Republička izborna komisija odbacila 103 prigovora birača 1Vladimir Dimitrijević (desno) Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je u četvrtak kasno uveče ukupno 103 prigovora birača na Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Skupštine Srbije ocenivši da su neblagovremeno podneti.

Predsednika RIK Vladimir Dimitrijević obrazložio je da su prigovori podneti nakon više od 24 sata od proglašavanja izbora, što ih čini neblagovremenim.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u nedelju, 21. juna.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da je uputstvo sadržinski gotovo identično kao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine.

Naveo je da je novina to što će prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raškoj i Vranju biti prisutni i članovi radnog tela čije će članove predlagati svi podnosioci lista i koje bi vršilo kontrolu kao prošireni sastav biračkog odbora.

Članica RIK-a Željka Radeta ocenila je da su pojedine odredbe predloga uputstva protivustavne i protivzakonite i da je suština da se na Kosovu i Metohiji moraju sprovoditi izbori po zakonu kao i u ostatku Srbije.

Ona je rekla da rezultati izbora moraju da se utvrde na biračkom mestu, nakon završetka izbornih radnji, a ne da se „daju u ruke OEBS“ kako bi se tek nakon toga utvrđivali rezultati glasanja.

Radeta je ocenila da bi predaja izbornog materijala OEBS-u pre utvrđenih rezultata glasbnja bilo protivzakonita i protivustavna.

Član Komisije Marko Pušica upitao je kada će RIK sprovoditi sprovoditi izbore na Kosovu i Metohiji, a ne glasanje koje se po njegovim rečima, sprovodi samo u inostranstvu.

„Svi koji budu glasali za ovaj akt treba dobro da razmisle u čemu učestvuju. Vratimo izbore na Kosovu i Metohiji u ustavne i zakonske okvire“, naveo je Pušica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari