Raste broj onih koji smatraju da će Vlada priznati Kosovo 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Kosovo je izgubljeno prema mišljenju 46 odsto ispitanika, dok suprotan stav zauzima trećina, a petina ispitanika je uzdržana, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove, dodajući da četiri petine anketiranih ne zna kakav je plan Vlade Srbije o Kosovu.

Institut za evropske poslove, u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, sproveo je u periodu od 11. do 29. maja 2023. istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana prema Kosovu, na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, dodaje se u saopštenju.

Kosovo smatraju izgubljenim u izraženijoj meri žene, ispitanici uzrasta 30-44 godina, dok su oni stariji od 60 godina skloniji mišljenju da za Kosovo ima nade.

U poređenju sa prethodnim talasima, nije primetan trend rasta ili pada u proteklih osam godina, navodi se.

Mišljenja o tome da li će ova vlada priznati nezavisnost Kosova su podeljena – 32,3 odsto smatra to mogućim, 39.8 odsto da to neće učiniti, dok je 27,9 odsto neodlučnih.

U poređenju sa prethodnim istraživačkim talasima primetan je porast onih koji smatraju da će vlada priznati Kosovo, uz istovremeni pad onih koji u to ne veruju.

Među onima koji dele mišljenje da će vlada priznati Kosovo preovlađuju muškarci, ispitanici starosti 30-44 godina, višeg obrazovnog nivoa i iz Beograda, a sa druge strane, najstariji sugrađani češće zastupaju stav da Kosovo neće biti priznato u mandatu ove vlade.

Priznavanje Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne bi podržala većina građana Srbije – 69,8 odsto, dok je skoro podjednak procenat onih koji bi se sa tim uslovom složili kao i onih koji su neodlučni.

Najveću podršku tome dali su ispitanici iz Beograda i iz Vojvodine, a najmanju podršku ispitanici iz ostalih regiona Srbije, kao i stariji od 60 godina.

U odnosu na prethodne istraživačke talase primetan je porast onih koji se o ovome nisu izjasnili i među njima provlađuju žene, ističe se u saopštenju.

Većina ispitanika je skeptična kada je u pitanju verovatnoća da će Srbija ponovo uspostaviti suverenitet i kontrolu nad Kosovom, pa 45,3 odsto smatra da to nije ostvarivo.

Neodlučnih je u ovom talasu više nego u prethodnim i opet su žene te koje nisu ispoljile jasan stav prema ovom pitanju.

Mladi su skloniji da poveruju da postoji ovakva mogućnost, dok su oni uzrasta 30-44 suprotnog mišljenja, dok su stariji češće uzdržani.

Više od četiri petine građana ne zna kakav je plan Vlade Srbije o Kosovu i u tome ne postoje primetne socio-demografske razlike u odgovorima ispitanika.

Nešto veći procenat ispitanika odgovorio je da zna za plan predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu -19,3 odsto.

Zanimljivo je da je među onima koji su naveli da sa tim planom nisu upoznati više ispitanika sa višim i visokim obrazovanjem.

Gotovo polovina građana ne bi podržala plan Vučića koji bi građanima Srbije doneo stabilnu državu i bolji standard, ali po cenu da Kosovu dobije nezavisnost.

Ako bi se raspisao referendum o nezavisnosti Kosova najviše je onih koji bi glasali protiv – 57,7 odsto, tek svaki deseti bi glasao za, dvoumi se 6,32 odsto, dok na izbore ne bi izašlo 14,6 odsto ispitanika.

Uočljiv je opadajući trend protivnika nezavisnosti Kosova posmatrano u periodu od marta 2019. godine do maja 2023. godine.

Tri četvrtine ispitanika podržava trajni mir sa Albancima na Kosovu, 9,3 odsto se tome protivi, a 15,5 odsto nije iznelo stav o tome.

Kada je u pitanju plan Evropske unije o rešavanju odnosa između Beograda i Prištine, skoro polovina građana nije mogla da iznese jasan stav o tome.

Tom planu se protivi 37,7 odsto ispitanika, a podržava ga 13.7 odsto anketiranih, dodaje Institut za evropske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari