Rašković Ivić: Volela bih da nam se pridruži Dijana Vukomanović 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Pokret za spas Srbije koji ćemo uskoro osnovati biće intelektualno političko udruženje koje će negovati ideje nacionalnog i demokratskog, ideje slobode misli i medija kao i važnosti vladavine prava i poštovanja institucija.

Imaće odlučno i beskompromisno antirežimski karakter. Objediniće nacionalne i demokratske ideje i za razliku od DSS biće istinski opozicion i protiv saradnje sa SNS na bilo kom nivou. Pokret će se zalagati i za zajednički nastup svih istinskih opozicionih snaga, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, samostalna poslanica u Skupštini Srbije, i donedavno predsednica Demokratske stranke Srbije.

* Da li ćete vi biti predsednik tog pokreta i zašto ne stranka, već pokret?

– Osnivamo pokret, a ne stranku, zato što je Srbiji dosta stranaka i strančarenja. Pokretom čuvamo ideju nacionalnog, demokratskog i slobodarskog jednako dobro kao što bi to isto negovali i putem stranke. Ovako nema hijerarhije, nema okoštale organizacije, nema dogmatskog pristupa. Neću biti na čelu pokreta i pitanje je da li pokret uopšte treba da ima svog „vođu“. Mislim da se Srbija zamorila od „vođe“.

*Ko su ti intelektualci koje najavljujete?

– Pokret će činiti, usuđujem se da kažem, bolji deo DSS-a, intelektualci vezani za NSPM i još neki koji nisu bili deo stranaka.

*Spekuliše se da će i bivša predsednica IO SPS postati deo tog pokreta. Da li ste sa njom već razgovarali i šta ona kaže?

– Upravo smo gospođa Dijana Vukomanović i ja zaključile da je Srbija umorna od partija i partijašenja i da joj treba ponuditi nešto drugačiji pristup politici. Volela bih da nam se Dijana pridruži, jer ona neguje istovremeno i patriotska i demokratska osećanja. A što se tiče okoštalosti stranačkih struktura i jalove dogmatičnosti imamo identične stavove.

*Da li je u najavi i novi poslanički klub?

– Ukoliko Vučić raspiše i parlamentarne izbore, onda će Skupština veoma brzo prestati s radom, pa nema smisla formirati klub. U protivnom planiramo formiranje kluba koji bi okupljao različito ideološki opredeljene poslanike koje spaja želja da rade za slobodnu Srbiju. Dakle, ni Moskva, ni Brisel, ni levo, ni desno, već Srbija i njena sloboda, kao i sloboda njenih građana na prvom mestu. U basni su kada je bila opasna poplava i lisica i fazan bili na istom balvanu. Takvu situaciju imamo danas u Srbiji.

*Da li će vaš pokret učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima i sa kim?

– Učestvovaćemo na parlamentarnim izborima ukoliko ih bude u okviru široke koalicije za koju se zalažemo. Zalažemo se u tom slučaju za formiranje „paketa,“ u okviru širokog bloka istinski opozicionih stranaka i pokreta. To znači da ćemo zajednički izaći na izbore i imati zajedničkog kandidata za predsednika Republike, predsednika Vlade i gradonačelnika Beograda. Spočitavaju nam novi DOS, ali ako je neko već DOS napravio onda je to Vučić koji je okupio najrazličitije i nespojive političke aktere. Oni su se okupili oko vlasti, a mi želimo da se okupimo oko ideje slobodne Srbije, tako da profunkcionišu institucije i sloboda medija. Takva koalicija treba da ograniči svoje trajanje na 18 meseci, pa posle možemo da promovišemo i branimo svoje ideje za i protiv EU, vojnog roka, gej prava…

*Iako je opozicija svakodnevno na tapetu vlasti, stiče se utisak da će ona i ovoga puta izbore dočekati razjedinjeno i nespremno?

– Vlast je u Srbiji nedemokratska i režim ruži sve, i opoziciju i narod. Ako nas ovakva atmosfera permanentne mobilizacije i generisanja vanrednog stanja od strane vlasti ne nauči pameti i ako i dalje budemo sledili svoje sitne interese ne videći šumu od drveća, osudiće nas naši potomci i istorija. Verujem da će se mnogi koji sada merkaju svoju malu priliku trgnuti i postati deo većeg i višeg stremljenja.

*Vlast je vas već svrstala u grupu onih čiji je predsednički kandidat Vuk Jeremić. Pa, da li je?

– Predsednički kandidat opozicije će biti i moj kandidat, a to mora da bude osoba koja ima najveću podršku građana. To je lako moguće utvrditi nepristrasnim istraživanjem javnog mnenja. Ako to bude Jeremić, onda će Jeremić biti kandidat koga ću podržati.

*Jeremić je već saslušan u predmetu vezanom za okolnosti smrti dvojice gardista na Topčideru, a Vučić je Jeremićevu reakciju na saslušanje nazvao cirkuskom predstavom?

– Jeremić je protekle nedelje saslušan oko ubistva dvojice mladih gardista na Topčideru i dobio je prekor što nije tužilaštvu dao svoj iskaz ranije. Pre neki dan je bila godišnjica ubistva šestorice mladića u kafiću Panda u Peći. Pre bezmalo dve godine predsednik Vlade Vučić rekao je „da će se javnost iznenaditi kada sazna ko je to počinio“. Ta izjava ukazuje da Vučić zna ili pretpostavlja ko je počinilac. Ne zaboravimo da je on tada u vreme ubistva bio ministar u Vladi. Zašto tužilaštvo nije tako promptno reagovalo na tu njegovu javnu izjavu? Zašto on, kao tadašnji ministar i čovek koji je natuknuo da nešto o tom ubistvu zna, nije pozvan danas da da iskaz i zašto nije i sam otišao da da iskaz s ovim u vezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari