Radosavljević: Rast cena hrane u Srbiji najveći u Evropi i nastaviće da raste 1foto Medija centar

Kandidat za premijera koalicije „Boris Tadić – ajmo ljudi“ Goran Radosavljević izjavio je danas da je Srbija je u prethodnih godinu dana imala najveći rast cena hrane u Evropi, navodeći da je poskupela gotovo tri puta više od proseka Evropske unije.

„Rast cena najviše će uticati na građane koji veći deo svog dohotka troše na hranu. Gotovo 4,5 miliona građana Srbije mesečno prihoduje manje od 50.000 dinara. Za njih je inflacija u prethodnih godinu dana bila dvocifrena. U narednom periodu očekuje se dalji rast cena hrane, pogotovo usled enormnog rasta cena energenata koji utiče na sve aspekte proizvodnje hrane u svetu“, naveo je Radosavljević, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, razlog za ovakav rast cena hrane u Srbiji nalazi se u nedostatku dugoročne strategije razvoja poljoprivrede, smanjenju podrške poljoprivredi u prethodnih deset godina, uništavanju industrije koja proizvodi sirovine za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i pogrešnim i sumnjivim privatizacijama poljoprivrednih kompanija koje su bile u vlasništvu države.

„Кoalicija ‘Boris Tadić – Ajmo ljudi’ zalaže se za hitno donošenje dugoročne strategije razvoja poljoprivrede, povećanje subvencija na najmanje 12.000 dinara po hektaru uz dodatne subvencije vezane za visinu prinosa, smanjenje akciza na dizel za poljoprivredu, formiranje revolving fonda za podsticanje razvoja stočarstva i da se kroz razvojnu banku finansiraju investicije u sektoru poljoprivrede“, rekao je Radosavljević.

On je naglasio da će „odgovornim vođenjem politike robnih razervi, država biti u stanju da reguliše i spreči nagle oscilacije cena hrane i proizvodjačkih cena u sektoru poljoprivrede“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari