruka i Djilasu i Tadicu koga je narod najurio za vreme okupljanja ispred skupstine, pa se i dalje pojavljuju pre svega na nekim medijima…DOSTA vise Tadicu , on koji je skratio svoj mandat da bi izasao pre vremena na izbore. Izgubili ste od SNS glatko i sada se posipate pepelom i mislite da je narod doziveo amneziju i sve zaboravio ili jos gore oprostio vam… Narod hoce nova postena lica ne ukaljana obraza….Ugledajte se na Kostunicu…….

    1. Ne razum zašto moraju da odu ako su izgubili na nekim prethodnim izborima. Treba da sagledaju svoje i tuđe greške i da ponude bolju verziju sebe. Politika je posao kao i svaki drugi. Iskustvo u poslu se stiče. Jedino što pravosuđe nikako da proradi pa ko se ogrešio o zakon i položaj u zatvor a ne na vlast.

    2. iskreno ne trpa se toliko Tadic koliko Djilas i Jeremic… Tadic je tu da kaze nesto kada ga pitaju, ali nema ambicije da bude galvni ni u stranci… Djilas je umislio da je on taj, a Jeremic zna da ima 1% ali ono svaki dan glanca ram svoje Harvard diplome, i slike kako sedi u UN stolici… ali dzaba, to ti nije dovoljno da dobijes vise nego Beli…

  9. …. lekarima nikad bolje, plate dobre a privatni rad još bolji, proleterima (radnicima) su plate od danas do sutra pa su prinuđeni da rade nešto još, „preko“. Srušiti komunizam (u glavi) i uvesti kapitalizam jer ako rad i red pobrđuje pobediće (pobedio je) kapitalizam!

    1. vama je kanda drago sto se komunizmu to desilo, pa vam evo ja javljam da ideje o ravnopravnosti i o zajednici koja bi bila solidarnija od kapitalisticke nisu uopste propale, hehecite vi do mile volje, uzivajte u tome sto ste tako krasno obavesteni

  10. Pa ne znam baš ko je tu u pravu?Kod nas izgleda nije najveći problem ekonomija.Bojim se da smo spremni da živimo i lošije samo da bi izbegli ličnu odgovornost za svoju sudbinu i budućnost.Volimo da uživamo u zabludama i jalovoj, ali „odlučnoj borbi“ sa svetskom zaverom protiv nas.To je ovaj režim odlično shvatio i vrlo spretno koristi za svoj opstanak.Čini se da ni u jednom segmentu društva ne postoji kritična masa koja bi dovela do promena.Mladi razočarani odlaze, nove generacije su obrazovno rasturene, mediji preplavljeni primitivizmom, katastrofalna nepismenost. Ono malo pozitivnog što je ostalo ne može da se sastavi, naravno uz svestranu demonizaciju u medijima.Smišljeno,ali i spontano je nestala radnička klasa i sve ostale društvene klase (ružno i rogobatno zvuči),Ostali su samo NEW PRIMITIVS. Za sada! Ničije nije večno.Čekamo DRUGU SRBIJU.

    1. Odličan presek naše realnosti. Niko zapravo ne vidi izlaz iz ove naše stvarnosti. Zarobljeni smo i zaglavljeni.

  11. Tekst je dobar. Nego su čitaoci navikli na politikološku institucionalnu analizu. A ovo je sociološki društveno-ekonomski pristup.

  12. Komentari pokazuju da je jedina stvarna i organizovana radnicka klasa klasa botova,a ocigledno je da oni nemaju nameru da provode revoluciju.

  13. Likovi o kojima izvestavate su dobri ljudi, znalci njihovih profesija, ali vreme ih je pregazilo. Radnika vise nema. U Srbiji postoje robovlasnici i robovi koji se bore kako da prehrane sebe i svoje porodice, a za vlast ih nije briga. Djilas ili Vucic to je za robove isto. Nijedan im ne obecava inkluzivnu drzavu u kojoj ce svi pred zakonom biti jednaki i svi imati ista prava. Radnistvo i njihova prava ukinuti su u vreme Slobe slobode. Djilasu & co da ne prozivaju druge na licne zrtve nego da pokazu na sopstvenom primeru. Komunista je 1941. godine u Kraljevini bilo 12000, a tokom NOR izginulo ih je 8000. Borili su se za ideale i narod je to znao da ceni. Sada se drustvo bori za fotelje i pristup budzetskim sredstvima, a narod to vidi.

  14. Bravo! Tako je!
    Radnici i sirotinja da krvare a nakon toga intelektualci i intelignecija da vladaju!
    Ovako nas je režim doveo u situaciju da Elita zavisi od „plebsa“ da bi oni koji zaslužuju dobili mesta u vlasti i društvu! Strašno šta nam Vučić radi!

  15. Revolucija može da se desi, ali u svetu. I potrebna je… ali ovde ne vidim nikakve vesti o svakodnevnim protestima širom sveta protiv globalne strahovlade, niti se bilo ko od ovih „intelektualaca“ bavi time…

  16. Mozda je resenje da se oripojimo Rusiji. Ozbiljno.Sve reseno. Nema opozicije, demokratije, Evrope ni poglavlja, ni Kosova, Dodika..

  17. Moram samo da dam komentar na to što je izjavio Srećko Mihailović. Generalno se slažem sa svime, a i sam stalno pričam da niko normalan ne veruje ovoj opoziciji, jer su nas već jednom izneverili. Vučiću niko nomalan nikada i nije verovao, niti od njega nešto očekivao, tako da je super da on učini bilo šta dobro. A mislim da je za ekonomiju zemlje učinio mnogo više nego prošla vlast. Naravno, neke stvari su ostale katastrofa ili su još gore, ali da ne ulazim u detalje. Sa druge strane, gospodin srećko priča o mešanju vlasti u medicinu, a i sam se meša, time što daje mišljenje da je karantin bio loš. I sam sam mišljenja da možda jeste u pravu, ali znajući naš mentalitet, mnogi se ne bi pridržavali preporuka. Uostalom, neka se raspita kako je bilo u UK, Francuskoj, Španiji… Smeli su da izađu jednom dnevno, uz prijavu preko mobilne aplikacije.

  18. Ko o čemu baba o čepu a Srbi o revolucijama?! I šta posle revolucije? Ponovo revolucija da skinemo revolucionare?! Tuga i jad.

  19. Radnici da izvode revolucije da bi ponovo doveli na vlast one koji su ih isterali iz fabrika i zbog kojih su u sudnicama sekli sebi prste?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.