"Vučićeva poluistina": Kakav je rejting opozicije, a kakav SNS - šta kažu istraživači javnog mnjenja? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da opozicija, sudeći po rejtinzima, loše stoji, a istraživači javnog mnjenja kažu za naš list da je na delu zapravo stagnacija podrške koju imaju vlast i opozicija, primećujući da opozicija je rascepkana, te da je “antivučićevski stav veći od opozicionog”.

Urednik Nove srpske političke misli, Đorđe Vukadinović, kaže da Vučić “po običaju” koristi taktiku plasiranja poluistina, u kojoj je sadržana “mrva istine” – opozicija zaista rejtinzima ne izgleda impresivno.

Podrška opozicionim strankama, pokazuju istraživanja NSPM, je između dva i pet odsto, kaže Vukadinović. Ali napominje da su to rejtinzi odvojenih političkih subjekata, te da bi slika situacije bila drugačija kada bi se opozicija ujedinila.

On kaže i da rejting opozicije nije opao u proteklih mesec dana, te da nema preterane razlike u brojkama sada i krajem aprila meseca kada je NSPM objavio svoje istraživanje.

Primećuje i da kod nekih stranaka opozicije postoji minimalni rast – u jednom periodu to su bile desno orijentisane stranke, danas su to one građanske provinijencije.

"Vučićeva poluistina": Kakav je rejting opozicije, a kakav SNS - šta kažu istraživači javnog mnjenja? 2
Đorđe Vukadinović; foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Govoreći o rejtingu Srpske napredne stranke, sa čijeg se čela Aleksandar Vučić povukao krajem maja, Vukadinović navodi da je ova stranka uspela da stabilizuje svoju podršku.

“Nema sumnje da je podrška SNS-a veća od podrške opoziciji. Naprednjaci su uspeli da stabilizuju rejting, da se ne strmoglavljuje više”, kaže on.

Dodaje da, kako kaže, vlasti naklonjeni analitičari, pa i sam Vučić, rejtingu SNS-a dodaju rejting Socijalističke partije Srbije, ali da i tako združene ove dve stranke nemaju 50 odsto podrške birača. To predstavlja pad u odnosu na prošle izbore, kada su Vučićeva i Dačićeva stranka imale podršku 55 odsto birača.

Ukazuje da protesti “Srbija protiv nasilja” koji se organizuju svake sedmice protekla dva meseca, nisu doveli do pada rejtinga SNS-a, ali da je jasno da je podrška stranci koju sada vodi Miloš Vučević opala pet do sedam odsto od izbora 2022. godine.

Iz Faktor plus-a su nam najavili uskoro rezultate novog istraživanja, napominjući da po trenutno obrađenom uzorku se dolazi do zaključka da je na delu stagnacija rejtinga opozicije.

"Vučićeva poluistina": Kakav je rejting opozicije, a kakav SNS - šta kažu istraživači javnog mnjenja? 3
foto: Vojin Radovanović

Miljan Mladenović, istraživač “Novog trećeg puta”, agencije koja svoja istraživanja radi onlajn putem, kaže da je i analiza njihovog istraživanja u toku, ali navodi da je izvesno primetan minimalni pad SNS-a u odnosu na prethodne izbore. Opozicija, kaže, deluje rascepkano.

“Pretpostavljam da je bilo pomeranja u rejtinzima opozicije, ali ne toliko da bi doveli do prekobinovanja političke moći u SrbijI”, kaže Mladenović.

"Vučićeva poluistina": Kakav je rejting opozicije, a kakav SNS - šta kažu istraživači javnog mnjenja? 4
Miljan Mladenović; foto: Medija centar

Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata, kaže da je antivučićevsko raspoloženje veće od rejtinga opozicije.

“Demostat je radio istraživanje javnog mnjenja pre tragičnih događaja i protesta koji su usledili, krajem aprila i početkom maja, u kojem nismo merili rejtinge pojedinačnih stranaka, već, između ostalog, zadovoljstvo i nezadovoljstvo građana ključnim aspektima života u društvu i državi.

Istraživanje je pokazalo da raste nezadovoljstvo građana aktuelnom vladom, ali i Aleksandrom Vučićem, u poređenju sa ranijim godinama. Nezadovoljstvo građana je najizraženije kada je reč o standardu i borbi protiv kriminala i korupcije, a građani su mahom nezadovoljni i zdravstvom, pravosuđem i odnosom prema životnoj sredini”, ukazuje ona.

"Vučićeva poluistina": Kakav je rejting opozicije, a kakav SNS - šta kažu istraživači javnog mnjenja? 5
Ivana Petronijević Terzić; foto: Medija centar

Novinarka Demostata napominje da rejting aktuelne vlasti ne raste, naprotiv, opada i sve veći broj građana je nezadovoljan.

“Međutim, i dalje je “antivučićevosko” raspoloženje veće od rejtinga opozicije, odnosno više građana je nezadovoljno Vučićem i aktuelnom vlašću nego što je motivisano da glasa za opoziciju. Opozicija još uvek ne može da artikuliše nezadovoljstvo građana, ali ukoliko bude iole jedinstvena, ostane u jednoj ili dve kolone, postoji šansa da apsorbuje i motiviše većinu nezadovoljnih građana, kojih nije malo”, navodi Petronijević Terzić.

Smatra da je zato potrebno da opozicija zadrži minimum jedinstva, da pokaže odlučnost i volju da menja sistem koji građani prepoznaju kao loš, te da, dodaje, izbegava razmirice, međusobne napade i svađe, ali i da ostavi lične sujete po strani.

Najavljuje da će i Demostat će u drugoj polovini septembra raditi novo istraživanje javnog mnjenja u kojem će meriti stavove građana po pitanju unutrašnje i spoljne politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari