Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda (VIDEO) 1Foto: Beoinfo

Odbornici Skupštine grada Beograda tajnim glasanjem izabrali su Zorana Radojičića za gradonačelnika Beograda, dok su za njegovog zamenika izabrali dosadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića.

Za Radojičića je glasalo 67 odbornika. Za članove Gradskog veća izabrani su Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Steva Marušić, Miloš Dangubić, Gavril Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević i Vladimir Jestratijević. Od 110 listića, bilo je važećih 99, u kutije je bilo ubačeno 83, a nevažećih 73. Poslanici Saveza za Srbiju nisu ni ubacili u glasačku kutiju svoje listiće, odbornici Pokreta slobonih gradjana su rekli da neće glasati za gradonačelnika, dok su odbornici sa liste „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ najavili da će biti uzdržani prilikom glasanja.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić zahvalio je na poverenju koje mu je ukazano i poručio da će biti gradonačelnik svih Beogradjana, onih koji su glasali za njega, ali i onih koji nisu.

„Pred nama je težak zadatak, važno je da ga ispunimo kao tim. Ja sam covek kompromisa i mislim da ima prostora, nije sve crno-belo, da pronadjemo zajedničke interese“, rekao je Radojičić odbornicima pošto je izabran na funkciju.

Imao sam puno pitanja danas, ali i pohvala za moj prethodni rad. Svestan sam da poverenje moram da opravdam. Hvala, rekao je Radojičić.

Ostavke odbornika

Izborom na funkciju gradonačelnika Radojičiću je prestao odbornički mandat, a ostavke na mesto odbornika podneli su Svetislav Bule Goncić i Vesna Stanojević i Aca Petrović sa liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ i Toma Fila sa liste Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija. Oni su novom gradonačelniku Zoranu Radojičiću poželeli uspeh.

Umesto njih odbornici će biti Vladimir Šuša, Blagoje Stanistavljević, Marjana Krasić, Nenad Stojanović i Miodrag Grdinić sa liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ i Milivoje Nikolić sa liste SPS-JS. Na sednici su konstatovane i ostavke bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg ministra finansije Siniše Malog i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića zbog nespojivosti funkcija. Umesto njih odbornici su Miona Stanković sa liste SNS i Žarko Krešić sa liste SPS-JS.

VESIĆ:  Do kraja juna biće usvojen rebalans budžeta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je današnjim izborom gradonačelnika i Gradskog veća završeno konstituisanje Skupštine grada Beograda i da će se sada politika liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ početi da sprovodi u delo.

Vesić je podsetio da je lista SNS dobila podršku 45 odsto Beograđana i da novi gradonačelnik zatiče Beograd u mnogo boljem stanju nego što je bio slučaj 2013. godine.

Vesić je najavio da će do kraja juna biti usvojen rebalans budžeta zbog povećanja prihoda.

„Mi iz SNS bili smo iznenađeni što se bivši gradonačelnik Dragan Đilas nije javio za reč. Bio je šesti na listi govornika što govori da ga se njegovi odbornici stide i da su pokušali da ga sakriju“, rekao je Vesić.

Smernice kojima će se kretati moj tim ići će u pravcu nastavka velikih investicija i izgradnje Beograda, sve što je predviđeno Strategijom razvoja Beograda do 2020. i Generalnim urbanističkim planom, rekao je ranije danas  Radojičić.

Radojičić je dodao da će odgovorno i transparentno upravljati resursima u korist svih građana.

– Unapredićemo funkcionisanje Gradske uprave i sistem prilagoditi korisnicima, kako bi olakšali ljudima da brže završavaju poslove – rekao je Radojičić. On je najavio projekte na kojima će se raditi tokom celog mandata, među kojima su Trg republike, uređenje Karađorđeve, premeštanje železničke stanice u Prokop i izgradnja Tiršove 2, dok je kao najvažniji projekat istakao metro.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević je, u obrazloženju predloga Radojičića za gradonačelnika istakao da je on javnosti poznat kao univerzitetski profesor i direktor Univezitetske dečje klinike, te da je „izabrao poziv da pomaže ljudima, pa će verujem uspešno da vodi računa i o dva miliona Beograđana“.

On je dodao da je „zadovoljan načinom na koji klinika u Tiršovoj funkcioniše, te da je postala najreferentnija ustanova u regionu“.

– Dobili smo podršku da profesor Radojičić sa svojim timom završi započete projekte, dva mosta, dva tunela, Filharmoniju i Beogradski metro, koji će biti upisan zlatnim slovima u istoriju glavnog grada- rekao je Nikodijević.

Odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici treba da izaberu gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, a za najvažniju funkciju u gradu predložen je Zoran Radojičić, doktor Dečije klinike Tiršova.

Pred početak zasedanja Skupštine Beograda, na Trgu Nikole Pasića okupile su se pristalice vladajuće SNS da dočekaju kandidata SNS za prvog čoveka prestonice, Zorana Radojičića, direktora Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Nakon što su se pristalice SNS razišle, sednica Skupštine otpočela je oko 10.15, kada su odbornici potvrdili odluku Administrativno-mandatne komisije o prestanku mandata odbornika Aleksandra Antića  i Siniše Malog, zbog prelaska na drugu funkciju, nakon posle čega je bila proglašena pauza. Nakon pauze odbornici su potvrdili mandate Mioni Stanković, sa liste Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd i Žarku Krešiću, sa liste SPS-JS.

Portal Tvoj stav napravio je anketu sa devet pitanja na koja možete da odgovorite i da iskažete svoj stav o novom gradonačelniku. TVOJ STAV o novom gradonačelniku Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari