Rakić: Isključenje nije zbog stava nego zbog dela 1Dragana Rakić Foto: FoNet/Marija Đoković

Zbog povreda Statuta i Etičkog kodeksa, pokušaja preotimanja stranke 21. juna u Madlenianumu, uvođenja privatnog obezbeđenja i nedoličnog ponašanja Izvršni odbor Demokratske stranke isključio je iz stranke četvoricu funkcionera protiv kojih je prethodno pokrenut disciplinski postupak. Isključeni su Balša Božović, Slobodan Milosavljević, Radoslav Milojičić Kena i Branislav Lečić.

Predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Kostadinović kaže da su četvorica članova DS isključeni jednoglasno, a da se oni nisu pojavili na sednici IO, iako su dobili poziv.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS Zorana Lutovca, podseća da je Izvršni odbor DS na svom sastanku 31. avgusta, održanom u Kragujevcu, samo nastavio proceduru koju je Etički odbor pokrenuo još 9. jula. Tada je podnošenje predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv vinovnika nasilja na sednici Glavnog odbora održanog 21. juna u zgradi Madlenianuma u Zemunu.

„Po tom predlogu je vođen i okončan postupak odlukom Izvršnog odbora. Podsetiću da je ta sednica Glavnog odbora DS u Madlenianumu nasilno prekinuta, da su na sednicu dovedeni batinaši (prvi put u istoriji Demokratske stranke) da „zavode red“, da su bili blokirani svi ulazi u zgradu i da ni meni koja sam vodila sednicu nisu dali da uđem i da se pripremim za sednicu… Glavni krivci za to su petorica članova kojima su izrečene propisane disciplinske mere.

Oni su dakle isključeni zbog konkretnih postupaka, zbog angažovanja Vučićevih batinaša i zbog nasilnog prekidanja sednice Glavnog odbora, kojim su osramotili stranku i uvredili svakog demokratu, a ne zato što su nešto rekli, ili zato što misle drugačije nego većina u stranci. U Demokratskoj stranci su propisana pravila ponašanja, a ne pravila mišljenja. Niko nije isključen zbog toga što drugačije misli, ili govori, već zbog onog što je učinio. Nedopustivo je da bilo ko nasiljem sprečava rad Glavnog odbora i koristi „usluge“ Vučićevih batinaša u nametanju svoje politike“, zaključuje Rakićeva za Danas.

Sa druge strane, isključeni Branislav Lečić, poznati glumac koji je svojevremeno bio i ministar u Vladi DS, kaže za Danas da je isključenje u direktnoj vezi sa stranačkim izborima 26. septembra

Napominje da te izbore nikakva odluka neće pomeriti, jer su se članovi DS probudili i spremni su da odlučuju o sopstvenoj budućnosti. Lečić pita i da li će predsednik DS iz stranke izbaciti sve koji budu glasali na stranačkim izborima, a već ih je 4000 i hoće li tako on ostati sam.

„Umesto odbacivanja zabluda i etike odgovornosti dobili smo politiku anatemisanja i izbacivanja ljudi iz DS. Ima li ikakve razlike u načinu ponašanja vladajućeg režima i Lutovca i onih koji njegovu politiku kreiraju. Pozivam još jednom Lutovca da prihvati ruku koja odavno stoji u vazduhu neprihvaćena i da prihvati program DS – tri tačke za Srbiju, da se vrati u svoje jato i doprinese da se plan rasturanja DS, donesen izvan stranke, a njemu dat na upravljanje, spreči.

Tako bi ostao zapamćen kao čovek koji se trgao i pridružio većini članova DS, koji su prepoznali pozicione i opozicione namere političkog, materijalnog i moralnog uništenja DS, jer je DS svedok i savest mnogih na političkoj sceni. Ukoliko ovo učini i prihvati ruku i tri tačke za Srbiju ja odustajem od kandidature. U protivnom nema odustajanja i izbori će se naravno održati“,  kaže Lečić.

Rakić: Isključenje nije zbog stava nego zbog dela 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dodaje da Lutovac, nažalost, stranku pretvara u nedemokratsku, autoritarnu, populističku i u osnovi desničarsku, da misli da je on sam partija, ali da zaboravlja pritom da nije novi Tito i da je stranka sada po rejtingu ispod jedan odsto.

Bivši poslanik DS Radoslav Milojičić Kena ističe za naš list da ne postoje razlozi za njegovo izbacivanje iz stranke, kao što ne postoji ni Izvršni odbor koji je tu odluku doneo, jer je on smenjen u Madlenianumu i kao što Lutovac ništa dobro nije učinio za DS.

„DS će 26. septembra dobiti novo rukovodstvo koje će sabirati , a ne deliti DS kao što traži pošteni Đilas“, kaže Milojičić. Dodaje da je ponosan što je među 5.000 članova koji su platili članarinu i koji će 26. septembra izabrati novog predsednika DS.

Još jedan isključeni član i bivši poslanik, Balša Božović, kaže za Danas da nije ni znao za sednicu IO, niti za odluku o sopstvenom isključenju. Tu vest saznao je od medija koji su ga zvali za reakcije na isključenje.

„Mogu da razumem da nekome smeta što zagovaram da DS treba više da insistira na evropskoj politici. Mogu da razumem i nervozu da me u nedostatku argumenata, bez obrazloženja i mimo Statuta izbacuju iz stranke. Ali ne mogu da razumem da RTS to saznaje pre mene, ističe Božović.

Slobodan Milosavljević, nekadašnji ministar u vladi DS, napominje da veruje da će se 26. septembra završiti jedno političko lutanje DS, a da će „zalutovac “ završiti svoj predsednički mandat nevidljiv u borbi protiv režima SNS, ali istovremeno štetan i poguban po DS. Milosavljević pita i da li se iko seća da je vlast imala bilo kakav komentar na račun Lutovca ili da ga je u bilo kom kontekstu spomenula.

„Lutovac zarad učvršćivanja pozicije u stranci disciplinuje saborce i kolege ukidajući pravo na drugačije mišljenje i kandidovanja drugačije politike“, kaže Milosavljević.

Hronologija dešavanja

*Sedam dana posle opštih izbora koje je Demokratska stranka, kao članica Saveza za Srbiju, bojkotovala, 28. juna održane su dve sednice GO DS, pošto je prethodna u pozorištu Madlenianum u Zemunu prekinuta.

*Jedna sednica GO je 28. juna održana u Domu omladine u Beogradu na kojoj su bili Vida Ognjenović, Dragoslav Šumarac, Dragan Šutanovac, ali i Boris Tadić, kao i nekadašnji ministri i poslanici odlazećeg saziva. Oni tvrde da imaju organizacioni odbor za izbornu skupštinu stranke 26. septembra i nude Lutovcu da na njoj učestvuje. Takođe traže i da se povuče krivična prijava protiv Aleksandre Jerkov iz maja meseca, i drugih zbog falsifikovanja potpisa za sednicu GO koja se u maju nikada nije održala, kao i da se obustave disciplinski postupci protiv Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene i drugih…

*Drugi Glavni odbor održan je 28. juna u Šapcu pod rukovodstvom predsednika DS Zorana Lutovca, koji ne priznaje da postoje dva krila DS, niti da oni koji su bili u Domu omladine imaju pravo da organizuju glavne odbore, izbornu skupštinu, kao i i informativnu službu.

*Nakon te sednice je Dušan Dinčić predstavljen kao novi sekretar po razrešenju prethodnog Gorana Jaića, protiv koga je pokrenut disciplinski postupak. Zamenica predsednika je postala Dragana Rakić.

*U julu je prvo SDS Borisa Tadića „dala rok“ Lutovcu da se izjasni da li ostaje pri reujedinjenju u veliku DS, a pošto taj odgovor nije stigao, u avgustu je saopšteno da u SDS smatraju da je Lutovac od toga odustao.

*Nakon toga je saopšteno da će DS Zorana Lutovca i Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju iz Šapca, treći partner u reujedinjenju, nastaviti obnovu velike DS kada se steknu zdravstveni uslovi usled korona pandemije.

Zelenovića u subotu 5. septembra čekaju dodatni lokalni izbori na kojima će on pokušati da zadrži lokalnu vlast u Šapcu, jedinu preostalu gde je još opozicija potekla iz nekadašnje DS na vlasti.

*Dosad neuspelo reujedinjenje DS, SDS i ZZS je objavljeno u maju 2019. Lutovac je na čelo DS-a došao 2018. pošto je stranka na čelu sa Draganom Šutanovcem poražena na beogradskim izborima i ostala ispod cenzusa. To i prethodno glasanje 2016. ostvareni su pod jedinstvenim pravilima na političkoj sceni Srbije, budući da su pravo glasa po odborima imali članovi DS-a koji su platili članarinu. Lutovac ne priznaje izbore koja organizuje suprotstavljena struja u stranci, a za to što nije došlo do reujedinjenja kaže da se samo članovi SDS mogu vratiti u svoju matičnu stranku i zauzeti dogovorena mesta u rukovodstvu, te da nema spajanja različitih organizacija – entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari