RIK i većina stranaka nisu želeli da komentarišu tvrdnje da vlast prikuplja potpise za opoziciju 1Foto: Dosta je bilo (Arhiva)

ećina stranaka ali ni Republička izborna komisija (RIK) nisu danas komentarisali tvrdnje lidera Pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) prikupljala potpise za učešće na izborima gotovo svim opozicionim partijama, dok su pojedini odbacili te tvrdnje kao neistinite.

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) i Narodni blok u odgovoru agenciji Beta tvrde da su sami prikupljali potpise širom Srbije, dok Pokret slobodnih građana (PSG), Nova stranka, DJB, Pokret „Metla 2020“ i SNS nisu odgovorili na pitanje kako su oni prikupili potpise, odnosno da li je bilo te vrste „saradnje“ između vlasti i opozicije.

Republička izborna komisija od Bete je tražila da pitanja pošalje imejlom, ali nakon toga se iz tog tela niko nije oglasio.

Lider DJB Saša Radulović naveo je u nedelju uveče da je SNS prikupljala potpise za sve opozicione izbore liste, osim za listu na čijem je on čelu, i dodao da ima informaciju da je PSG na Novom Beogradu prikupio više od 5.000 potpisa za listu za parlamentarne izbore, ali da ne učestvuje na lokalnim izborima u toj beogradskoj opštini.

UDS je navela da je potpise prikupila sama, u roku od sedam dana i u 40 gradova i opština širom Srbije, u čemu je uspela zahvaljujući infrastrukturi koju čine članice koalicije iz Srbije 21, Vojvođanskog fronta, LSV, Stranke moderne Srbije, Građanskog demokratskog foruma, DSHV, Demokratskog bloka, Zajedno za Vojvodinu, Unije Rumuna Srbije, Vojvođanske partije i Crnogorske partije.

„Ukupno je prikupljeno više od 11.000 potpisa i to 5.000 u Vojvodini i preko 6.000 u centralnoj Srbiji… Ko god osporava bilo šta vezano za naše liste samo vređa sve građane ove zemlje koji su za demokratsku, građansku i evropsku Srbiju“, naveli su iz UDS.

Narodni blok, koji čine Nova Srbija, Narodni slobodarski blok i Grupa građana „Iskreno za Niš“, tvrdi da su njihovi saradnici obilazili sve opštine i gradove u kojima ta koalicija izlazi na izbore, ali i tamo gde nema lokalnih izbora i da su potpise skupili bez ičije pomoći, a naročito bez pomoći onih o kojima govori Radulović.

„Koalicija je RIK-u predala 10.995 potpisa. Lista je proglašena, a najveći broj potpisa skupljen je u gradovima u kojima Narodni blok izlazi na lokalne izbore. Ukoliko želite tačne brojke po mestima takvu informaciju možete da zatražite od RIK-a“, naveli su iz te liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari