"U Republici Srpskoj se brane granice Srbije, brani se Kosovo": Miloš Ković povodom krize u RS 1foto: medija centar

U Republici Srskoj (RS) se brane granice Srbije, u RS se brani Kosovo i Metohija, izjavio je danas istoričar Miloš Ković, a predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je na nacionalno okupljanje političkih stranaka i rukovodstva Srbije u odbrani RS i Srba sa druge strane Drine.

Obradović je u Beogradu, na konferenciji „Stop zapadnih pritiscima u odbrani RS“, naglasio da su Sarajevo i Priština one strane koji urušavaju međunarodne sporazume i pravo.

Ne može se funkcionisati po duplim standarima, pa ako se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i Bosne i Hercegovine, mora se poštovati i integritet Srbije, rekao je Obradović.

On je predložio onima koji insistiraju na primeni francusko-nemačkog sporazuma za Kosovo da taj dokument prvo primene u Bosni i Hercegovini, odnosno da se Sarajevo ne protivi članstvu RS u međunarodnim prganizacijama kao nezavisne države.

Ako to prođe, onda može da se primeni i bilo gde drugde na Balkanu, rekao je Obradović koji je naglasio da Dveri smatraju da RS nije kriva za krizu u BIH.

Republika Srpska se brani od neprestanih ponižavanja i pokušaja uzurpiranja teritorije i imovine od Sarajeva i visokog predstavnika, rekao je Obradović.

Član predsedništva zavetnika Danijel Igrec ukazao je da je RS trn u oku „zapadnog imperijalizma“, kojem Republike Srpska, kao autentični iskaz državnosti srpskog naroda zapadno od Drine, nikada nije bila u planovima za 21. vek.

Sjedinjene Države nisu uvele sankcije Milu Đukanoviću, niti bilo kome sa Kosova, ali jesu Miloradu Dodiku koji se hrabro i odlučno suprotstavio zapadnim pritiscima i zahtevima da se uvedu sankcije Rusiji, dodao je on.

Igrec smatra da je vreme da se pitanje RS otvori u srpskom javnom prostoru, jer joj se pokušavaju oduzeti dejtonske nadležnosti, njena imovina i teritorija su ogrožene od Sarajeva i ona se pokušava pretvoriti u politički objekat.

Pozivamo političke činioce, državno rukovodstvo Srbije da pokažu da je Beograd uz Banjaluku, rekao je Igrec koji dodaje da srpski narod ima dva svetionika – RS i Kosovo i Metohiju.

To su naši zaveti i zato žele da ugase te svetionike i potčine ih NATO poretku na Balkanu, istakao je on.

Miloš Ković ispred Pokreta za odbranu Kosova i Metohije istakao je da je svakome jasno da se Priština brani u Banjaluci i Banjaluka u Prištini.

"U Republici Srpskoj se brane granice Srbije, brani se Kosovo": Miloš Ković povodom krize u RS 2
ALeksandar Pavić; Foto: Medija centar

Ne može biti trgovine granicama Srbije, rekao je Ković i podsetio da je zaštita RS ne samo moralna, već i zakonska i ustavno-pravna obaveza Srbije kao garanta Dejtonskog sporazima.

Obaveza Srbije je da brine o Srbima u RS, ali i Srbima u Federaciji BiH, dodao je on, navodeći primere urušavanja ili zapostavljanja spomenika srpske kulturne baštine poput Doma Gavrila Principa.

Ković je upozorio da bi tema RS morala da bude vidljivija u javnosti Srbije, a na delu je prećutkivanje u medijima.

Republika Srpska je poslednja brana da se ponovi genocid srpskog naroda zapadno od Drine, ona je ostatak ostataka srpskog naroda, zaključio je Ković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari