Dušan Spasojević o protestima: Ne može se ništa promeniti u Srbiji ako se stvari dešavaju samo u Beogradu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević ocenioi je u emisiji Newsnight da su protesti koji su organizovani u gradovima širom Srbije pokazali da je nezadovoljstvo građana veliko, kao i njihovu spremnost da podrže zahteve protesta.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ održani su i minule subote u Beogradu, ali i u više gradova u Srbiji. Okupljanjima je prethodila nedelja u kojoj je predsednica Vlade Srbije, rekavši da želi da skrati priču, poručila da neće biti ispunjeni zahtevi protesta, odnosno da ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA neće biti smenjeni. Opozicija koja organizuje proteste, ni građani koji na njima učestvuju, ne odustaju od zahteva.

„I vlast i opozicija su ušle u proces konsolidacije. Vlast je posle pet ili šest nedelja konačno uspostavila kontrolu nad situacijom, a protesti su ušli u mirniju fazu, i fazu konsolidacije. To podrazumeva i ispitivanje stanja na terenu, odnosno mogućnost da protesti izađu van Beograda, Novog Sada, Niša ili Kragujevca, što bi pokazalo dubinu nezadovoljstva i spremnost građana da podrže zahteve“, rekao je Spasojević.

Konstatovao je da se ne može ništa promeniti u Srbiji ako se stvari samo dešavaju u Beogradu, pa čak i ako je 50 ili 60 hiljada ljudi na ulicama.

„Mora se pokazati da zahtevi imaju podršku širom Srbije. To nije samo nešto što se tiče kruga dvojke, što je vlast pežorativno htela da uokviri. To je jedan talas koji se mora desiti“, uveren je Spasojević.

Ukazuje da je vlast svojim potezima „potpalila“ protestno nezadovoljstvo, kao i da su ovi protesti dosta drugačiji od svih onih koje smo do sada gledali.

Govoreći o sednici Skupštine Srbije kaže da je svakome bilo jasno da SNS neće glasati protiv svojih ministara i da premijerka Ana Brnabić nije rekla ništa novo, „osim što se u njenom glasu osetilo samoupozdanje, koje nije imala nedelju ili dve ranije“.

„Ona zna da su preživeli taj prvi udar i da sada može da šalje poruku svom biračkom telu, a to je da je sve pod kontrolom“, opisao je sagovornik N1.

Komentarišući poteze opozicije, smatra da je smanjen jaz između opozicije i građana, i da je borba za promenu vlasti u srbiji nije sprint već trka na srednje staze.

„Ono špo se dešava sada će se izmeriti najkasnije za godinu dana, odnos na narednim izborima koji god budu. razumem da je deo građana očekivao da sad dođe do brzih promena, ali nije bilo realno da se to desi“, izjavio je Spasojević.

Odgovarajući na pitanje o uticajnosti budućeg „Narodnog pokreta za državu“, na čijem čelu će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je rekao da „od starta nije verovao da taj pokret može da bude nešto važan“ i da „promeni dramatično situaciju“.

„Odložen je za jesen, verovatno neće biti za Vidovdan, i nejasno je ko će sve tu ući. Počev od koalicionih partnera, pa do toga da izgleda da nema nekih velikih javnih ličnosti koje bi donele neki novi kvalitet. To pokazuje da je vlast u defanzivi i da će to sačuvati kao neki adut za izbore“, predočio je Spasojević.

Podsetio je i da je do pre šest meseci bilo nezamislivo da SNS napuštaju visoki funkcioneri stranke, a da se sada i to dešava.

„To govori o promeni okolnosti. To ne znači da će SNS izgubiti naredne izbore, ali govori da će veorovatno opozicija biti dosta snažnija za nekoliko meseci ili za godinu dana“, zaključio je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari