"Režim je oblepio grad poternicama za mnom": Brajan Brković o plakatima koji su osvanuli u Novom Sadu uoči protesta „Bunom protiv mafije“ 1FOTO: FEFA fakultet

Nije dobro da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević šalje batinaše na svoje građane, jer kada se to dogodi građani postaju spremni na samoodbranu. Tako je nastala i „Buna protiv mafije“, protest koji svakako nije samo jedan događaj, nego proces udruženih i solidarnih građana – kaže za Danas aktivista Brajan Brković, jedan od najistaknutijih demonstranata u Novom Sadu protiv namere tamošnjih vlast da poput Beograda na vodi izgrade i u glavnom gradu Vojvodine sličan kompleks.

– Ovaj odgovor je očekivan, jer smo prethodnih godina suočavani sa tiranijom u svakom obliku – institucionalnom, fizičkom i psihičkom prema svakom neistomišljeniku. Ono što je indikativno, tiranija se pojačava posebno u slučajevima kada se dirne u klupko političko-poslovnih interesa – navodi Brković.

Dan uoči jučerašnjeg protesta, a sedam dana nakon brutalne primene sile nad demonstrantima u Novom Sadu od strane pripadnika režimske parapolicije, u Novom Sadu su osvanuli plakati koji sagovornika Danasa prikazuju kao „ustašu“, izdajnika, uz niz uvredljivih i opasnih poruka, onih koji pozivaju na linč ovog mladića.

– Suočavam se sa stigmatizacijama godinama unazad. Režimske tabloidne obrade mog političkog angažmana postale su nešto kao tamna strana i moje najličnije egzistencije. Tokom prethodne dve godine na portalima tih „medija“ bilo je preko 200 tekstova u kojima sam etiketiran kao “srbomrzac”, “rušitelj države”, “saradnik stranih službi”, unuk svog dede, crnogorskog književnika  koji se u tim sastavima naziva “ustašom”, pa je i meni, valjda po principu naslednog prava, dodeljen ovaj kvalifikativ – kaže naš sagovornik.

Scenario je uvek isti, dodaje on, tekstovi se prenose u skoro svim režimskim medijima a za njima, u javnim komentarima i privatnim porukama ide serijal pretnji fizičkim nasiljem, ne samo meni nego i članovima moje porodice.

– Od kada se aktivno borim protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića, a neizbežno je da aktivna borba znači glasnost, ovakvi napadi traju i kako smo videli preksinoć, prerastaju u neke nove oblike… Ovoga puta u nešto nalik poternicama kojima su oblepljene neke površine Novog Sada. Za mene aktivna borba protiv nasilja svake vrste kojim su nesaglasni građani Srbije podvrgnuti evo već duže od deceniju znači i suprotstavljanje zlu i odbrana prava i sloboda svih onih kojima su ona oduzeta – kaže Brajan Brković.

Prema njegovim rečima, „za mene je ova borba uvek i odbrana moje zemlje od nasilnih režimskih strategija i uzurpacija naših života”.

– Svestan sam da stigme i laži koje uporno produkuju o meni mogu ozbiljno da me ugroze, ali moja borba je i moj životni put i moj izbor. Oni veličanstveni prizori koje ste videli u Novom Sadu i onu beskompromisnu solidarnost svih onih koji su nam se pridružili iz drugih gradova Srbije su pravično poravnanje režimskog nasilja i targetiranja. Verujem u moć solidarnosti lokalnih građanskih pokreta i u istrajnost u borbi za slobodu od uzurpatorskog režima koji je ponizio sopstvene građane. Ista uverenja i nepokolebljivosti su se upravo sinoć, par sati nakon što sam se susreo sa poternicama s mojim likom i novim a poznatim lažima, mogla videti na hiljadama lica. To naravno daje snagu da se nastavi borba i pored svesti o tome da autokrate ne prezaju ni od čega i da im ništa od nasilnih sredstava nije strano. Dakle, naša i moja borba se nastavlja – zaključuje naš sagovornik.

"Režim je oblepio grad poternicama za mnom": Brajan Brković o plakatima koji su osvanuli u Novom Sadu uoči protesta „Bunom protiv mafije“ 2
Foto: BETA-DRAGAN-GOJIC

Podsetimo, uoči početka protesta u Novom Sadu, pojavili su se plakati i nalepnice sa likom aktiviste Brajana Brkovića na kojima je, između ostalog, pisalo: „Cigla, štangla, baklja, taj rad – zar se tako čuva Novi Sad“, kao i „Kakav deda takav unuk, zar za njim da krene novosadski puk“, odnosno „Policiju tuče, krv priziva, zastavu kalja – zar ti takav kao predvodnik valja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari