Radulović: Nemam dilemu da non-pejper nije dokument briselske administracije 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

“Iako postoje oprečna mišljenja po pitanju neformalnog dokumenta, non-pejper okvira za dijalog Kosovo-Srbija, nemam dilemu, bar za sada, da on ne dolazi od strane zvanične briselske administracije i EU u celini. Da li su to „glasna razmišljanja“ pojedinih zemalja članice, ili nečija propaganda, drugo je pitanje”, kaže za Danas analitičar Vlade Radulović, komentarišući izjavu Petera Stana, portparola za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije da taj papir nije autentičan.

On navodi da u trenucima kada se evropski kontinent suočava sa ratom na svom istoku, Evropskoj uniji je važno da sačuva mir i stabilnost kako unutar svojih granica tako i na prostoru onog dela Balkana koji još uvek nije u nju integrisan.

“ Zbog toga bilo kakva vrsta provokacija ili poteza koji bi mogli da se iskoriste u propagandne svrha i dodatno podgrevanje tenzija na ovim prostorima, čini mi se da EU ne idu u prilog”, navodi sagovornik Danasa.

 

 

Podseća da ovo nije prvi put da se u proteklih par godina u medijima pojavljuje neki „non-paper“ koji se bavi ovim prostorima.

“Zato mi sve više liči da je cilj i ovoga puta više propagandni, nego li „opipavanje pulsa“ strana koje su tema samog dokumenta”, ističe Radulović.

I Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku navodi za Danas da nikada nije priznata autentičnost mnogih dokumenata /non pejpera/ koji su se odnosili na Zapadni Balkan i koji su se pojavljivali u javnosti preko raznih portala ili drugih medija.

“ To je bio slučaj na primer i sa takozvanim Janšinim(Janez Janša, predsednik Slovenije) i francusko- nemačkim non- pejperima koji su se pojavili prošle godine i takođe izazvali veliku pažnju, kao i ovaj poslednji. Naravno da Evropska komisija demantuje, jer nema veze s tim. Teško će se ikad pouzdano utvrditi ko je pisao i zašto je u određenom trenutku pušten u javnost taj dokument” ističe Grubješić.

Podseća da je non-pejper forma u komunikaciji, neformalni papir koji nema ni naslov ni potpis, nije obavezujući, ali uvek predstavlja
neku poruku koju želi da saopšti onaj koji ga je pisao.

 

Brisel je, naime, negirao da je non-pejper pismo objavljeno na jednom kosovskom onlajn portalu validan dokument.

„Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav papir i ne dolazi od tima EU koji se bavi Dijalogom“, rekao je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije, za Prištinu putem e-pošte.

U članku objavljenom u subotu navodi se da taj non-pejper prati umešanost francuskog predsednika Makrona i nemačkog kancelara Šolca u proces dijaloga sa Srbijom.
Takozvani non-pejper iznosi desetogodišnju viziju budućnosti odnosa između Kosova i Srbije i kaže da je ovaj „novi okvir“ predstavljen i kosovskim i srpskoj premijerki.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-pajper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše. A srpski predsednik naveo je da nije primio pomenuti papir, da ga je ovalaš pogledao, ali da ne zna šta u njemu tačno piše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.