Rezultati dijaloga do kraja leta? 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Rokovi za početak dijaloga između vlasti i opozicije su istekli, a rokovi za završetak su blizu kraja jer bi bilo normalno da ostane bar šest do devet meseci do izbora, što znači da je jun krajni rok da se dijalog okonča, kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri, komentarišući odugovlačenje s početkom razgovora i rokove da budu završeni.

U SSP, Dragana Đilasa, pak očekuju da međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta počne u drugoj polovini aprila, te da bi realno bilo da rezultati budu pre kraja leta. Zoran Lutovac, predsednik DS, ukazuje da je priprema dijaloga, koja je u toku, i važnija od samih razgovora, koji bi mogli brzo da se okončaju ako budu dobro pripremljeni.

– Veoma je važno da tako i bude, jer je potrebno da ono što se dogovorimo bude sprovođeno u život u nekom razumnom roku, ne kraćem od šest meseci. Dakle, priprema dijaloga koja je u toku jednako je važna, ako ne i važnija od samog formalnog dijaloga na kojem bi trebalo da se realizuje ono što se bude načelno dogovorilo. Na drugoj strani, od ovog režima očekujem opstrukciju na sve moguće načine, jer njihova politička snaga počiva na privilegijama i monopolskom položaju u odnosu na druge, na medijskoj kontroli, pritiscima, bezakonju – kaže Lutovac.

O dinamici budućeg dijaloga govorio je nedavno predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je rekao da je dobio pismo od delegacije Evropskog parlamenta u kojem se najavljuje da će od ponedeljka, 19. aprila, do četvrtka, 22. aprila, predstavnici zvaničnog Brisela razgovarati onlajn i uživo sa poslaničkim grupama u parlamentu, kao i da će delegacija EP nakon toga razgovarati i sa predstavnicima vanparlamentarnih partija. Dačić procenjuje da će on 7. maja razgovarati s njima. Odugovlačenje sa nastavkom međustranačkog dijaloga problematično je budući da opozicione partije koje učestvuju u dijalogu uz posredovanje EP (SSP, DS, NDM Beograd, ZZS, PSG, PZP) smatraju da je potrebno bar šest meseci da dogovoreno bude spovedeno u delo, a to će biti teško ukoliko vlast raspiše neke izbore u poslednja tri meseca ove godine.

Prema našim saznanjima, u opozicionim krugovima se priča da osim pandemije koja utiče na početak dijaloga, evropskim posrednicima se „ne žuri“ jer oni ne računaju na to da će vlast u Srbiji raspisati izbore pre proleća sledeće godine.

Obradović za Danas kaže da bi u junu trebalo da imamo sporazum koji predviđa poseban zakon u parlamentu kojim se precizira zadatak radnog tima za sprovođenje dogovorenog i obezbeđivanje uslova za slobodne i poštene izbore.

– Jasno je da vlast sve čini da se dijalog fingira i obesmisli, a odlaganjem početka dijaloga im svesno ili nesvesno naruku ide i posrednička delegacija EP. Izbori mogu biti i vanredno do kraja ove godine, a onda bi taj rok za relativno normalne predizborne uslove bio još kraći. Zato ću ovih dana predložiti Predsedništvu Dveri da više ne gubimo vreme na prazne priče o dijalogu i već odmah krenemo na teren u predizbornu kampanju. Niko nam neće pokloniti slobodu, pravdu i demokratiju, za njih moramo sami da se izborimo. To je razlog zbog kojeg smo zakazali veliki porodični i rodoljubivi protest u Beogradu za subotu, 15. maj, ispred Narodne skupštine – kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari