Rama: Sednica SB UN o ukidanju dinara besmislena, Kosovo i Srbija da se usredsrede na dijalog 1foto (BETAPHOTO/HINA/Edvard SUSAK)

Premijer Albanije Edi Rama nazvao je „besmislenom“ sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), koja je održana na zahtev Srbije, povodom odluke Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara kao sredstva plaćanja.

Rama je na društvenoj mreži Iks napisao da to telo (SB UN) „očigledno nije mesto za bilo šta u vezi sa Kosovom“ i dodao da Kosovo i Srbija, „kao dve suverene zemlje koje teže članstvu u EU, treba u potpunosti da se koncentrišu na dijalog, uz posredovanje EU“.

„Kosovo i Srbija treba da se usredsrede na postizanje sporazuma o platnom prometu, poštanskim uslugama, dvostrukom oporezivanju i svim drugim pitanjima koja su od koristi za svakodnevni život običnih ljudi, i da istovremeno obezbeđuju mirnu budućnost za naredne generacije“, naveo je Rama.

Rama je takođe ukazao kosovskom rukovodstvu na značaj bliske saradnje sa zapadnim saveznicima, koji često izražavaju nezadovoljstvo zbog nekooperativnosti premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Albanija stoji uz Kosovo u odvraćanju bilo kakvih spoljnih pretnji i nastaviće da naglašava kosovskom rukovodstvu važnost bliske saradnje sa ključnim saveznicima. Čvrsto i kontinuirano stajanje uz njih pokazuje osećaj državotvorne vizije i odgovornosti, dok svaki slučaj samostalnog stajanja na putu ka punom priznanju slabi poziciju zemlje u javnoj sferi međunarodnih odnosa“, napisao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari