Reagovanja na novi predlog sporazuma Beograda i Prištine: Seljimi podsetio Išingera da je autor ideje o dve Nemačke 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Nemački diplomata Volfgang Išinger je ocenio, povodom navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov predlog od pre nekoliko godina, a pre proglašavanja nezavisnosti Kosova.

„To je model „dve Nemačke“ koji je pre nekoliko godina predložio“, napisao je nemački diplomata na Tviteru.

Naveo je da se „Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale“, ali su, kako je ukazao, „obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice“.

„Ne tačna analogija, ali nedostatak rešenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagreva“, napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, „stvorena „Trojka za Kosovo, skoro uspela da nametne model dve Nemačke“ koji je on predložio.

„Možda to i dalje nudi rešenje za most u pravom smeru“, napisao je on.

Inače poslednjih godina predstavljeni su „non-pejperi“ koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Nemačke…

Išinger je ovaj tvit objavio u razgovoru na Tviteru sa Petritom Seljimijem, nekadašnjim zamenikom šefa kosovske diplomatije u vreme premijera Hašima Tačija. Seljimi se u tvitu pozvao upravo na to da je Išingerova ideja bila model „dve Nemačke“.

„To je model „2 Nemačke“ koji je pre nekoliko godina predložio Išinger. Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale jedna drugu, ali su obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice. Nije tačna analogija, ali zbog nedostatka šargarepe (garancija proširenja EU) to je ono za šta se EU zagreva“, napisao je Seljimi.

Mediji u Beogradu preneli su juče pisanje albanskih portala o planu u 13 tačaka Nemačke i Francuske, odnosno kancelara Olafa Šolca i predsednika Emanula Makrona, kojim se od Srbije u narednih 10 godina neće tražiti formalno priznanje Kosova kao samostalne države.

Očekuje se međutim da Srbija ne blokira učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, koje će se odvijati po etapama, a zauzvrat će dobiti finansijsku pomoć i biti „priznata kao regionalna sila“.

Od Srbije se očekuje prihvatanje „posebne realnosti“ na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari