Predstavnici Srbije protiv nasilja u izbornim komisijama: Problemi sa listama Rusa i Jugoslovena 1Lena Stevanović

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja u Republičkoj i Gradskoj izbornoj komisiji, apelovali su danas na građane da izađu na izbore 17. decembra.

Tanasije Marinković, član RIK-a, ispred Srbije protiv nasilja, rekao je na konferenciji za štampu da izbori treba da budu transparentni, a birači edukovani.

Kao glavni problem naveo je obrazac za zapisnik koji su oni pokušali da promene zahtevom da se sve primedbe pišu direktno tu. Naveo je da je zbog trenutne forme u kojoj zapisnik postoji mogućnost da na mestima na kojima postoji sumnja o nepravilnostima prilikom glasanja izbori ne budu ponovljni i za to niko ne odgovara.

Sofija Mandić, članica GIK-a, ispred Srbije protiv nasilja, ukazala je na problem Ruske stranke koja je pre nekoliko dana podnela svoju listu na potvrdu.

Navela je da postoji osnovana sumnja da u pitanju nije manjinska stranka i da postoje jasni dokazi o falsifikovanju potpisa. ”Ove manjinske stranke su glavni mehanizam vlasti za uspostavljanje većine unutar GIK-a”, rekla je.

Najavila je takođe i predaju Jugoslovenske liste za koju su takođe iznete sumnje o validnosti. Kako je navela Mandić Jugoslovenska lista je sinoć došla da preda listu, od čega je odustala iz nepoznatih razloga.

Na konferenciji je rečeno da je predaja ove liste ustvari odgovor na to što je Narodna stranka predala svoju listu i vlast više nije imala većinu u prošrenom sastavu izborne komisije (koji će odlučivati o primedbana na izborni postupak).

Vladica Ilić, takođe član GIK-a, naglasio je da je prilikom glasanja o prigovoru na proglašenja Ruske stranke u glasanju je učestvovao i sam predsednik Ruske stranke. Kada su pokušali da skrenu pažnju na nepravilnost u glasanju, predsednik Gradske izborne komisije nije reagovao, dodao je.

Spremni za odbranu narodne volje

Članovi i zamenici članova Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za Beograd u ime izborne liste Srbija protiv nasilja najavili su i da će do izbora 17. decembra održavati redovne konferencije za novinare na kojima će građane obaveštavati o dešavanjima u RIK-u i GIK-u, jer to ne rade ta tela, prenela je Beta.

Na konferenciji u prostorijama koalicije Srbija protiv nasija rekli su da „postoji strah građana“ da li će predstavnici opozicije moći da odbrane izbornu volju u Beogradu i Srbiji, i izneli uverenje da će učiniti „apsolutno sve“ da se izborna volja građana odbrani i da se reaguje na svaku sumnju na manipulacije vlasti.

Sofija Mandić je istakla da će izbornu volju građana u Beogradu braniti 2.200 kontrolora ispred liste „Srbija protiv nasilja“, i 20.000 u Srbiji.

Zamenik člana GIK-a Zoran Alimpić je ocenio da je „dobar potez“ izborne liste „Srbija protiv nasilja“, koja je za članove i zamenike članova u RIK-u i GIK-u Beograd imenovala „ne stranačke, već stručne ljude“, i pravnike iz nevladinog sektora, prenela je Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari