Rakić (DS): Kandidate za potpredsednike predlažu poslanici, a ne poslanički klubovi 1Dragana Rakić Foto: FoNet/Marija Đoković

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je danas da prema Poslovniku Skupštine Srbije kandidate za potpredsednike parlamenta predlažu poslanici, a ne poslanički klubovi pojedinačno.

Rakić je agenciji Beta kazala da prema članu 15. Poslovnika Skupštine Srbije, najmanje 30 narodnih poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika Narodne skupštine, ali najviše do odlukom utvrdjenog broja potpredsednika.

„Netačna je tvrdnja pojedinih funkcionera Stranke slobode i pravde (SSP) da kandidate za potpredsednike parlamenta mogu da predlože samo poslanički klubovi pojedinačno. Zorana Lutovca je, na predlog koalicije ‘Moramo’ i Narodne stranke (NS) predložilo 35 poslanika koji će u budućem parlamentu biti u četri poslanička kluba“, objasnila je Rakić.

Dodala je da je za svaku skupštinsku odluku neophodna većina glasova, a da je kandidatura Lutovca politički odgovor opozicionih aktera koji neće praviti nikakve dogovore s režimom.

„Predlog funkcionera SNS-a Vladimira Orlića da potpredsednici skupštine budu iz koalicije NADA i SSP-a je u najmanju ruku čudan i zbunjujući. Argumentovan je time da bi trebalo da najveće poslaničke grupe iz opozicije daju potpredsednike, iako to pravilo ne postoji u Poslovniku o radu skupštine, a poslaničke grupe još nisu ni formirane. Inicijativu za izbor Lutovca podržalo je 35 opozicionih poslanika i biće zanimljivo videti koji će poslanici podržati druge kandidature“, kazala je Rakić.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, koja je zakazana za ponedeljak 1. avgusta, kako je do sada najavljeno, kandidate za potpredsednike parlamenta imaće koalicija NADA i SSP.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović je rekao agenciji Beta da će kandidat koalicije NADA za potpredsednika parlamenta, koja ima 15 mandata, biti general u penziji Božidar Delić.

Potpredsednik SSP-a Borko Stefanović je medijima kazao da on ima „najveće šanse“ da bude kandidat za potpredsednika ispred koalicije „Ujedinjeni“, ali da će konačna odluka biti doneta u ponedeljak.

Koalicija „Ujedinjeni“ ima 16 mandata u Narodnoj skupštini.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić je saopštila da potpredsednička mesta idu spram veličine poslaničkog kluba, a ne broja potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari