Rama: Otvoreni Balkan projekat mira i jedinstva; Kovačevski: Moramo da promenimo sliku o Balkanu 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Prvi međunarodni sajam vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra.

Ta prva zajednička regionalna manifestacija inicijative „Otvoreni Balkan“ okupila oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD.

Iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, je 235 vinarija.

Sajam su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Кovačevski i Edi Rama, a prisustvovao je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju prvog Međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ da je danas veliki dan i da su tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje.

„Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno“, poručio je Vučić i ponovo pozvao zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo Otvorenog Balkana.

Kako je rekao, na sajmu učestvuje 230 izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana – Srbija, Albanija i Severna Makedonij i više od 100 izlagača iz sveta.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Otvoreni Balkan projekat mira i jedinstva u miru za budućnost.

„Da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za mlade u regionu“, rekao je Rama u Beogradu.

Dodao je da se trgovinska razmena u pogledu poljoprivrednih proizvoda između Albanije, Srbije i Severne Makedonije za godinu dana sa 60 miliona evra povećala na 100 miliona i da je to dovoljan pokazatelj da se nastavi sa inicijativom koja pripada ljudima, a pre svega mladima za koje se nada da će voleti taj put više od zatvorenih koloseka iz prošlosti.

Kovačevski: Moramo da promenimo sliku o Balkanu

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan privredna inicijativa i da pokazuje šta znači integracija, kao i praktična politika otvorenih vrata i dobrosusedskih odnosa.

On je rekao da je sajam prilika da se u praksi vidi kako funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan i da se stimuliše ekonomski razvoj regiona, za traženje novih tržišta.

Kako je istakao, 1992. otišao je na školovanje u SAD gde je na televiziji gledao slike o stradanjima na Balkanu i rekao „moramo da promenimo ovu sliku“, te da veruje da će danas u svetu na televizijama biti slike nasmejanih lica, prijateljstava i zemalja koje mogu bolje i više jer su zajedno i otvorene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari