Rezolucijom Srbi nisu označeni kao genocidni 1Foto:zelenastranka

Nije tačno da sam smenjen sa mesta predsednika stranke na vanrednoj skupštini Zelene stranke u Kragujevcu, jer tamo nije ni održana Skupština stranke.

Skupštinu Zelene stranke čini više od 120 delegata, i ne može petoro ljudi, koliko ih je tamo bilo, da odlučuje u ime svih ostalih. Iza pokušaja moje smene krila se očigledna namera nekolicine bivših članova stranke da diskredituju jednu novu uspešnu političku opciju, ali je ona propala. Svima će biti jasno šta se dešava nakon Skupštine Zelene stranke koja će uskoro biti održana“, kaže u razgovoru za Danas Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

*Može li uskoro da dođe do podele Zelene stranka kao što je to nekada učinjeno sa Zelenima Srbije?

– Mislim da ne može, i da ovakva dešavanja donose pročišćenje naše stranke, i ostanak ljudi koji su tu iskreno, uz odlazak onih koji su tu iz ličnog interesa. Znam da novinarima treba neka top-tema i raskol u nekoj stranci, makar i ovako mladoj, bolje deluje kao vest nego naš program u 100 tačaka za Srbiju. Pridajete preveliki značaj nekolicini naših raspuštenih odbora i bivših članova tih odbora. U narednih desetak dana otvaramo još četiri odbora, a u narednim mesecima uslediće otvaranje još 21 odbora, uz istovremene pripreme za predsedničke i eventualne beogradske izbore.

*Da li su tačne tvrdnje potpredsednika Zelene stranke Dragana Tomaševića da ste privatizovali stranku i da se ponašate po principu „stranka – to sam ja“?

– Skoro sam pročitao jednu lepu misao: u informacionom ratu uvek je u podređenom položaju onaj ko govori istinu. NJegove mogućnosti, za razliku od lažova, ograničene su. U poziciji ste da se od onih koji vas napadaju iznoseći bezočne neistine, branite i objašnjavate nešto što znate da je potpuna besmislica. Kako sam ja to privatizovao stranku? Da li danas postoji politička stranka sa manje obeležja lidera stranke? Tvrdim Vam da su to besmislice, koje se plasiraju jer dobro zvuče. O mojoj navodnoj autoritativnosti dovoljno govori to da smo jedina stranka u Srbiji koja u potpunosti neguje autonomiju lokalnih odbora, najviše na moje insistiranje.

*Ima li istine u tome da ste samovoljno ukinuli kopredsednički sistem, da ste odluke donosili sami, bez učešća organa stranke?

– Još jedna besmislica. Isti ti koji danas to govore su bili na Skupštini stranke prošle godine, kada je jednoglasno ta odluka doneta. Postoje zapisnici i odluke nadležnih organa stranke o tome. Kada smo pravili stranku, ja sam bio taj koji je insistirao na kopredsedničkom sistemu, i pored protivljenja najbližih saradnika. Kasnije smo posmatrajući zelene Evrope shvatili da to ne funkcioniše, pa tako ni u Evropi nemate zelene partije sa kopredsedničkim sistemom.

*Spočitava vam se i da ste sopstvenu firmu registrovali na adresu stranke i da ste, kako tvrdi Tomašević, prisvojili sedam miliona dinara dobijenih iz budžeta nakon izbora. Da li ćete zbog tih optužbi potražiti pravdu na sudu?

– Pitajte Tomaševića gde je sada registrovao ovu kvazizelenu stranku. Prema onome što ja čujem, to je adresa njegove advokatske kancelarije i neke nevladine organizacije koju nam je stalno forsirao, a koja je koliko čujem upletena u ozbiljne afere. Zelena stranka je bez ikakvih resursa na početku svog nastanka koristila adresu firme u kojoj sam radio tada. To je bila lična žrtva te firme i moja lično. I to svako ko je inicijalno bio u Zelenoj stranci zna. Trošenje sredstava – opet laž. Dobro zvuči kada u pokušaju diskreditacije za nekoga kažete da je uzeo pare. Svaki dinar je potrošen namenski u kampanji, svaki račun je uredno plaćen, a izveštaji su poslati Agenciji za borbu protiv korupcije. Za plasirane laži Tomašević će morati da odgovara na sudu.

*Vaši protivnici kažu da je kap prelila čašu kada ste podržali rezoluciju o Srebrenici kojom se srpski narod označava kao genocidan? Zbog čega ste podržali tu rezoluciju?

– Laž je da se tom rezolucijom naš narod označava kao genocidan. Ovo je bolna tema za naše društvo i izaziva mnogo emocija. Važno je da naše društvo, ako želi da napreduje, mora da se suoči sa stvarima iz svoje prošlosti. Zato sam potpisao taj predlog. Nijednim delom teksta se ne osuđuje Srbija, niti naš narod. U tekstu Rezolucije se u drugoj tački osuđuju i svi zločini počinjeni na ex-Yu teritorijama. To je jedan ljudski i civilizacijski čin. Ono što našim bivšim kolegama nije jasno jeste da Zelena stranka nije udruženje ekologa. Ja se ceo svoj profesionalni vek bavim zaštitom životne sredine, ali ću uvek stati u odbranu ljudskih prava i osudi zločina. Znam da to nije uvek popularno, ali je neophodno ako želimo kao društvo da krenemo napred.

*Čini se da su male šanse da postanete ministar nakon što ste podržali rezoluciju o Srebrenici?

– Iskreno, ne znam i ne vidim u kakvoj je to vezi. Verujem da je moj potpis patriotski čin koji čini ovo društvo boljim, a setite se i da je premijer Vučić prošle godine bio u Potočarima upravo radeći na pomirenju naših naroda. Tako da, ako me pitate da li ima veze, mislim da nema, a ako me pitate da li bih isto uradio i da ima veze – verujte da bih, jer ja svoja uverenja ne merim jednim ministarskim mestom.

*Priča o vašoj smeni došla je u trenutku kada vaša stranka dobija na popularnosti, kada dobijate nove članove i odbore?

– To je i osnovni razlog za ova dešavanja. Oni koji su mislili da imaju tapiju na zelene priče u Srbiji imaju sada ogroman problem: šta će raditi ako ih njihovi mentori više ne prepoznaju kao nosioce zelene ideje u Srbiji? Kako će dobiti još jedan mandat na listi neke druge partije? Naravno – jedino diskreditovanjem jedine relevantne zelene stranke. Ja to razumem, onako – ljudski. Ima svakakvih ljudi. Opet, od ovoga se pravi senzacija koje nema. Kao legitiman predsednik Zelene stranke, treba da objašnjavam i branim se od isključenih članova, umesto da propagiram ideju, vrednosti i planove koje Zelena stranka ima u narednom periodu. Šta je u tuđim glavama, ja ne znam niti me interesuje. Moj jedini cilj je afirmacija zelenih ideja i novih sistema vrednosti koje želimo da predložimo našem društvu.

Važno nam je da se formira ministarstvo ekologije

*Više puta ste spominjani kao potencijalni kandidat za ministra ekologije u rekonstruisanoj vladi.

– Ne znam za medijske naslove, ali znam da smo imali kvalitetan razgovor kod mandatara, da smo mu izneli niz predloga, od kojih je veliki deo i uvrstio u svoj ekspoze. U kampanji smo govorili da nismo tu da delimo funkcije nego ideje. Za nas je važno da se formira posebno Ministarstvo. I to je tema koja me više interesuje od personalnih rešenja. Ima dosta kvalitetnih osoba koje bi taj posao mogle da obavljaju u najboljem interesu države.

Projekat koalicija‘]

*Tvrdite da su oni koji su inicirali vašu smenu to uradili zarad tuđeg interesa. Čijeg?

– Rade u interesu onih koji su mislili da monopolizuju zelene ideje, a koji to mere ličnom koristi, i onih koji u te ideje veruju manje od njihovih mentora, a tačno toliko koliko im traje poslanički mandat. Pogledajte slike sa kvaziskupštine, pogledajte čiji funkcioneri su na slikama sa nezadovoljnim članovima i sve je jasno. Interesnu grupu koja radi na urušavanju Zelene stranke čine više grupa: jedan deo to radi za interes drugih, drugi deo njih radi to iz ličnog interesa verujući u „zelene“ taman koliko da dobiju projekat njihove nevladine organizacije, i par naivnih, kojima su poturene ove laži. Sve zajedno, ja ih ponekad u šali nazovem – projekat koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari